Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Mert nincs!  
legalábis itt Sopronban azt sem tudják mi ez.. Hallotak már arról hogy van egyenes csapágy is... de...
A többit el tudod képzelni...

Bicska

Legalább ott dolgoznának hozzáértő emberek..., esetleg próbáld meg mailben, vagy telefonon az egyik központjukban..valamit biztos tudnak ajánlani, még lehet, hogy olcsóbban is jársz, mint a Stihl olajjal..

bmejdz9nu

Kérdésem a következő:
adott 3500 fordulat/perc, 2 élű szerszám, fogásmélység 1mm - almg4,5 aluminiumban mekkora lehet (ha kell hűtéssel) a maximum előtolás?
Gyakorlati vagy elméleti ...???

000000000

Szia Péter!
Kérdésed megválaszolásához kevés az infó!!
Mennyi a maró átmérője?
Mekkora teljesítményű a marómotorod, és az
előtolást végző motorod?

bmejdz9nu

Jaj nem írtam... jaj de h... vagyok: 1,5mm vagy 3,2 mm... esteleg 6mm
A fogásmélységre lehet ezekből optimumot számítani?
Előre is köszi...

Marómotor nem lesz gond 1,2Nm erős... (csak 1/2 Hp de ott van a szeren... egyenáramú bika...)
Előtolás (ez sem hiszem gond): 4,6A-es (4-5Nm)léptető 5mm em. golyós tengely...

000000000

Ilyen kis méretű maróknál akkor nem lesz
teljesítmény gondod. Gondolom tömörkeményfém
anyagú a maród, ezekhez 150-180 m/min
vágósebesség az optimális (ez meghatározza
a fordulatszámodat), a fogankénti előtolás
ne legyen nagyobb 0.02 mm-nél, a fogásmélység
mivel kicsi a maró átmérő 1-2 mm-nél ne legyen
nagyobb. Ezekből már kiszámíthatod az előtolást.
Üdv.: Tibor 45

bmejdz9nu

Jesszus ilyen sebességet még rakéta hajtóművel (ez a jövő a szervó után...) sem fogok elérni... ha jól számoltam át az én agyamhoz akkor ez 2.500 mm/sec..? Mi lenne ha 30.000-et fordulna a motor...
De veszek egy maróskönyvet, hogy ilyen alapvetőeket ne kelljen kérdeznem.
Köszi Tibor !

000000000

400 miliméter/perc ha jol számoltam

bmejdz9nu

Az sem rossz.. de égő milyen h.. e vagyok hozzá...

000000000

nem kell olyan szigoruan venni ezeket a sebességeket szerintem, tapasztalat kell hozzá
géptöl is függ mit bir,meg attol ismennyire érsz rá:D

000000000

és mikor eltöröd az 5ezres marot 1 perc után majd  lesz késztetésed hogy figyelmesebben állj neki
nekem is sikerült eltörnöm párat..:D

bmejdz9nu

Tudod nekem nagyon sok ilyen maróm van... ez nem gond... és csak párszáz forint... Misi meg örül mert gravírtű lesz belőle... feltámad... 5ezrest csak egyszer törtem többet nem vettem, mert nagyon fájt...

000000000

http://www.gw-tools.de/

Kérjetek árat gyémántlapkás, kétélű, normál hosszúságú, grafitmegmunkáló maróra árat. d=4-6mm is elég, nem kell nagyobb. Rádiuszos, egyenes végű teljesen mindegy. Utánna el sem mered indítani a főorsót...

bmejdz9nu

Na ja - ürtechnikai dolgokat gyártani pikomilliméter pontossággal nem olcsó...

000000000

Szia Péter!

Pusztán jóindulatból szóllak meg, olyan nincs, hogy pikomilliméter!!!

vagy milliméter, vagy pikométer.
mindegyik előtag, a piko 10e-12
a milli meg 10e-3. A méter az alap mértékegység.
Mert ha valamelyik komoly mechanikai boltban mondod, lehet, hogy kinevetnek majd.