Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Egy olyan hibába futottam bele hogy a CNC gép egy 3 mm-es rétegelt falemez kivágás során 1 néha 2 esetben hibázik. Ez úgy történik, hogy kivágja pl a 5. elemet majd a Z tengely feljön, kiemeli a marót és menne a következő elemre de itt egyszer az X néha a Z tengely 2cm téveszt olyan mintha beragadna a motor. Ilyenkor megváltozik a hangja is és nem megy oda ahová mennie kellene.  

Átnéztem a G-kódott és ugyanezt a kódot többször is lefuttattam. Soha nem ugyanott történik a tévesztés. A teljes kivágás során ami 10 percig tart és 18 elem van összesen csak egyszer vagy max kétszer hibázik na de akkor 2-3 cm-t.
Kipróbáltam úgy is hogy a maró nem megy bele az anyagba csak felette megy azaz nincs terhelés alatt, de akkor is előfordul ez, Kipróbáltam más G-kóddal is a gyalogkakukkal de ott is előfordul ez a hiba.
Van amikor hiba nélkül végigmegy akár 2-3 szor is de van amikor hibázik, sose tudom, hogy mikor és nem tudom, hogy mi okozhatja.

Reliefek készítésekor nem csinál ilyet, úgy vettem észre, hogy csak akkor jön elő ez a hiba amikor az Y tengely fent van és átpozícionál egy másik helyre.

A számítógép a MAC 3 szerint szép és jó jelet ad ki.  
A mechanika nem szorul és a léptetőmotor is valamit kap mert hangod ad ki a hiba alatt is igaz teljesen mást mint amit ki szokott adni.
A motor a MAC3-ban 1600-t még bírja de 700-ra van beállítva, de ha leveszem 300-ra akkor is előjön a hiba.

Én speciel a vezérlő elektronikára gondolok, hogy lehet az a ludas a dologba és valamiért “rossz” jelet küld ki.

Amúgy az elektronika is meg lett nézve és ki lett cserélve a trafó hogy ne 15 voltot hanem 24 voltot adjon ki. De ez sem segített.

Van-e valami ötletetek, hogy egyáltalán hol keressem a hibát?

D.Laci

Gondolom léptető motor?
Ha csak gyorsjáratban csinálja egyértelmű, hogy nem birja a motor. Valszeg kevés anak a motornak a 24V, meg lehet hogy Amper ügyileg is többet igényelne... Na meg azt sem tudjuk mekkora a motor...
Ved viszább a gyorsjárati sebességet és esetleg a gyorsulást is állisd kisebbre.

000000000

Sziasztok

A par napja találtam egy videót a youtub-on (http://www.youtube.com/watch?v=1781k5rsJRY), és nem birom kideríteni, hogy hogyan is nézhet ki a program (az a része érdekelne ahol átfog az ellenorsóba).

Tudna nekem valaki segíteni a megfejtésben, vagy hogy hol találok erröl valami leírásat?

000000000

Gondoltam Én is erre de mint írtam 1600-t még bírja a motor. 1500-al simán megy  De ennek ellenére 700-ra van beállítva ezt pedig simán bírnia kellene mégis előjön a hiba.
Próbáltam levenni 300-ra és úgy járatni de ez sem hatja meg akkor is hibázik. Tehát a sebesség szerintem nem lehet a gond. Az ampert nem tudom az lehet hiba oka de ha egyszerre megy mind a három tengely teljes sebességgel (kézzel irányítva) akkor is simán megy az összes motor hiba nélkül.
Van esetleg valamilyen módszer arra, hogy le lehessen tesztelni arra, hogy kevés az amper? Pl valami olyan G-kód ami mind a három tengelyt folyamatosan járatja vagy rángatja teljes sebességgel?

000000000

Köszönöm szépen, megnéztem. Nem igazán értem, hogy ezzel hogyan és mit tudok letesztelni?
Az LPT portot tudom tesztelni, hogy ténylegesen és jól adja le a jeleket?  
Esetleg arra, gondolsz, hogy a számítógép lehet a hiba forrása? Mondjuk a saját megnyugtatásomra is holnap egy teljesen telepítésű gépet rá akarok tenni, hogy vajon azzal is előfordul ez a hiba vagy nem.

000000000

Nem használom a Mach-ot, ezért csak általánosságokban próbálnék hozzászólni a problémához.
Az XP alaphelyzetben ellenőrzése alatt tartja a hardvert. Irodai és egyéb alkalmazásoknak nagyon megfelel így.
Más a helyzet, ha ettől más célra akarjuk használni.
Arra gondoltam, hogy telepítéskor a Mach vagy nem állította át az XP-t, vagy a Mach után telepíthettél egy alkalmazást, ami felülírta a Mach beállításait. Ezért gondoltam, hogy a regisztrációs adatbázisban lehetne utánanézni a dolognak.
Lehet a Windows valamilyen tesztet hajthat végre olyankor, amikor a géped „önálló akciókba” kezd.
Mint az elején írtam, csak feltételezés a részemről.

000000000

milyen motrok teljesitménye?tengelyenként lebontva!milyen a vezérlöd?én nálam ugyan ilyen gondok voltak,de megoldodott frankon!:)hiába fut simán a mekhanikád,az még nem jelent semmit!milyen tömeget mozgatnak?

000000000

Nos ez elképzelhető amit mondasz. Holnap ujratelepítem a gépet és csak a MAC3-t rakom rá semmi más nem lesz rajt, hátha ez a gond.

000000000

Most ezzel megfogtál, nem vagyok a gép közelében azt csak holnap tudom megnézni, hogy milyen teljesítményűek. De azt tudom mondani, hogy ha kézzel rátartok akkor nem bírom lefogni. Inkább magát a gépet tolja el de maga a motor nem áll le.

000000000

nekem amugy a gépen amin megy a mach,azon ,van rajta vagy 3 cad progi,kb 3 féle art cam,+mastercam mx3,és röhögve megcsinál mindent!és nem egy bivaly gép,duál procis ugyan.holnap vissza térűnk akkor erre!amit kérdeztem nézz utánna oké?!az én gépem a 30 mm-es akác deszkát karikába hajlitotta,de mégis lépést tévesztett!

000000000

Neked mitől és hogyan oldódott meg a gondod?  Neked is ugyanúgy akár 2-3 cm-t is tévesztett egyszerre?

s7manbs8

Régebben nem volt ilyen gondod ? Pl. valamit telepítettél közben, stb.

000000000

Nem régebben nem volt ilyen gond. Amikor megkaptam a gépet akkor szépen működött a gyalogkakukkot 5x is szépen lerajzolta és mindig ugyanott nem látszott eltérés.
Azóta csak a Artcam és egy VNC lett felrakva most viszont néha téveszt, de ilyenkor olyan mintha elindulna pl a Z tengely utána hülye hangot ad ki és megfagy majd utána ha megérkezett az új pozícióba akkor megint minden megy tovább mintha mi sem történt volna.  

000000000

persze,durván fogalmazva,offszetelt és utánna folytatta és simán megcsinálta a műveletet,persze eltolva az egészet!már kidobtam azokat a munkákat,amin láthato volt ez a jelenség!nem a machba és a számgépben van a hiba!