Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Ja és még egy tanácsot fogadatam el, hogy a munka asztallapnak ( T-nutos alu, vagy öntvény)kell a rezgéseket leginkább elnyelni ill. átadni. Törekedni kell a legnehezebb és legvastagabb asztallapra.
Hát én ezeket vettem figyelembe amikor a céljaimra a gépet megépítettem.

000000000

21 mm-es nagyszilárdságú alu.

4mjnxdwuu

Köszi, és hol lehet szerezni? A metalloglóbus azt mondta nekik csak 6 mm-es van (maximum)

000000000

Szia Trapista!

Nagyszilárdságú alut én Székesfehérvár mellett Sárpentelén vettem! Az ALBALU Kft-nél.

000000000

Helló!
Alu lapokat Újpesten az ALCAN-nál vettem.

bmejdz9nu

A gép szinte csak aluminuim "megdolgozására" készül. A mozgó asztalt azért válsztottom mert rettegek a rezonanciáktól...  
A mostani német gépem álló asztalos és bizony erősebb fogásoknak a rezonancia szab határt...
Nem vagyok szaki de abból az elvből indúltam ki, hogy  van az anyag és a szerszám kapcsolata:  
Ha az anyagra ható erőt "egyoldalúan" viszem át több alkatelemen (Y-Z-X) az több rezonancia forrása lehet mint ha csak két oldalról... nem tudom, hogy étrhetően fogalmaztam...  
A másik szempont persze az elérhető sebesség és gyorsítás és lassítás... tehát a max. dinamika amit léptetőmotorból ki lehet hozni...

A "gyári" gépeket elnézve azt vettem észre, hogy csak az univerzális felhasználásra készült (un. portálmaró) gépeket építík ezen álló asztal elv alapján... Szinte nincs állóasztallal készülő közép erős gép sem...  
Legszívesebben az asztalt mozgattam volna minden irányba de ezt 300x300mm-es gép estében már senki sem alkalmazza... Akkor a Z trató lehetet volna tökéletesen megnyugtatóan erős...(X,Y mozgó max 200x300-ast láttam. vagy példa rá a BF20 Vario) ... meg persze a helyigény...

A második érv ami a döntésem mellett - ami elég mosolygós dolog:  
ha most nem alkalmazom ezt akkor a későbbiekben már nem biztos, hogy lesz lehetőségem... ilyen erős tengelyeket már nem fogoki venni és nem fogok ilyen erősségű gépet építeni...  

Két további gép van "alkatrész gyűjtős" állapotban:

1. kb. 320x320mm-es állóasztalos nyákmaró (10mm/3mm-es golyós tegelyekkel és 12mm-es vezetőkkel, Kb 1Nm-es motorokkal, BL maró motorral)

2. 700x600mm-es maró nem(!) golyós tengelyekkel, 15mm-es vezetőkkel, Kress maró motorral...

... és most már egy hete szinte csak azzal foglalkozom, hogy a műhelyemet teljesen átépítsem... mert már többet keresgéltem mind dolgoztam. Biztos ismeritek ezt a "felemelő" érzést...
Asztalok, szekrények, polcok, szortírozók vásárlása és pár gép
Most szinte minden egy kupacban a műhely közepén... de ezt meg kellett tenni... mert az nem hobbi, hogy felidegesítem magamat mert az "alap" nem jó...  
Na megyek pakolni... majd indulok a "műhelyszépségi veresenyen"...

ra8nsmk6w

A rezonancia ahogy te nevezed mindegy, hogy álló vagy mozgó asztalos egy gép, az összegzödik. A mozgó tömeget meg ésszerű az adott feladatnak megfelelően lehet gazdaságosan tervezni.A hobby oldalakon látható gépek zöme egymás kópiái. Az igazán eredeti ötletek az anyagfelhasználás és a nem látható részletekben vannak. Ez az ősi félelem a "járt utat a járatlanért el ne hagyd". Cserébe a biztos siker prognosztizálható. Saját vélemény!

e7c897sd8

Srácok! Lézerfóliából kellene nekem sürgősen gravíroznom öntapadós cimkéket. Az egész kb.: 2 A4-es oldal. A fólia ezüstös rétegét kellene leégetni úgy, hogy a fekete alapon meghatározott távolságokban csíkok keletkezzenek. Rajzom és fóliám van. Az én mechanikus gépem nem igazán jó hozzá. Ha valaki meg tudná csinálni jelezze az e-mail címemen. Természetesen nem ingyen kérem! ;-) A többit magánban megbeszéljük. A segítségeteket előre is köszönöm!

000000000

Sziasztok!

Balzafabol szeretnek egyszeru geometriai formakat kivagatni maketthez. A balzafa az a kartonnal is puhabb nagyon konnyu anyag.

Plusz szeretnek egy CNC gepet is megnezni, mert erdekel a tema.

Aki tudna nekem vagni, az jelezze itt vagy levelben a khiraly kukac elitemail.hu cimen.

Koszonom.

Kristály Árpád

Hallihó Kezdő versenyző!
azért anyira nem lehetsz kezdő, hogy ezt megtaláltad!
Kiványcsi lennék a valódi nevedre!
Hallihó!

bmejdz9nu

Help Me! jó helyen járok?  
Megint szakemberre van szükségem... még jó, hogy itt a többség az... rajtam kívül.

A kérdésem:  
Egy tengely amíre azt írja a gyártó 25kg-ot tud... (1 fordulatra 2,5mm az emelkedése)
Mekkora ez Nm-ben a motor felöli oldalon?

Méretezés miatt kérdezem, tudom hogy vannak egyéb befolyásoló tényezők de ez most nem számít...

Előre is köszönettel !

Bicska

Én nem is értem mire gondolsz? A tengely fogalommal össze tudom hozni a "XY"N terhelést...meg (mennyinél hajlik be és mennyit), hogy csavarásra mennyit bír..stb..de ezt a kg-t nem értem. (nem írsz konkrétumot, hogy mire érti a  gyártó) Egyébként ez egy lineális mozgátásra használt tengely....vagy motornak a tengelye...vagy netán fortuna készülne belőle..? (boccs, hogy belepofátlankodok a kérdésbe, valszeg nem én válaszolom majd meg, de tanulni biztos fogok belőle![#nyes]) Üdv: Bicska

bmejdz9nu

Jó akkor mégegyszer.  
Lehet, hogy annyíra h..vagyok..

Van egy tengely (1 fordulat 2,5mm), rajta egy orsó (az anya függőlegesen jár föl és alá) ráteszek egy fél zsák cementet azaz 25Kg-ot...

A menetes szár végére szerelek egy léptető motort...
Mekkora nyomatékú motor kell ahhoz hogy felemelje a 25 kg-ot?

Semmi más nem kell... a tengely bírja, surlódás minimális...

9v9rb6gau

A súrlódást elhanyagolva :

Nomaték=erő*menetemelkedés/2*pi
azaz
M=250*2,5/2*3,1415...=99,47Nmm

svejk

6.28 x F(forgató)(N)
F(lineáris)(N)= ---------------------
                 menetemelkedés (m)

Remélem jól tudom...