Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

ra8nsmk6w

000000000

A két középkivezetést nem kell bekötni

5bzs27u7

000000000

Miért ne kéne mondjuk unipoláris mikrolépéses vezérlőnél?!
Nagyon egyszerű: a két tekercset (két külömböző fázishoz tartozó egy-egy féltekercset) kell arányosan gerjeszteni!
Modnom, minden féle motornál megoldott a mikrolépéses hajtásmód (még 5 fázisú léptetőmotornál is)!

000000000

Ok, én bipolárisban gondolkodtam, unipolárisban micro-steppinggel még nem találkoztam.
Azért írtam Péternek, hogy a két középső tekercset nem kell bekötni, mert ha unipoláris mikrostepping lenne, akkor ugyanúgy kéne bekötni a tekercseket, akkor nem lenne kérdés, szerintem.

000000000

Természetesen meg lehet csinálni, kérdés, hogy van-e értelme, hiszen akkor még csökken a nyomaték, viszont ha bipoláris vezérlést csinálod meg microsteppingre, akkor nyomatékban még mindig ott vagy, mint egy egészlépéses unipoláris vez.-nél.

bmejdz9nu

Na megint kezdek megzavarodni.
Pl. adott egy motor pl. 8 kivezetéssel... Ezt ha jól tudom be lehet kötni mindenhez...
Mikor adja le a legnagyobb teljesítmányt pl. azonos tápfesz mellett?  
1. 1/2 lépeses unipolárisként használva vagy  
2. 2 mikrólépéses(?) bipolárisként használva...(...0,9 fokos forgással - tehát azonos)
Mikor mi az előny és mi a hátrány...?  
Lehet hogy, h...e ez a kérdés...

000000000

Szia!

Igen jól tudod, az beköthető mindenhogy...
Bipoláris vezérlő nyomatéka kb.60%-kal nagyobb azonos léptetés mellett(és ha minden paraméter azonos)
féllépésnél a nyomaték esik kb.60%-ot, vagyis a bipoláris féllépéses és az unipol egészlépéses nyomatéka kb. ugyanannyi.

Ahogy már írtam, microstepp meghajtásból két fajta létezik, a jobbik módszer nyomatéka kb. megegyezik a féllépéses mód nyomatékával, egy picit még erősebb is, de min. ugyanannyi...

Végső konklúzió:) :bipoláris microstepping nyomatéka kb.=unipoláris féllépéses mód nyomatéka.

Attól is függ a dolog, hogy a bipol vezérlő melyik microstepping módszert használja.
Mindkét módszernél szinuszos jellel gerjesztik a tekercseket. Az egyik módszernél mindkét tekercset gerjesztik, más-más kitöltésű jellel.
(ez a gyengébbik módszer, a nyomaték konstans, kb. akkora, mint féllépésnél)
A másik módszernél az egyik tekercs full névl. gerjesztést kap, a másik tekercset pedig sin jellel gerjesztik.
(ez az erősebb, itt a nyomaték nem konstans, az átlagnyomaték nagyobb, mint féllépéses üzemmódban...)  

Az pedig szinte mindegy, hogy hány mikrolépés van két lépés között...ez csak a vezérlő sebességének függvénye, hogy hány lépést tudnak beiktatni két lépés közé.

Remélem nem zavartalak össze mégjobban[#confused]

bmejdz9nu

Köszi a magyarázatot.
Csak én úgy gondoltam hogy ebben az esteben NEM(?) lehet különbség...  
Azt hallottam, hogy minden motor annyít bír amilyen vastag drótból készültek a tekercsek és gyakorlatilag amennyi hőt el tud disszipálni a motor...
(csak a példa: ventilátoros motorhűtés a hobby kategóriában modjuk alkalmazzák...)

Tehát a különség csak a vezérlés megoldásában lehet....?
Más különbség pl. (azonos minden!) max sebesség - sebesség/nyomaték görbe... melegedés... zaj...
Mert ugyebár amiből nem forgatási energia lesz az mássá alakul hő stb.. ami nem kell... (nyáron)

000000000

Ez így nem igaz!!!
A bipolárisnál azért nagyobb a nyomaték, mert két tekercsban folyó áram iránya különbözik (innen a bipoláris elnevezés) vagyis míg az egyik északi, addig a másik déli pólusú lesz, mindkettő hat az állandó mágnesre. Míg unipolnál az áram egyirányú, csak egy pólus jön létre.  
Na,ezt nem biztos, hogy el tudom magyarázni ábra nélkül :(
A lényeg, hogy egész lépéseknél az összes tekercs be van kapcsolva(4 darab), míg unipolnál csak 2!!!
Tehát a tekercs nem kap nagyobb áramot, csupán 2X annyi tekercs van bekapcsolva egyszerre.
Remélem így már belátható, hogy honnan jön a plusz nyomaték.

bmejdz9nu

Kapiska ... kapiska...
Erről már hallottam... ezért van a bipolár meghajtók végén 2x FET... a polarítás fordítás miatt.. és ha a polarítás is fordított akkor a mágneses tér is erősebb...?
Midjárt szétszedem a német gépemet... és meglesem... A morokból 8 drót megy a vezérlő felé... azt tudom...

eivmhrm04

Segitsen valaki
Van 1 sanyo denki 1,8v 3A 1,8step
typ103g770-2311
van 1 sanyo denki 2,6V 3,1A 1,8 step
typ103g715-1240 van 1sigma pacific scientific Ennek viszont nem tudom az adatait/nagy/
Kérdésem az lenne: elég erősek leszneke ,és lehete őket egy tápról vezérelni s ha lehet mekkora feszültségüvel?/van egy bazi nagy 24V trfóm.Előre is köszönom.Ja, és a motoroknak sajnos nem tudom a nyomatékukat

eivmhrm04

Még annyit hozzá a második1,2kg a harmadik1,5kg/motor/

000000000

Igen és igen
A bipol meghajtáshoz 8 tranzisztor kell, az unipol-hoz meg csak 4.

yuagaci9g

Ha vegkepp nem talasz infot, probald ki oket es merd meg, akar vezerlo nelkul is. A modszer tobbszor le volt irva.