Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

"...Ha valami nem jól van kitalálva szerintem azért nem a gyártót terheli a felelősség. ..."

De ez a lenti cucc még kitalálva sincs erről beszélek, és ezért tanácsolom, hogy máskor próbálj minál több infót kiszedni a vevőből.
Neked is, neki is jobb.

43pbwjg8s

Bocsánat még egy pici dolog:
Hiba mindig van minden munkában/tervben. ez alapvető.

De én lentebb arról a hibáról beszéltem, ami azért következik be, mert egyértelműen információ hiány van, s csak találgat az aki készítit a terméket. A talágatás pedig nem a mérnök dolga!

j3rx6bsjd

Ácsi,az én feladatom az volt,hogy készítsek egy ugyanolyan alkatrészt,mint ami a rajzon van,ez flexxel nem probléma,de a CNC-nek hiába mutogatom a papírt,meg nyomogatom a monitorhoz a skiccet abból ő még nem tudja,hogy merre menjen:)
A lényeg az volt,hogy a méretezetlen 1:1 rajzból hogyan tudok méreteket vagy bármi mást visszanyerni amit meg tudok etetni a géppel.
Sajnos rajzból még nem tud olvasni.

43pbwjg8s

De ez nem rajz!!!!
Semmilyen módon nem dokumentáció!
Ezt a bíróság nem fogadja el mint alapdokumentációt!

43pbwjg8s

Csak nehogy azt hidd hogy bántani akarlak!
Sőt!

knifemaster

Remélem jó helyre írok.
Bocs ha a válasz a kérdésre evidens,de nem volt türelmem bogarászni.

Arra gondoltam ,1 bekezdésű menetet kiváltanék 2 bekezdésű  menettel,ami azt jelenti ,hogy a menetemelkedésem kb 2x akkor lesz.

Ehhez a léptetőmotort is 2x olyan erősre illene cserélnem?Vagy esetleg még többre,vagy kevesebbre?
Nincsenek pontos számítások,nincs kicentizve semmi.

Az alapfelállás 16x4 16x5 TR ~2nm körüli motorral párosítva.
Ha tr 16x10 lenne akkorˇ~4nm motor kellene ugyanazon sebesség eléréséhez?

5bzs27u7

Pajti, beszkenneled, majd proe-be importálva csinálunk rá modellt, és azt kimentjük DXF formában, és már marhatod is.

000000000

"Ezért vagy Te a profi, hogy meg tudd oldani..."
 Na ez egy piszok nagy tévedés! Ha profi vagy akkor tudod a szükséges kiinduló feltételeket, és nem kezdesz barkácsolni.
 Ilyen esetben én leültetem a megrendelőt az asztalhoz, fogok egy tolómérőt, és szépen egyenként rákérdezek a méretekre, vagy mindjárt nekiállok kiszerkeszteni miközben mellettem ül. Ha azt akarja hogy elkészüljön a meló, szánja rá az időt.
 Volt már akit elküldtem melegebb éghajlatra, mert a kérdésekre azzal válaszolt: most sietek, de ügyesek vagytok meg tudjátok oldani.- Anyád.

besirkyjh

Szia  

A gondolat menet nem rossz de elöbb határozd meg a célt ( munkaterület . igénybevétel ,gyorsulás , felbontás , sebesség stb) és utánna már agyja magát .Léptetömotoroknál kb 1000fordulattal számolhatsz de a biztonságos a 700körüli érték .

j3rx6bsjd

De mi van akkor ha a megrendelő sem tudja a méreteket,mert valamit körberajzolt,lekoppintott és csak azt tudja,hogy ugyanolyan legyen.
Méret sehol,te pedig csak méretekből tudsz dolgozni.
Akkor is elküldöd?
Előbb utóbb híre megy és az lesz a vége,hogy már el sem kell küldened,mert nem megy senki hozzád.
Ha valaki sorozat munkát készít annak nincs ilyen problémája,mert ott pontos dokumentációk vannak.De az egyedi gyártásban ahol még csak kialakulóban vannak a gondolatok,mindenféle CAD rendszerek nélkül,valahogy ott is formát kell öltsön a dolog.Lehet a 10. lesz megfelelő,de valahogy el kell indulni.
Persze aki csak azért nem méretezi be,mert nem ér rá,az kenje rá a hajára és reszelje ki amivel tudja.

000000000

Mondom: leülsz, fogod a tolómérőt és elkészíted. Közben meg megkérdezed a megrendelőt: Ez itt mekkora legyen ? Ez itt számít a szerelésnél, vagy nem ? Legalább látja hogy mi mindent hagyott ki, és te mekkora májer vagy. :D  
 Nem azt mondtam hogy le kell sajnálni a nem hozzáértő megrendelőt, mert nem tudott szabványos doksit hozni, de bizonyos döntéseket neki kell meghoznia. Ha legyártasz egy szemetet ami használhatatlan, akkor hiába bizonygatod hogy előre szóltál. Úgyis te vagy a hunyó. A féltett renomédnak annyi. Arról nem is beszélve, hogy tizet gyártasz egynek az áráért.
 Konkrét esetben, mondjuk a linkelt rajzon a középső furat kivételével valószínűleg minden fontos rajta van, mert nem úgy tűnik hogy a külseje számítana. Ezt én körberajzolnám Rhinoban, a furatokat pozícióba tenném és annyi. De ez elég egyszerű rajz.

43pbwjg8s

Elkérem az előző darabot, megbeszélem a funkciót, mHA más nem, megnézem a környezetet és én mérem le, a lényeg, hogy a végén vele egyetértésben kell hogy legyél és tisztában az alkartészzel, mielőtt nekikezdesz.
Ami a legfontosabb:
Neki azt amiből a végén elkészíted, azt vele el kell fogadtatni.
Ne tudd meg mennyi olyan ember van aki a végén, amikor meglátja hogy mégsem pont jó az amit készítettél, azt mondja, hogy neki nem ez kellett és nem akarja kifizetni.

43pbwjg8s

Egy komnstruktőr nem sorozat munkát készít!!!
Ne tévedj el.
A sorozat majd akkor lesz belőle, amikor már minden teszten megfelelően átmentek az első protot és teszt darabok!!!
Az addig egyedi gyártás!

A nehéz az, hogy egy konstruktőrnek már ekkor, az egyedi gyártáskor is gondolkodnia kell, hogy az amit előír, az majdan a sorozatgyártáskor is minden probléma nélkül hozható legyen.

Egyébként ebben a tekintetben vannak elborzazstó esetek itthon. Erről már írtam, deéppen két napja jött elő megint egy ilyen eset.
A beszállító végtelen lebecsüléssel üzente meg, hogy jó lenne ha a konstruktőr úr megnézné az alkatrészt, hogy az nem gyártható szériában olyan követelményeknek megelelően ahogy azt az megtervezte. Enyhén becsémrően és lekezelően ahogy azt a gyártó cégek szokták sokszor.
Mert a konstruktőr ugye az aki megakadályozza azt, hogy a segény magyar cégek elvégezhessék a munkát tisztességesen.

Aztán visszament az üzenet, hogy talán csak le lehet gyártani, ha azt már más cég több százezres darabszámban gyártja és gyártotta.  
:(

Elkeserítő.

j3rx6bsjd

Rátapintottál a lényegre,erről van szó.A furatoknak a mérete,távolsága biztosan jó lesz,a kontúrnak meg szinte mindegy,mert csak esztétikai szerepe van.
Az eredő probléma az volt,hogyan kell valamit CAD-be bevinni méretek nélkül,mert még nem csináltam ilyet.
De szerencsére nem volt olyan bonyolult,mint ahogy először gondoltam.
KisKz:Nekem pont az a mottóm,ha nem tetszik akkor nem kell fizetni.
Még soha nem fordult elő,hogy azért nem fizettek volna,mert nem felelt meg az igényeknek.
Igyekszem úgy vállalni,hogy azt teljesíteni tudjam,ha már az elején rázósnak látom a dolgot,akkor inkább nem vállalom be.

000000000

Értem én, a tíz darabot a próbálkozásokra értettem. Én is egyedi gyártásban dolgozom, és a megrendelőink között van aki NX,ProE doksit hoz és van aki egy sajtpapír sarkára készít skiccet. Az átvétel minden esetben ugyanaz. Megnézem az előgyártmányt ha van, megbeszélem a követelményeket, rögtön hiányzó adatokat keresek és tisztázom a dolgokat. Tapasztalatom szerint a sajtpapíros esettel kevesebb gond szokott lenni. :D  
Egy mérnöktől elvárom hogy pontos méretet adjon, de Józsi bácsitól aki a törött emeltyűje helyett akar másikat, nem várhatom el hogy egy ívre megmondja hogy az 135,77 mm-es rádiusz. Ilyenkor leülünk, és megmutatom neki hogy ha kijelölünk egy pontot meg pl. a két érintő kört a végén, akkor megrajzolható az ív. Jó lesz így? Az esetek többségében leesik az álla: ezt így is lehet ? :D