Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

ORCA17

HE-HE, jó a szeme kolléga...ez egy bedobozolás előtti állapotban lett lefotózva[#eljen]
... egy olyan világban, ahol bármi lehetsz, légy kedves!

000000000

Jól érzed, a kék irány a kedvezőbb.  

svejk

Ez is bicikli lenne :)  
Csak én valamiért a kerék oldalfelületét akarom megtámadni.

svejk

Milyen anyagot használtatok surlódó felületnek?

ORCA17

Bizonyára jó okod van, amiért az oldalát akarod "dörzsfelületnek" használni.
De ha másképpen döntesz, küldök Neked egy szerelt dörzskereket.
http://web.t-online.hu/obigabi/dorzsi.gif" border=0>

ANTAL GÁBOR

Szia Svejk!  én másképp magyarázom igy remélem még érthetőbb lesz .A kis kerék kerületi ereje adódik át a nagy kerékre. ( a kerületi erő a kerekek érintkezési pontjában meghúzott vizszintes erő. Az átvihető kerületi erő pont egyenlő a surlódó erővel (különben megcsúszik)  
Köztudott hogy a surlódóerö egyenlő " a felületekre merőleges nyomóerő szorozva a surlódási tényezővel" Mekkora estünkben a felületre merőleges nyomóerő? Klasszikus megoldással nyomatéki egyenlet a forgáspontra : Vagyis F*r= Fnyomó * l   (r nek vettem az F erő távolságát a csuklóponttól. l nek pedig a csuklópont és a kis kerék középpontja közötti távolságot. Végkonklúzió: A surlódóerö független a hajtás irányától tehát mindegy hogy merre forog

ORCA17

karborundum (szilícium-karbid)... köszörűkő

Szalai György

Rövid megokolás esetleg?

svejk

Másképp döntöttem !!! :)))
Mekkora az átmérője?

000000000

Egy verzió lemaradt. Az amikor a forgáspont épp a görgő tengelye felett van. ;-)

Rabb Ferenc

Na így már más a helyzet. A bal alsó ábra szerinti elrendezésben a kék, míg a jobboldali elredezésnél a zöld a nyerő irány. (szerintem)

ORCA17

svejk

Hogy szokta KisKZ írni? "Hüle" :)))

Rabb Ferenc

Az sem rossz megoldás. Szintén szimmetrikus, tehát mindkét irányban nulla az átvihető erő[#vigyor2]

svejk

Ahogy így lerajzoltam mindjárt meg is értetem, köszönöm az okítást! Valahogy a két keréknél zavaró volt valami.