Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Lehet hogy tökk mindegy, hogy bi vagy uni...
A szervóé szerintem a jövő... csak ez még idő kérdése míg hobby szintre csökkenik az áruk és megbízhatóan mennek step-dir vezérléssel.
Végül is nem a leendő nyomaték a legfontossab...
Ennél idegesítőbb a léptető motorok zaja... ezt nem igen szeretem - ha mozgásbanvan akkor ha áll akkor...
De talán ha áll az a rosszabb...

Motoros

Szerintem a szervó bizonyos helyekről sosem szorítja ki a lépegetőket. A zajkérdés meg megoldható.

bmejdz9nu

Miért nem?

Léptető motor:
Még nem láttam jobban mondva nem halottam fütyülés mentes vezérlőt*!  

*Az én 6 kivezetéses motorjaimhoz...

000000000

A fütyülés pl. l297-es ic-re épülő vezérlővel kiküszöbölhető. Az sem mindegy, hogy uni-, vagy bipolar. Ami motorokat kinéztem, pl. csak bipolar módban teljesítik a 6.4Nm-t.

bmejdz9nu

Teljesen néma? Aztán hogyan? Nem fütyül?
Ez az IC végül is bipolár vagy unipolar meghajtó?
Miért nem mindegy, hogy uni vagy bipolár ?  
A tekercseken folyó áram fütyül? Ezt akkoriban nem oktatták a suliban... Az áram folyik arra emlékszem de, hogy ez hanggal jár arra nem (vagy nem figyeltem)
6,4Nm? Ez az ic-k csak 2A körül tudnak?

Motoros

Régen úgy tanították hogy: az áram folyik, a feszültség esik. Manapság meg hozzáteszik: a PWM fütyül, és kész. Ezt vágd be és ha álmodból...

bmejdz9nu

Na ja ...  
Nem meséltem még neked a kínai BL. motoromről... amikor bekapcsolom tesztnek egy ismert nótát játszik... aztán... start.... abba hagyja - csak tesztenek... ezt a vezérlő adja mint dallamgenerátor a motor mint hangszóró leadja ... baro jó... (ez komoly nem vicc)

Na de visszatérve:  
miért szerelik bele ezt a "PWM" hanggenerátort?
Jó tudom manapság minden PWM, tudom is miért jó... de inkább melegedne a vezérlő...
De ha áll akkor miért fütyül? miért nem ad neki full áramot (pwm nélkül)... vagy valami mást...
Pl. Én nem lettem zenész (sajnos) mert rossz a hallásom... teszteltem magamat: 16-18 KHz felett nem hallok semmit - ez jó nekem nem kell drága hangfalakat vennem...

yuagaci9g

Peter, kezd az alapoktol;
PWM annyimint ``Pulse-width modulation``
Azaz a hasznos teljesitmenyt bazi nagy feszultseg inpulzus szelessegevel allitjak elo, ellenorzotten, vagyis ki be kapcsolgatjak, ezt halani, ha nem eleg gyors.

s5f8tmfv3

Amikor először olvastam ezt a dallamot játszó motort azt hittem csak hülyéskedtek. Most arra várok hogy a következő Magi vezérlő munka közben mp3-at játtszon a motorokon.[#finom]

bmejdz9nu

Igen! Ez szerintem ez extra lesz... Ez maga a beteljesülés...
Igény szerint... hozott mp3-ból felár...

De tényleg ezt csinálja a BL. motorom ( pontossabban a motor vezérlője)

000000000

5 tengelyes gépből már kijön egy komplett double dolby 5.1-es hangszóró szett :)
X-Y a basszus, mert azok nagyobb teljesítményű és méretű motorok. A Z a közép és A,B rotációs tengelyek motorjai lehetnének a magasnyomók.

s5f8tmfv3

És ha ezt az egészet összehozná valaki a másik topkban feszegetett csöves végfokkal, akkor jövőre az összes hifista öttengelyes cnc-n hallgatná Mozart-ot.

000000000

profi mp3 5.1-es magyar hanggal

D.Laci

Nem vicc.. anno elkezdtem össze dobni egy saját vezérlőt, a mocibol a Petőfi rádió szolalt meg.. elöször nem tudtam mi a helyzet egy ideig csak kerestem hogy hol szol...

000000000

Istvánnak megugrana a forgalma rendesen :9