Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Tizedesvesző... Most cseréltetem pontokra a HPGL file-ban. Remélem most már jó lesz!

000000000

Ez nem jött be! Kicseréltettem minden tizedesvesszőt. Importálom a HPGL-t, aztán az import ablak bezáródik - a mach nem fagy le.  

Itt van a HPGL eleje:

%-1B;BP;IN;PS11433.7911;WU0;  
SP1;
PC1.0.0.255;
PW0.00.1;
PW0.13.1;
PU2119.6641;
PD2119.6640;

Ez a vége:

PU3894.8603;
PD3894.8603;
PG;
PU;SP0;PG;

A kettő között meg a sok PU-, PD kezdetű mondat, számokkal a végén.

Ilyenkor mi van?

000000000

000000000

A MACH fejlesztői megcsinálhatnák, hogy a G-kódban a program automatikusan kicserélje a ,-t .-ra. Ezt simán megtehetné, hiszen a G-kódban a ,-nek nincs más jelentése.
Különböző országok különböző szokások, valahol a . valahol a , a tizedes jegy elválasztó :(

D.Laci

A területi és nyelvi beállitásokban betudod állitani hogy milyen legyen az "URALKODÓ" szokás!!!
vagy van a mach-nak valami kütyülye...István emlitete korábban...

000000000

Szia Laci!

Igen, de ha átállítom, azt meg másik programok nem fogják szeretni :(
Ezért lenne jó, ha univerzális lenne a MACH és nem lepődne meg ha . helyett , van.

000000000

Üdv!
Egy korábbi kérdésem "#140" szeretném feltenni ismét, de most már képeket is tudok csatolni:
http://img.tar.hu/onorbert/img/27095242.jpg#3" border=0>
Több kép a gépről: http://kep.tar.hu/onorbert/50398096?o=24#2" TARGET=_fnew>SCM Cnc képek

A kérdés:
"Van egy SCM tech-95 ös faipari CNC megmunkáló gép a munkahelyemen. A gép 2000-ben lett vásárolva és a gépen futó szoftver (Kvara PC) kicsit elavult a mai technikákhoz képest.  

A segítség ahhoz kellene, hogy tudtok -e olyan programról ami ehhez a géphez szükséges ESA gv postprocessor-ral és mondjuk egy Mach2 -es tudásval rendelkezik?  

A következő kérédsem az lesz ha esetleg nem lenne szoftveres megoldás, hogy szerintetek átalakítható -e a gép más vezérlésűre? "

A segítséget előre is köszönöm.  
Üdv.: Ory

bmejdz9nu

Hölgyeim és Úraim...

Milyen szép ez kezdés...  
van aki már megkülönbözeti a CNC-t az FBI-tól...
Itt aztán lehetne szőke nős vicceket mesélni... senki nem morogna...

Az lenne a tiszteletteljes kérdésem, hogy valaki már toldott meg görgős vezetéket (THK) mert csak kisebb azonos darabjai voltak?
Ez hivatalosan elfogadható e? Vagy megoldható e? Müködhet ez?  
Nem kapnak frászt benne a gólyók ha esetleg járdaszegély-hez érnek* ?

* A nagyság arányiban... (a szerző)

000000000

kicsit vicces hogy a  hulla drága gyári gépek elavultak a hobby techez képest :D

000000000

Sajnos ez van, tényleg vicces, de mikor tüzetesebben megnéztem akkor én is meglepődtem a belsőn, talán túl bonyolult vagy túl profi az biztos hogy több milla volt 6 éve. Ahhoz képest, hogy mondjuk egy Profi 1 -es vezérlővel és egy Mach szoftverrel mit lehet csinálni ez a gép nagyon elavult.

000000000

Szia Oryone!

Step/dir bemeneteket nem tud fogadni a gép??
Az a 2 darab 25 pólusú sub-D csatlakozó mire való?

000000000

Szia!

Ha erre gondolsz akkor ezek a motorvezérlők, legalábbis így mondták nekem:
http://img.tar.hu/onorbert/img/27095254.jpg#3" border=0>
..igazából nemtudom miből lehetne a legegyszerűbben megállapítani, hogy Step/Dir -t fogad-e. A gépet kb 95-96 ban készítették.

000000000

Szia!

A #396-os hozzászólásban feltett képen lévő csatlakozókra (kék) gondoltam.
Szerintem a gépkönyvből lehetne leggyorsabban kideríteni.
Ha képes step/dir jelek fogadására, akkor könnyen át lehetne alakítani MACH vezérlésre.

fs9s63xkf

Hali!

Elavult???!! Ez kb olyan, mintha azt mondanám, hogy Schumacher öt éves F1-es autója az én mostani Suzukimhoz képest elavult mert nincs benne pohártartó! :) Egyszerűen nem arra tervezték, ez egy célgép aminek az a feladata, hogy fából 2D-s formákat vágjon ki. Azt hiszem ezt profi módon csinálja a mai napig. Nem akarok én senkit megbántani csak szerinetm ez nem teljesen egyenlő küzdelem.
A vezérlőről: Ahogy a közel 600 oldalas használati utasítást nézegettem, szerintem a MACH nem képes vezérelni (ugye az elavult techinka :) ) Sajnos nem egyszerű Step/Dir jelekkel dolgozik.  
A User's Manual: http://www.yaskawa.com/site/dmservo.nsf/aa8198da5462fcbe86256c59004e4bcb/86256ec30069fdef86256ca8005da532/$FILE/SGDB_User.PDF

Üdvözlettel:
   Tibor Zoltán

bmejdz9nu

Ma leteszteltem a golyós orsóimat jobban. Az erdmény hihetetlen... annyíra pontos és totál kottyanás mentes...[#vigyor4][#vigyor4][#vigyor4]

Az a kérdésem a motorok mennyire tudják tartani pontosan a féllépést?
Van különbség a tartó erőben a teljes lépésben ill. ha féllépésben áll?
Úgyebár ez mechanikailag - belül - nem ugyanaz? [#conf][#conf]