Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Meg a linarítása sem megfelelő a sima trapézmenetenek... ezeket azért nem preciziós dolgokhoz gyártják...

Ezért is kellene egy tökéletes (referencia minőségű THK-ra gondolok...) golyósorsós esztergával vágni... akkor a másolat is tuti lesz... nem hengerelve...  

De ez az ötletemet mindíg elvetitek, de miért... mert tök olcsó a "kapunyító" trapézmenet métere... nem értem ...

sasi

A trapézmenetek forgácsolására van célgép, a nagyobb szerszámgép felújítók tartanak ilyet, hiszen a kopott orsókat cserélni kell.
Én nem nézném annyira le a mángorolt orsókat, ugyanis azon kívül, hogy a mángorló szerszám pontosságát, felületi minőségét örökíti, megmunkálás közben a felületet fel is keményíti. Nyilván hallottatok arról, hogy elődeink a kaszát rendszeresen kiverték, azaz az élét felkeményítették.
A golyósorsók többsége is ezzel a technikával készül, persze mindkét kategóriában van edzett-köszörült is – jó pénzért.
A pontosságról meg azt gondolom, hogy még ipari körülmények között is ritka eset, hogy több száz milliméteren ezredes pontossággal keljen pozícionálni (menet emelkedési hiba). Inkább a reprodukálhatóságnak van jelentősége, röviden a kottyanásnak, ez meg ipari és hobby méretben is kezelhető. A golyósorsónak kis teljesítményű léptetőmotoroknál nyilvánvaló az előnye, valamint a kopásnál, de úgy gondlom a mi esetünkben ez utóbbi nem elhanyagolható szempont.

bmejdz9nu

Az én német gépemen klasszikus mángorolt trapézmenet van... (a jobb fajtából)  
Ha ezt jól megnézem nagyító alatt olyan mint a reszelő...
Ez bizony koptatja az "anyát" ha műanyag ha bronz.. még több zsír kell neki és nagyobb motorok... stb..

Ha a Lintech vágott (gondolom esztergált) orsókat megnézem nagyító alatt finoman szólva más...

A golyós orsókat a jobbakat nem mángorolják... az un. preciziósakat... ezt a preciziós fajtát kellene vezetőnek használni egy olyan célgéphez (eszterga) amivel "szériában" lehetne gyártani a kiemelkedő minőségű meneteket... persze induktív vagy más edzés is elkel...

Egy ilyen pl. fél méteres menetnél, hogy 2 ezer vagy pl. 5 ezer lenne majd mindegy a gép árában...(estelegesen kisebb motorok ezt kompenzálnák)  
Szerintem tartósabb (a finomsága miatt) lenne és az "anyát" is kimélné...

A trapézmenet profilját is szabadon lehetne választani és lehetne a keresztbevágott anyákat ezzel az eljárással kottyanásmentesíteni... (pl. a Lintech)
Nézd meg a pontossági adatait: #591

Motoros

Szia Péter
Termelékenyen gyártani trapéz orsót forgácsolással, ráadásúl nagy pecizitással-- hát ez nem az a téma, hogy van öt percem és megoldom.
Sok milliós beruházás lenne teli bukttatóval ha valaki nulláról indúl.
Ha mindenáron mégis akkor inkább kellene keresni egy szakműhelyt--biztos van még ilyen-- és persze megfelelő szaki bácsit-- és akkor még mindíg nem biztos hogy megéri.
Egyébként amit sasi mondott azzal én is teljesen eggyetértek

000000000

Most tulajdon képpen akkor mi is lenne a cél?

(Nagyjából azért sejtem, csak nem akarom elhinni...)

bmejdz9nu

értem értem csak úgye nem is tudom, hogy ez mekkora probléma... te pedíg tudod...
De hosszútávon ilyen "Lintech" szerű orsóknak azt gondolom lenne piaca...talán egyszer akkor...majd ... lehet...

Motoros

Azért nem biztos hogy fel kell adni mert lehet hogy van valahol egy műhely ahol valaki ezt a munkát várja.  Csak meg kell találni.
Látod a harmonic drive-t is már mi is csináljuk.

bmejdz9nu

Ez az... "a remény hal meg utuljára"...
Mindent meg lehet csinálni és el lehet adni !!!...
Pl. gravírtű...

sasi

A mángorlásnak hideg, és meleg technológiája van. A meleg durvább, de olcsóbb – kisseb erők, kisebb gép-, a hidegmángorlás robusztus gép, nagyon jó felületi minőség.  
A meleg eljárásnál nagy szilárdságú lehet a végtermék – gyors hűtés, azaz hőkezelés, a hidegalakításnál természetesen csak alacsonyabb keménység érhető el, de nagyon jó felületi minőséget biztosít.
Nem messze tőlem árulnak egy orsókészítő célgépet (eszterga), ezzel az a baj, hogy az alapanyag szilárdsága csak olyan lehet, amit még esztergálni lehet. A hőkezelés szóba sem jöhet, gondolj bele, milyen deformációk keletkeznek közben, utána meg köszörülni kell.
A géped orsóján nem homokfúvási nyomokat látsz?

bmejdz9nu

bmejdz9nu

hőkezelés...  
iduktív edzést írnak a német lapok... mi ez? akkor talán nem vetemedne...?

sasi

Egy tekercsbe néhány kHz váltakozó feszültséget vezetnek, ezen halad át az orsó viszonylag nagy sebességgel, és a benne indukált feszültség felhevíti a felületét – síkinhatásnak köszönhetően. Rögtön utána a hűtőzuhany következik, és így egy vékony kemény réteg keletkezik a felületen. A jelentős deformációt az edzés előtti normalizálással érik el. Az elv nagyon egyszerű, de már egy-két méteres, vékony, a felületén tagolt (menet) anyagon ez nagyon komoly felkészültséget igénylő technológia.
Így edzik az eszterga vezetékeket is manapság, csak ott nem kell hűteni, mert a nagytömegű vas gyorsan elvezeti a hőt, ezt házilag is meg lehetne csinálni, csak hát azt a 0,6% szenet nem tudjuk bejuttatni amitől kemény lenne. Amibe meg benne van, azt így edzették gyárilag, nincs vele dolgunk…

sasi

Valószínű, tíz-tizenöt évvel ezelőtt a CNC maróra is azt mondtam volna, hogy garázsban nem készíthető el. Lehet, hogy akad valaki, akinek nem mondták meg, hogy milyen bonyolult a trapézmenetes orsó nagyfrekis hőkezelése…

9v9rb6gau

"csak hát azt a 0,6% szenet nem tudjuk bejuttatni amitől kemény lenne"
Akkor a cementálás mire való?

bmejdz9nu

Nem arra gondoltam, hogy az induktív edzést "házilag" oldjuk meg... biztos kis hazánkban csinálnak valahol ilyet... hanem felmerült hogy ha meg is lehetne csinálni a spec. trapézmenetet akkor a hőkezeléskor biztos el fog deformálódni...  #608