Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

msas

Üdv az uraknak!
Lebénultam, egy BHKV 200 TI Viszék gyártmányú hegesztő, őnindító javításával foglalkozom, sajnos nincs hozzá dokumentáció. Ha valaki tudna ebben segíteni nagyon hálás lennék.
Köszönettel Makó Sanyi
msas52 kuk. gmail.com

msas

Üdv az uraknak!  
Lebénultam, egy BHKV 200 TI Viszék gyártmányú hegesztő, őnindító javításával foglalkozom, sajnos nincs hozzá dokumentáció. Ha valaki tudna ebben segíteni nagyon hálás lennék.  
Köszönettel Makó Sanyi  
msas52 kuk gmail.com

PSoft

Szia Gyuri!

Bocs,hogy csak most válaszolok,de pár napig nem voltam sz.gép közelbe.Illetve voltam,de késő este már bekapcsolni se volt kedvem....
Amit írsz az első két mondatodban,azzal teljes mértékben eggyetértek,én is így tapasztalom mostanság.
A gépről még annyit,hogy céges gép volt,ők is többször javíttatták ugyanezzel a hibával.A végén leselejtezték,és így jutott hozzá a kolléga.
Találtam róla egy http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/AtlasCopco/dme_45_erz_4000362931_winkelschleifer_atlas_copco.pdf" TARGET=_fnew>ROBBANTOTT képet,részletes katalógusszámokkal.
Természetesen az új kerék-pároshoz megvannak a hézagolóalátétek,csak a fotóról lefelejtettem[#falbav].
Ma délután szétszedtem a gépet,és tapasztaltam pár érdekes dolgot.
-a hajtóműház meg volt tömve mezei molibdémes zsírral,ami annyi mintha nem is lenne,mert a kerekek szétcsapják,és szárazon futnak.
-a hajtóműház fedele alatt találtam öt darab!!! hézagoló alátétet,mindegyik 0.25mm-es.
A robbantott ábrán is szerepel ez a hézagoló alátét,ha jól látom 203-as katalógusszámmal,de csak egy darab.
Szóval szétszedtem,kimostam a hajtóműházat,és belepakoltam az új kerekeket,a hozzátartozó hézagolókkal eggyütt.Csapágyakat nem kellett cserélnem,azok újak(mindössze fél órát mentek az előző kerékcsere óta).
Kenőanyagnak az "ORIGINAL-FLEX"-ből ismert zsírt raktam bele.Aki nem tudja,ez egy méz állagú,ragadós,sűrű inkább olajszerű kenőanyag. A pontos nevét nem tudom,de ha a "FLEX" használja ezekben a hajtóművekben akkor nem lehet olyan rossz!
Próbaképpen összeraktam,kihagyva az öt darab hézagolólemezt,és úgy voltak "fenéken" a fogak.
Egy 0.25-ös lemezzel összerakva,és megpróbálva minden mellékzörej nélkül simán fut a gép.
Egyszerüen nem értem,hogy miért rakott bele öt darabot,miért emelte el ennyire a fogakat egymástól [#nemtudom][#nemtudom][#nemtudom],ennyit talált a fiókjában???
Az előzetes infómmal ellentétben van lágyindító a gépben,tehát ezzel sincs gond.
Nem márkaszervíz eszközölte az előző javítást,csak egy "kisgépszervíz" Veszprémben,de nagyon úgy néz ki a helyzet,hogy ott dolgozik Józsi Bácsi,a Talicskaszerelő.

Szalai György

Örülök, hogy megoldódott a probléma és főleg hogy írtál róla.
Elbarkácsolt gépet javítani robbantott rajz nélkül, az sötétben tapogatódzás. Lehet, hogy erre kényszerült a szerviz szakember is. Talán nem is tartotta szükségesnek, mert az Ő szakértelmével simán ment neki anélkül. Milyen megnyugtató, ha az emberben nincs kétség a saját szaktudása felől. És ha már így esett, sikerült biztosítania a rendszeres megélhetését is.
( Már eltávozott öreg kollégám filozófiája volt: „Hibát fiam úgy kell javítani, hogy holnap is legyen miből megélni.” Nem is az éhség vitte el szegényt. Ha abból indul ki, hogy mások úgyis átverik őt, akkor már nem is tűnik erkölcstelennek, ha ő is átver másokat.)
Rég nyugdíjas géplakatos hozzátartozóm mondása szerint pedig: „Zsír, olaj, fél szakma”
Hát úgy látszik Te nem ebből fogsz jól élni, de fejet hajtok az igényességed előtt, ami miatt utána néztél és végre rendesen megjavítottad azt a méltatlanul alulértékelt gépet. [#worship]

4um5b65d

Gyerekek, láttatok már ilyet ?
Ez egy fúrókalapácsnak a pneumatikus dugattyúja, ami a forgás közbeni ütést csinálja.
(Fúrókalapács=nagyobbacska ütvefúrógép)
Ezt az alkatrészt vagy egy éve csináltam, és most kellene jó párat utángyártani, de jól elveszett a műszaki rajzom és nem emlékszem rá, hogy ennek a külső átmérője csúszkál egy furatban, vagy a belső átmérője egy fixált rúd végén. Mind a külsejét mind a belsejét jó felületűre esztergáltam anno és most nem tudom eldönteni, hogy melyik a siklófelület. Szóval szedett e már szét valaki ilyesmit ?

4um5b65d

Ja és a képek:
Az alkatrész 23 mm külső átmérőjű.

http://www.kephost.com/images/6wxxdu3agm62lt0qajq1.jpg" border=0>

http://www.kephost.com/images/0a6hd2pt7esnc0933cz6.jpg" border=0>

svejk

Bár segíteni nem tudok, de nagyon tetszenek az ilyen kérdéseid, meg hogy elhatároztad hogy rendet raksz, katalogizálod a szerszámaidat.
Te egy igazi zseni vagy már csak uralkodnod kellene megtanulni :)))

PSoft

Nekem is van öreg,ma már jócskán nyugdíjas kollegáim.

Had idézzem én is eggyik mondását:
"A rossz munkának legalább annyi idő kell,mint a jónak(vagy még több).Akkor miért nem lehet jól megcsinálni valamit!?"

Egyre többször jut eszembe mostanában öreg kollégám,na meg a mondása.

Azthiszem én már ilyen is maradok[#falbav][#wink].

4um5b65d

Csak tudnám azt hogy ez most fricskának szántad e vagy valami másnak, mert ha az előbbi akkor úgy meghúzgálnám a füledet...
:)))

Amúgy én biztos vagyok benne, hogy nálad rumli van, de itt jön segítségül a régi mondás, miszerint:
A rend a kis emberek hobbija, míg a zseni a káoszban is kiismeri magát. :)))

svejk

Fricskának :)
Az utolsó mondatodat próbáltam kihúzni belőled:)
Nálam qurva nagy a kupi, aki járt nálam tudja, csak én nem vagyok zseni és nem is találok meg semmit :(

4um5b65d

Műhelysarkok "robbantott ábrán" szemléltetve.
A nagy műhely meg ennél 10-szer katasztrofálisabb helyzetben van. Idegenvezető kell, hogy el ne tévedj benne. :)))

http://www.kephost.com/images/flh448shthjwjwchwpz7.jpg" border=0>

http://www.kephost.com/images/utgqgqw5cw9ngoni98p2.jpg" border=0>

http://www.kephost.com/images/t6wtvewr01rvl28obdzy.jpg" border=0>

4um5b65d

Jól látható, hogy ez már nem vicc, itt valami tenni kell.. :))

svejk

Csalódtam benned :(
Mégsem lehetsz zseni, ha ilyen rendet kell tartanod :)))

4um5b65d

Eddig még senki nem csalódott a "szerszámomban".
[#nevetes1][#nevetes1]

KoLa

Pfúúúúúúúúúúú ez k...rva jó van itt minden[#eljen][#eljen][#eljen]