Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

A modellezők jól tudják, hogy az elektromos motorok dallamot is tudnak játszani. Vannak olyan fordulatszabályzók amelyek különféle hangjelzésekkel jelzik, hogy milyen üzemmódban működnek. Egyébként a rosszul öszerakott trafó is zenél, mégpedig nagyon.

ra8nsmk6w

Ezt is az oroszok találták ki, az én régi Orosz
hegesztőtrafom is mindenféle dallamot játszott.
Köze nem volt Csajkovszkij-hoz...KIDOBTAM!

bmejdz9nu

Na válasz megint magamnak...  
Mert senki sem válaszol..
Egész nap a gépemet terveztem...  
Corel Draw-ban... jó muri ... minden oldalról megtervezni... aztán a fejembe összeáll a 3D kép... Semmi Autocad... tévedés kizárva... (HaHa..)

Tervezek rá teljesen zárt (hungarocell) zajszigetelő dobozokat !!!  
A HŰTÉST 3 db 120W-os pieltier cooling modul fogja biztosítani... szabadalmaztatom...
Tejesen hermetikus lesz és most még csak a fagyásveszélyt kell megoldanom... (nem Windows-os)
A ventilátoros hűtés kizárt mert kijönne melette a sipoló hang...
Persze vízhűtéssel is meg lehetne oldani...
Ezekkel az ötletekkel - ha valaiknek nem kell zajszigetelnie a motort - szerintem 2x kakaót is rá lehet küldeni...

A NYOMATÉKKIRÁLY!!! ez lesz a hűtési projekt fedőneve...

000000000

Nemcsak az elektromos motorok játszanak dallamot :))))
Láttam vodeót F1-es renault-ról is, ahol a mérnók tekergette a potit, és játszotta a ....nemtommit:)

000000000

000000000

Ezt eljátszani bokából, vagy csuklóból... :D

http://www.youtube.com/watch?v=7XR7OpM2Ufk" TARGET=_fnew>singing renault f1 engine

000000000

A nóta, amit játszik: God Save The Queen

000000000

Kár, hogy nem a sex pistols-os verzió! :D

000000000

Elég komoly. Kis gyakorlással a CNC vezérlővel is el tudod majd játszani :)

000000000

Egyelőre még az alapelvet nem értem, hogy mitől játszik. A gerjesztés alapfrekvenciáját kell változtatni? Vagy hogyan?

Motoros

A csapágyazás nem tökéletes és megszólal mint egy hangszóró, a membrán a forgórész, ami klf frekiken siporászik

000000000

Igen a PWM alapfrekvenciája adja a hang magasságát. Egy átlagember 18..max.20kHz -ig halja a hangokat. Vagyis a 20kHz-es is zenél, csak nem hallod :)
A kitöltéssel pedig a hang erejét lehet szabályozni :))

bmejdz9nu

Hát akkor ezt a frekit kellene kivinni az én hallástartományoból (ez nem olyan magas)...
De ha áll a motor akkor minek a PWM -  
Nyomatni neki az egyenfeszt... valami külső pl. kapcsoló üzemű táppal - azok csendesek... Vagy?

bmejdz9nu

Más kérdés: egyszerűnek tűnik de lehet, hogy nem az...
Mivel kell zsírozni(?) vagy olajozni(?) a lineáris golyósoros vezetékeket?
Gyárilag (volt szerencsém zsírpapírból kevenni) a kocsi felső felületén van egy kevés zsír, DE a golyók részénél valami olaj...
A gyártónál az olvastam, hogy a golyók között kialakul egy filmréteg... ezen filmréteggel nyomják tovább egymást a golyók - tehát a golyósort nem szabad felzsírozni?
Akkor mire használják a kocsiba épített zsírzógombot és mivel töltik?
Ha használtan veszi az ember mindíg felzsírozva jön... (persze messze nem olyan tutin megy mint a vadi új... Érezni, hogy a golyók néha egymásnak mennek...

Ezt nem értem? Valami zsír és az olaj közötti dolog lenne? A próblémát szerinetm mindenki ismeri aki már tologatott ilyet...

000000000

Így van, a frekit kell megemelni 20kHz fölé..
Ha áll a motor, akkor is kell gerjeszteni a tekercset, mert különben kirázódhatna a pozícióból és lépéstévesztés...