Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Szerintem van (egész lépésben erősebbnek tűnik kicsit mint félben).

bmejdz9nu

Én is így vettem észre...
Milyenek az arényok - van valami pulkikáció vagy tapasztalat?

000000000

Szia Péter!

A féllépést elviekben ugyanolyan pontosan elvégzi a moci, mint az egészlépést.
A tartó nyomaték féllépésnél elvileg a fele, gyakorlatilag 0.6 -szorosa kb.
Ha van kedved, mérd ki és publikáld :)

bmejdz9nu

És milyen ez a probléma mikrolépéses változatban?  
Ott még rosszabb helyzet?
Ez ügyben totálisan nem vagyok képben....? Azt sem tudom hogyan megy az... kevés tekercs és sok lépés... vagy hogy?

000000000

A mikrolépésből két fajta van az egyiknél a nyomaték a féllépés és egészlépéses között van valahol.
A másiknál a nyomaték kb. akkora, mint a féllépésesnél.
Ha érdekel hogyan működnek, akkor majd leírom.

bmejdz9nu

Hát jó lenne... Ha te vagy valaki kb. leírná ezt a metódust... ( a féllépést el tudom képzelni)  
De nem bírom elképzelni mit tesznek a tekercsekkel hogy "valós" mikrólépesek legyenek... ha valós?

000000000

000000000

Mi van akkor ha a köszörült tengelyek helyett csapágyakon csúsznak a tengelyek? Mennyire pontos és megbízható??[#confused]

bmejdz9nu

Mikrólépések köszörült vagy csúszó tengelyen?
Szerintem megbízható... és pontos...

000000000

A mikro lépést a vezérlők a két szomszédos pólus külömböző arányú gerjesztéseivel érik el, így a forgórész a keletkezett eredő gerjesztésnek megfelelően áll be (a gerjesztések mértékét sinus és cosinus fügvényekkel lehet leírni egy körpálya mentén).
A mikrolépés pontossága erősen függ a motor tekercselés szimetriáitól is (mivel ha van kis külömbség az egyes tekercsek között, akkor az egyes szögbeállások erősen torzulhatnak). A külömböző gerjesztési állapotokat precíz áramgenerátoros hajtással valósítják meg. Attol függően, hogy ez az áramgenerátor hány fokozatban programozható, annyi féle mikrolépést tudnak előállítani. Az egyes mikrolépések közötti áttérés jóval kisebb szögmozgással és így eredő nyomatékkal valósul meg mint pl. egy féllépés vagy egészlépés esetén, ezért a keletkező nyomaték kisebb mint az előbbi hajtásmódoknál. Nagy előmye e hajtásoknak a nagyon sima (rezonancia mentes) forgás, mivel közelítenek az ideálisan forgó mégneses mezőkhöz.

bmejdz9nu

Már kapiska... Köszönöm a választ.

De ezekben a motorokban elégséges a 4 kivezetés, tehát (gondolom) 2 tekercs van benne...? és ezek után (sokkal) több lépés számot (per fordulat) lehet kihozni? mért nem a nyolckivezetéses motort (4 tekercsel) hajtják ilyen módon - talán egyszerűbb lenne a dolog...

eivmhrm04

Üdv mindenkinek.Nem tudja valaki milyen adatai vannak a  H31NRFC-TNN-NS-00 tipusú motornak?SIGMA pacific scientific a gyártó.

000000000

Minden fajta motort lehet így hajtani (5,6,8, stb.( kivezetésest!

bmejdz9nu

Nekem most 6 kivezetéses van pl. azt hogyan...?

5bzs27u7

Üdv a csapatnak.  
Valaki nem tudja közületek, mi lehet a 7473TTL-nek a Cmos megfelelője?Sehol nemtalálom.  
A 74LS73 nem jó, amit keresek az J-K flip-flop impulzus vezérelt.