Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Szia Amatőr!
A 2/3-os terpesz több mint jó! Én a 36 cm mozgású mozgó asztalomhoz 18 cm-es csapágytávolságot használok. Ez bár csak 50%-os alátámasztás, kütyüm mégis nagyon merevnek tűnik. A Te 60.66%-os alátámasztásod még az enyémnél is erősebb. De ha igazán erős asztalt akarsz csinálni akkor támaszd fel középen a tengelyeidet és asztalod csapágyait úgy helyezd el, hogy azok a központi támasztól balra ill. jobbra a mozgástér közepén legyenek. Állítólag a legerősebb szerszámgépek (esztergák, marók) ezzel a konstrukcióval rendelkeznek.

s5f8tmfv3

Szia Géza! Jó az ötlet, megnéznék egy ilyen gépet. A középen feltámasztott tengely esetén a max. elmozdulás (munkaterület) a két csapágy közti távolság mínusz a feltámasztás szélessége (jól számolom?). Ekkor a terpesz több mint 100% , a csapágyak nem tudnak a maró alá mozdulni, gondolom jó erős asztal kell hozzá. Viszont a széles terpesz miatt növelni kell a tengely hosszot, pl. 500-as elmozdulásnál 2x500 plusz 2x csapágyházhossz plusz 3x feltámasztás hossza, ez akár kb. 1200mm is lehet. Kibírja a 20-as tengely ezt berezgés nélkül?

s5f8tmfv3

Ezt a középen megtámasztást valahogy merevebbnek gondolom, de ez csak megérzés, ennyire nem értek hozzá. Mégis nagyságrendileg mekkora asztalban gondolkodjak? Meg kellene vennem a tengelyeket és kb 400~500mm elmozdulást tervezek. Vagy ez már sok?

000000000

Ha az asztalt az elején-végén támasztod alá, akkor pl. 500mm asztalmozgás = 500mm + a két csapágy hossza + a középső alátámasztás vastagsága. Ekkora lesz az asztalod. Az alsó keret pedig ez a méret + 500mm.

s5f8tmfv3

Mit lehet várni egy ilyen konstrukciótól rezonancia terén? Alut is szeretnék marni, lehet hogy maradok a két végén rögzített tengelynél és csökkentem a munkataerületet. Meg lehet előre mondani hogy egy ilyen rendszer majd itt meg itt berezonál, vagy ez csak akkor derül ki ha kész a cucc? Szőke kérdés: a tengelyt hogyan tudom darabolni?

bmejdz9nu

Én is alu-hoz csinálom a gépet és mindent alaposan túlméretezek... szerintem a rezonancia a legfőbb ellenség!
Nézd meg a képeket a táramban... sok erős gép "minta" van közöttük...

320x320mm munkaterület, 20mm-es golyósorsók, 20-as THK görgős vezetők... kb.40-50 Kg aluminium anyag.  
Persze azért még mobil lesz...hogy el tudjam vinni a következő talira... Nehogy úgy járjak mint Csattos Péter...Mechanika 24. - Talán az Övé a legerősebb itt...

s5f8tmfv3

Már fejben én is levettem a munkaterületet 30x30 centire, bár fogalmam sincs hogy mit fog művelni a gép ha egyszer elkészül. Kösz a tippet, nézelődöm.
Azért én kibírnám az immobilitást ha olyan gépet volna módom építeni mint Csattos úr.

bmejdz9nu

Csattos Úr ritkán van itt a fórumon... sajnos.
De a "Mester" ellátott néhány tanács-al...

Ja nálam az asztal fog mozogni...  
Nem mertem mozgatni a hidat...
az egész felépítmény a T34-es és az állványos fúró keveréke lessz.. majd ha lessz...
És a te által adott motor a marómotor...[#vigyor4]

000000000

Sziasztok! Szia Péter !
Azt a tanácsot nem tőlem kaptad, hogy az asztal mozogjon!! Mert az a legrosszabb megoldás. Meg is írtam hogy miért!! Egyébként valóban ritkán vagyok itt, mert a Fórumra már nincs időm a napi 16 órás műszakok után. Alvás közben pedig megálmogom a követkető " Nagy Durranást" Már gyártás alatt van. ÜDV. Mindenkinek Péter[#wave]

bmejdz9nu

Ez igaz... talán meg is bánom... de mint írtam a "nagygépeknél" az asztal mozog minden irányban... és én a kettő közöttire tettem a voksot. (az asztal hosszírányban mozog)
Ha ebben rád halgatok akkor most nem fáj a fejem az ügyben, hogy a 4. tengely forgatót is cipelnie kell az asztalnak...
De számításaim szerint ez még mindíg könnyebb ez a súly mint a komplett hid és nem mindíg lesz rajta a forgató mechanika... a munkadarab pedíg általában könnyebb lesz a hídnál...  
Persze még korántsem biztos, hogy jól gondoltam...

000000000

Helló!
A fórumon többször kitárgyaltuk, hogy mi mozogjon.
Ha hobby gépet akarsz és sok mindenre akarod használni, pláne amint látható a legkiválóbb anyagokból építed, a 11. mechanika elvét kell követned. Akkor nem okoz gondot egy év mulva újabb funkciók kiépítése.
Hidd el én nagyon kikértem gépgyártás technológusok véleményet és még egy pici vita sem volt köztük, hoy ezt kell megépíteni.
Ha viszont egy konkrét terméket akarsz a CNC-vel gyártani, akkor a termékhez kell a gépet megkonstruálni.

000000000

Gondolkodtam,hogy leírjam de megteszem.
Az egyik géptervező szerint akkor jó a CNC konstrukciója, ha a Z tengelyt neki engedem az asztalnak (végállás kapcsoló kiiktatva) és semmilyen alakváltozás nem következik be.
Na erre én nemet mondtam.
Aztán mi történt? Hát egy vastag munkadarab (réz)megmunkálása során bénáztam és 2 mm fogásmélység helyett 20 mm írtam. Tört minden (6 mm-es maró , munkadarab) de a gépnek semmi baja.
Mostmár én is hiszek ebbe a "méretezési elvben".

000000000

Szia RC!
Valóban ahogyan írtad, már egyszer napokon át
kitárgyaltuk a mozgó vagy, fix asztal témakörét.
Nincs egyértelműen jó megoldás, mindkettőnek
van előnye és hátránya, és pl. attól is függ,
milyen típusú lesz a hajtás (step vagy szervo-
motor). A gyorsítandó tömegek miatt ugyanis nem
árt ezt sem már előre átgondolni.
Egy ütköztetési próba pedig relatív, mert ez
ugyancsak hajtástípus, és dinamikai paraméter
függő. Ugyanis ha mondjuk van egy 40-50kg-os
össztömnegű rendszered, és ez gyorsmenettel
komoly szervóval nekiszalad valaminek, azt
valószínűleg nem éli túl a gép deformáció
nélkül. Ezért "erős" gépeknél nem javasolnám
ezt a tesztet.:))
Üdv.: Tibor45

000000000

Én is így gondolkodtam, de meggyőzött a konstrüktőr, hogy egyenszilárdságra kell törekedni, azaz a hajtásokat sem szabad a szerkezeti elemeknél erősebbre méretezni.
Tehát ha erős hajtás, akkor erős gépváz.
 Ezért  25 mm-es alátámasztásos lin tengelyeket alkalmaztam.  
Ettől függetlenül mindenki maga hozza meg a végső döntését.

4mjnxdwuu

Szia RC.
Milyen vastag anyagot használsz oldalkarnak, és milyennel van merevítve???