Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Az álló állapotú gerjesztést nem lehetne egyenárammal végezni? DC/CD konverterrel...?

bmejdz9nu

Zsírzás, olajozás #463... ?

s5f8tmfv3

Mindent lehet, csak így sokkal bonyolultabb volna. Mivel az álló motor gerjesztéséhez használt energia töredéke a léptetéskor használtnak, logikus PWM-t alkalmazni, így ugyanaz a tápfeszültség elég a léptetéshez, meg a pozícióban tartáshoz is. Csak más a kitöltési tényező.

000000000

Biztosan, hogy zsírzó gomb az amelyiket nézed? Nagyon hasonló az olajzó gomb is.  
Konkrétan nem tudok mit mondani, hogy használj. Annyi, hogy legyen nagyobb viszkozitású, akkor "ráragad" a golyók felületére. Ezt az olajra írtam. Zsírt olyan nyitott gépnél, mint pl. a Tiéd is lesz, nem használnék.

Motoros

Asziszem lehet kapni olyan olajozót is ami ezekhez a zsírzógombokhoz-amik végül is olajozógombok-jók. Az esztergapadon a szánoknál lévő gombokba is olajat kell nyomni és nem zsírt. Az olajozókanna használata nem az igazi.
Ha a zsírzótubust feltöltjük olajjal akkor az talán használhatóbb??

bmejdz9nu

Kimostam az előbb benzinnel az egyik sínpárt... Szuper lett ! Csak mit kellene beletölteni...?
Mi a lényege a zsírnak-olajnak azonkívül hogy ken...
Holnap veszek egy zsírzót aztán addig nyomom míg az oldalán ki nem jön? Ez helyes? A jó hogy működés közben nem megy bele a piszok... De ha olajjal nyomomom tele kifolyik...?
Ha zsír van benne akkor a golyok nem szabadok....
Ma voltam a soproni SKF boltban ... gőz sem volt a linear csapágyakhoz ... csak az árát tudják... az persze szép és megfelelő...

bmejdz9nu

A téma ugyanez a golyós orsónál is...

000000000

A zsírzó alapjáraton engedi az olajat. Legalább is amiket én próbáltam. Az olajzó gomb meg tudtommal attól más, hogy keményebb benne a rugó.

Zsírt ne nyomj szerintem a golyókhoz. Kirakódik és pont ott nem lesz, ahol kellene. Egy alternatív példa, hogy miért olaj: a motor láncát már olajzom menet közben. Folyamatosan "mossa" a lánc felületét. Nem ragad bele a sok kosz, mint pl. a láncspray esetén.

bmejdz9nu

NSK PS2 grease... ez az.. a valami...

bmejdz9nu

A ragadós bicikli olaj nem jó az biztos...
Nagy viszozitású (ha) olaj kellene...

Motoros

Igen engedi de van olyan ami zsírzószerű de olajat kell tenni bele --az nem engedi. Ha jól tudom

bmejdz9nu

http://www.pro.com.sg/ballscrew.htm" TARGET=_fnew>Itt a szingapuri hobby cnc -nek van 14 USD pl. 14 USD szállítás...

Közelebb nincs ilyen?

000000000

Igen, van is kettő. Csak éppen tegnap raktam rendet. Kell pár nap, amíg helyreáll a műhelyek egészsége, egyelőre semmit sem találok.

Lehet furcsán néztek majd: a lánc olajzására nagy viszkozitású olajat használok - félszintetikus STIHL olaj. Bevált.

bmejdz9nu

Jó nyomon vagyunk a PS2-ről is ilyet olvastam...

Motoros

Unokatesóm nagy bicajos+szerelő is. Minden bicikliút után leszedi a láncot és híg olajban átmossa hogy a kvarcszemcse ne maradjon bent és ne koptassa,