Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Majd könyörgök törlésért az egészre... olyan ciki... de tényleg nem vettem észre a két m betüt... Megszokásból... de ez is hülyeség... majd kitalálok valami mesét...

Milyen erős gépet lehet csinálni ezekből?
Na és a pontossághoz mit szóltok...?

Misi mondtad koppintod a kottyanás-mentesítés elméletét... még mindíg ... holnapra talán lesz rajz is...

Motoros

Jó lenne már megpróbálni. Talán sima trapéz menettel is jó lesz mert csak akkor van értelme.

bmejdz9nu

Bekapattátok velem ezt a Npikométert... ok... vörös a fejem...

tengelyek:  
Én már kipróbáltam akkus fúróval... gyakorlatilag nem rossz a helyzet...
erős mint bika... lehet, hogy az adatlap kicsit "pesszimista"...  

De mit írnának a danamit anyára, ha gyártanák???
Meg az élettartamilag biztos a végtelenre van számolva...

A NASA-nál az űrállomáson ez nyítja az ajtókat...[#nevetes1]

bmejdz9nu

Első adat pontossági adat:  
Accuracy is 0.000050/turn...
azaz fordulatonként 0,00127mm a hiba... 2,54mm az emelkedése... Ez azért jó nem...*

* ha jól látok és számolok.

Motoros

Szia Péter
Mielőtt elkezded megépíteni a  0.1 Nm-es motorral a 3-as emelkedésű menettel a szerkezeted ami 25 kg cementet fog emelgetni--- csinálj egy próbát, mert szerintem felfelé meg sem fog moccanni--talán még az 1 Nm-el is alig.
Ugyanis ott van még hogy milyen gyorsulással milyen sebességgel mozgatod, milyen orsót használsz /golyós, trapéz, metrikus/
Milyen üzemben van a motorod /egészlépés, féllépés stb/.
Szerintem 2 Nm-es motor lehet hogy kelleni fog, ez persze csak tipp.

bmejdz9nu

Köszi a segítő szándékot.
Gondoltam rá, hogy 1Nm-es (kb. a gyári "menet" határérték, de többet is tud próbáltam...) nem lesz elég mert:

1. Ezt az adatot a legjobb esetre adják és kis fordulatszámra... és a 2,5mm-es menetemelkedés miatt is pörgetni kell rendesen őket...

2. vannak azért valami veszetségek is. Ha nem is az orsón mert az könnyen megy, de ott lesz még a lineáris vezetés... és a mozgatott súly.

Én kb. 1,5 - 1,8Nm-es motorra gondoltam... visssza venni a nyomatékból egyszerűbb mint cserélni... de nem is akarom túlmotorizálni...
Te csinálok előtte teszteket... próba padon... mert 30 db ilyen tengelyem van... de ezt nem most csinálom géppé - majd... egyszer...

Veszek a horgászboltba egy akasztós súlymérleget...?
Te a kicsi gépeden estleg mértél "elmozdulási erőket"? Vagy van valami tapasztalat erről? Hány kg "húzás-nyomás kg" kell egy jó CNC-nek...
(300x300x munkaterület - tehát nem egy bombázó... gravír - maró - kicsike - közepeske)
Persze lehet mérésre erős gépet csinálni de az attól még nem lsz erős... ha nem tudja a pontosságot tartani...mert a mechanika nem passzol hozzá...?

bmejdz9nu

Misi a pontossági adatokat nézted?  

"These lead screws are for light load high accuracy applications - working load for the parts you requested is 10 lbs. (4.5 Kg) & maximum load is 50 lbs. (22.7 Kg). Accuracy is 0.000050/turn, not to exceed 0.0001/inch & 0.0004/foot.  
(Tehát nagy pontosságú és kis terhelésű alkalmazásokhoz gyártják...)
Ez a hobby CNC-ben is nagyrészt így van...

Most már szívásaim miatt tudom erős gépet igencsak nem egyszerű összehozni...

Szerinted ez a szorított-vágott megoldás reprodukálható? Érdemes?

A Lintech honlapján nem szerepelnek ezek a tengelyek... speciálisan valakinek gyártják...
Kértem tőlük árajánlatot, de félek húzos lesz...
Azt már megírták, hogy bármekkorában tudják és 8 hét az átfutás...

Arra gondoltam... (az én kis hü..le)
Ha érdemes a megoldással foglalakozni...
Mi lenne ha csak diókat rendelnék... ez szinte kivitelezhetetlen... szerintem...
...és a tengelyt meg lehet csinálni... talán a dupla csapágyazás nélkül is...  
(jó...eszterga és spec. köszörült kés...)
Mindenkinek jó lenne mert szerintem ez a legjobb kompromiszum a golyós tengely és "műanyag anya" között - árban is...
... és akkor a méret (már) nem számít...  

vagy van valakinek ötlete?

Motoros

Szerintem trapéz orsót gyártani nem éri meg, ha a gyári pl: Tr12x3 mm-es nem jó akkor valószinűleg nem érdemes vele foglalkozni. Pont az anyát volna egyszerűbb megcsinálni sk.

bmejdz9nu

Akkor fejleszteni kellene erre a kottyanás mentes megoldásra... mert az pontossági adatok nagyon jók... szerintem...

Motoros

Egy próbát mindenképpen teszek csak mostanság volt más bajom.
A zx 100 műanyag Árpi jóvoltából már megvan.

bmejdz9nu

Tudod te is...
1. A golyós orsók jók és nagy teherbírásúak, hosszú élettertamúak stb... de nagyon drágák.

2. Általános hobby célra a "trapézmenetes orsók" ár/értékarányban jobbak... teherbírásban és élettartamban megfelelnek... csak a kopás/pontosság...

Ezekn nincsenek arányban azzal ahogy ki lett találva a lineris vezetés olcsón... és persze jól...

Ezért lenne esteleg eszményi ez a rugós keresztbe vágásos dolog...talán... szerintem...

000000000

Mihez képest drágák? Hosszú távon behozzák az árukat a 2. pontban felsoroltakkal szemben.

bmejdz9nu

Persze, de az már nem hobbygép...

000000000

valaki hobbybol vásárol utasszállitó repcsit, tudod kinek milyen vastag a pénztárcája:D

000000000

Én az elsőt metrikus menetes szárral építettem. Nem volt elég pontos, görbe volt, némely részén szorult, másik részén laza volt a dió. Most cserélem párhuzamosan a nagy építése mellett golyósorsóra. Tisztább, szárazabb érzés... ;)