Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

Bocs, de a súrlódó erő nem függ a felülettől, csak az összeszorító erőtől és a súrlódási tényezőtől (lásd #6409). A nagy felület csak arra jó, hogy kisebb lesz a gumira ható felületi nyomás, és nem kopik olyan gyorsan.

svejk

Igen, viszont egyszerű és gyorsan kivitelezhető.

svejk

A fene gondolta volna hogy ilyen kis csip-csup ügyből ilyen komoly értekezések lesznek :)
De abba ne hagyjátok!!!!
Imádom az ilyeneket olvasni.

ORCA17

Igaz..és ezért kell a kerékben a nyomát 2 bar körülire venni.
Amúgy ebből a "drótszamárból" 18 millió lett gyártva!! Szóval szerintem elég rentábilis megoldás
... egy olyan világban, ahol bármi lehetsz, légy kedves!

000000000

A súrlódás szempontjából nem közömbös a rugóerő sem!
Egyik irányban hozzáadódik, másik irányban kivonódik belőle.
Vegyünk egy első kerék hajtású autót. Pl. Trabant. (hogy kellően kicsi legyen a teljesítménye)
Előre menetben induláskor vígan fütyülnek a gumik. Hátramenetben egyáltalán nem biztos!  
Pedig az áttétel közel azonos előre és hátramenetben.

KoLa

Ezt még megtoldanám azzal hogy ha a meghajtó kerék középpontja alatt van a a rúd forgáspontja ,akkor mindegy merre forog kivonódik az erő, mint a jobb alsó ábra.
Míg a bal alsónál forgásirány függő[#wave]

Rabb Ferenc

Ebben biztos vagy?[#nemtudom]

000000000

És Te biztos vagy abban, amit eddig írtál ezzel a csuklópontos dörzskerekes mechanizmussal kapcsolatban?:)

KoLa

Nem vagyok benne biztos ! csak ha a kerék a forgásközepével tolja az alatta lévő lengőkart akkor úgy nézem fel akar emelkedni ! de, abban a pillanatban meg is szűnik a tolóerő tehát marad a tiszta súrlódás plusz leszorítóerő 100% - ban vagy annál kevesebb.
Ha magasabb akkor egy bizonyos szintű "beékelődés" jön létre ami növeli a leszorító erőt , eltúlzott esetben ami majdnem függőleges - hatalmas leszorító erők ébrednek !
Ezek itt a saját kútfejemből vett okfejtések és mellőznek minden tudományos ezirányú ismereteket:)))

svejk

No, most vagyok ujra itt, gyerünk fiúk az okfejtésekkel tovább :))

svejk

Arra azért figyelj, hogy az eredeti kérdésben a kerék mozgatja az "asztalt"..

KoLa

Erre gonoltam én is.Egy meghajtott kisebb átmérőjű kereket szorítunk egy asztalhoz és két irányba mozgassuk?

svejk

Oké-oké, ma nagyon érthetetlen vagyok :)

Rabb Ferenc

Természetesen biztos vagyok benne. De nem vagyok tévedhetetlen. Néha még hagyom is magam meggyőzni... Nosza!

Rabb Ferenc

Nem tudok kijelentkezni órák óta. Én meg ehhez vagyok béna. Csak ezért dumálok ennyit [#duma]