Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Nem esett szó róla, hogy 5V-on menyi áram kell neked. Mennyi?
Egészséges, ha a segédtáp teljesen külön egység a munkatáptól. A segédtáppal szemben sokkal nagyobb stabilitási igényeket támasztunk, mint a munkatáppal szemben. Nagy bajok okozója, ha a munkatáp ingadozásai hatással vannak a segédtápra. Ha teljesen külön egység, akkor a munkaáram gyors terhelés változásai nem rángatják a segédtáp feszültségét.
Én ezért azt mondom, a segédtáp külön trafó legyen.
http://elektronika.vatera.hu/akkumulatortoltok_adapterek/adapter/adapter_tapegyseg_maroktap_5v_1_2a_177398081.html" TARGET=_fnew>Ha egy amper alatti áram is elég, akkor tényleg nem is érdemes külön készíteni, mert az anyag többe kerül, mint amennyiért készen megkapod.

besirkyjh

Szia  

Adatilag jo a linkelt táp .
Kis fentartással fogadom viszont a kapcsoloüzemet ( lehet jo de én még nem probáltam) .
Az 5V DC stabil és az L297-et hajtja elég érzékeny a táp milyenségére .
Eredetileg 7805van beépitve ( hütés nélkül).

besirkyjh

Szia  

Feltéve ha van hely oldalt és tud vigyázni a huzalra mert elég sorjásak azok a trafolemezek .
A 7805-höz kevés az 5V~ még egyenirányitva is (7V DC ) ha erhelni is akarjuk akkor kb: 8V~-ra kell tekerni és azt diodázni és szürni .Igy kicsi lesz az a fesz amit a 7805-nek el kell disszipálni és az 5V DC-is stabil lessz .Akkor van a baj ha nics hely a füzéshez ,akor viszont a Gyuri modszere a jobb ( külön trafo).

besirkyjh

Szia János  

Azt még mindig nem értem hogy a 2x190V~ bol hogyan csinálsz 24V~ 230V-bol.
Ha a 190V-os pontra kötöd a 230V~-ot akkor azonkivül hogy leég a trafod még az L298-ak is elfognak szálni ( felrobban )ha meg a két 190V-os tekercset ( közép leágazás nincs használva ) sorba kötöd akkor meg nem lessz elég a feszültség az L298-nak .
Vagy valami más modszert csinálsz?
Igértél fotokat a traforol .

svejk

Lépjetek túl az egyszerű analógon és használjatok még egyszerűbb kapcsolóüzeműt:)
Pl. Varsányi árulta az LM2673-at olcsón, de lehet az MC34063-is elég.
4 cm2-en elfér az egész, nem kell másik tekercs, nem melegszik, kevésbé mennek át rajta a zavarok, szóval szárazabb tisztább érzés:)
Csak egyedül a max. bemenő feszre kell vigyázni...

besirkyjh

Szia  

Megnéztem az LM2673 ( max 37V és 3A ) 800ft feletti .
Az MC34063 ( max 30V , kevés , 1.6A )és 120 és 160ft/db között .

Lehet érdemes kiprobálni az LM2673-at , utánna nézek .

Köszi

motion

Üdv.

Az LM2673 simán viszi a 4.5A-t.
Én sima szabályozható tápot csináltam belőle.
Bemeneten 18V, kimeneten 4V-on 4.5A és 10 perc után is csak éppen langyoska volt. Mindenféle hűtés nélkül.
AHogyan Svejk is írta Varsának volt ilyen eladó.
Ha neki már nem lenne én is tudok adni párat
(nehogy kiadj érte 800-at :-) )

Motion

Arany János

Jóestét mindenkinek!
Csináltam mappát. Raktam bele képeket is.Ne sikítsatok hangosan! Gondoljatok a családotokra!
Reggel egy kicsit korábban keltem és nézegettem a szerzeményemet! 2x190V valóban összekötve, de a fesz csak 11.. valamennyi!
Én sem sikítottam hangosan! Mikor lenyugodtam átnéztem a bekötést. Sorban volt! Na erre a robajra (lezuhanó kő) ébredt a párom! A hajnali "eligazítás" után párhuzamosítottam őket. A képeken látható eredménnyel. Du. "KV-szünetben" áramosítottam és kb. 20-25 perc után kézmeleg volt (fogyasztó nélkül).
Amiről Ti itt beszélgettek az egy külön táp, nyákkal, forrasztással, meg apró izékkel?

besirkyjh

Szia  

A mért 29Volt sok lessz (40V DC ) a vezérlödhöz ( bumm ) .Ha jol látom nincs hely a vezeték befüzésére sem .A melegedés a trafo tulgerjesztésétöl van ( 190 hellyett 230-al hajtod ) és ez a tulgerjesztés nagyobb zavarokat is csinál .Nem szabad hogy melegedjen.

Igen az 5 volt stabilt is nyákra kell tenni az apro izékkel eggyütt :))

yuagaci9g

A minap linkeltetek egy uj fejlesztesu  IGBT megoldast, tajvani szerzotol...

Segitsetek megtalalni! hova tunt?

000000000

yuagaci9g

Koszi! Ketszer is atsiklottam felette...hiaba, mar nem vagyok a regi!

Megegyszer, Koszi!

Szalai György

Én meg sajnos még a régi vagyok és még a fejem is az első.[#nevetes1]

Arany János

Szia Zoli!
Ma tartottam egy kis pihenőt. (csak egy műszak) és kísérletezgettem!
A melegedés ellenére. Egyébként 3 óra után 45°C.
Rákötöttem először a szelént. Kis idő múlva becsuktam a számat és rákötöttem a diódát. Ezúttal hosszabb idő múlva ismét becsuktam a számat! Mindenütt azt olvasom, hogy egyenirányítással nő a feszültség! (ezt érzem is az arcizmaimon) De én szelénnél 26,8-at, diódánál 26,7-et mértem! Hát mi folyik itt!?

yuagaci9g

Szuro kondikat elfelejtettel ra kotni, ezert nem nott a fesz, csak kivonodott belole a diodak nyito iranyu feszultsege.