Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

7vpav5d32

Írtam én is. Nem ingyenes, de "javított".

Szalai György

A kitöltési tényező, az aktív szint ideje, a teljes periódus idejéhez képest.
Kitöltési tényező (%) = T aktív / T periódus
Nem kell növelni a ciklusidő hosszát.
Sajnos a kitöltési tényezőt nem tudod minden határok kötött állítani, nincsen nulla és száz százalék. Digitális rendszerben pedig fokozatonként ugrik az értéke és a fokozatok száma sem végtelen. Ha a fokozatok közül eleve kizárod (letiltod) a felső 30 százalékot, akkor annyival csökkented a rendszered felbontását. Ez nem mindenhol jelent gondot, de úgy korrekt, ha helyesen megválasztott táppal, teljes felbontással működik a beavatkozás.
Igen, szükséghelyzetben többnyire így oldják meg. Sajnos.

bvadkrcds

Köszönöm szépen a választ.

000000000

Lehet, ezt át lehetne alakítani nagyobb feszre?

http://freecircuitdiagram.net/wp-content/uploads/2009/10/PWM-Circuit-Using-TL494.gif" border=0>

bvadkrcds

Biztos, hogy átalakítható. Utánanézek.
Köszi Vbodi!

ppxgww95

A kérdés, hogy mire akarod használni? Ha egy adott vezérlőre írt programot tesztelnél, akkor testreszabható szimulátort kell választani. A Cimco Edit jó választás.
Ezekről a szimulátorokról annyit érdemes tudni, hogy CAM programok által generált lódok futtatására használhatók igazán jól. A manuális programozás bizonyos elemeit nem, vagy nem könnyen beállíthatóan tudják értelmezni. Gondolok itt elsősorban a változók és az aritmetika feldolgozásának nehézségeire.  

Ha tanulni akarod a CNC programozást és egyelőre nem kötődsz egyetlen vezérlőhöz sem, akkor a Mach3 demo verzió teljesen megfelel. A szimulációja vonalas ugyan, de jól használható.

Esetleg egy ipari vezérlő (Heidenhain iTNC530) ingyenesen letölthető szimulátorával is lehet sportolni. A Heidenhain speciális programformátuma mellett ISO rendszerben is programozható (mazoisták kedvéért).
 http://www.heidenhain.de/filebase/files/9231/34049405sp6.zip" TARGET=_fnew>Heidenhain iTNC530

bvadkrcds

Sziasztok!
Ismételten a segítségeteket kérném.
Tirisztorhoz ért valaki? 220V-bol szeretnék 160V-ot csinálni, majd azt egyenirányítani. DC motort szeretnék vele meghajtani. Kb. 4A-re lenne szükségem. Típus és kapcsolási raj érdekelne.

s7manbs8

Ha valahogy méred, hogy 160V-ot mikor éri el leszálló ágban, és ott kapcsolod rá a tirisztort, akkor elvileg úgy lehet csinálni ilyet, érdekes amit gondolsz mindenesetre.

000000000

Fázishasításnak nevezik a technikát, keress rá. Ha jól emlékszem elég egyszerű a kapcsolása.(Sajna épp nincs rajzom, rég foglalkoztam ilyesmivel)

000000000

Én évtizedekkel ezelőtt az ilyen fázishasításos feladatokat TCA780-al oldottam meg. Ez egy Siemens áramkör, nagyon jól bevált, hegesztőgépek vezérlésében használtam. Most nem vagyok otthon, így nem tudok küldeni semmit, de keress rá a siemensnél, biztos találsz adatlapot, talán "schaltbeispielt" is. Szükség esetén egy ic.-t esetleg adhatok is, ha megtalálom otthon a sok vacak között.

000000000

Bocsi!!
A típusszám helyesen TCA785.  Elnézést.

bvadkrcds

bvadkrcds

Ez egy tirisztor vezérlő? Hól kapok ilyet? Lomex-nél nincs…

000000000

Ha jól rémlik akkor így működnek a régi dimmerek (fényerőszabályozók) is... lehet hogy készen is kapni.

Szalai György

Mit hajt a DC motor? Kell-e fordulatszámtartás?