Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Ehh! Ez nem baj! Péterrel pusztán maga, az írás öröme feledtette ezeket el.

bmejdz9nu

Nanomilliméter?  
pl. pontosság = 0.000001 nanomilliméter?

Új mértékegységet vezetek be az 1 petit.
Az 1 peti az egy CNC jósági mérés*...
Ez olyan mint a fénysebesség meg lehet közelíteni de...
Pl: egy 0,5 petis gép az már nagyon baró...

* A mérések szubjektív és elfogultsági elven működnek...[#hehe][#hehe][#hehe][#csodalk]

bmejdz9nu

Tudományos kérdést tett fel az angol CNC barátom mailban:
Mi azaz "MO. 0.75. IS"
Ez a felírat CNC mini fúrókon vannak...  
Azt hiszik az angolok hogy magyar dolog...
Tud valaki erről valamit?

000000000

Melyik általatok ismert cnc vezérlő program képes koordináta renszer transzformációra?

4mjnxdwuu

Sziasztok.

Átbogarásztam az itthoni köszörü köveimet, a ("szivárvány minden szine") Találtam egy kékes-szürke követ, elég jól viszi a Péter maróit.  Nem tudja valaki milyen kő lehet????

j3rx6bsjd

A Mach3,koordináta rendszer eltolásra biztos képes.

000000000

Forgatásra lenne szükségem Z tengely mentén, X, Y síkot.

j3rx6bsjd

Ezt nem igazán látom át,még nem volt ilyenre szükségem.Esetleg polárral megoldani?
Vagy CAM progival?
Szerintem egyik "népszerű"progi sem képes elforgatásra.A szerszámkorrekciót is a Mach tudja csak.A többi még annyit sem tud.

j3rx6bsjd

Sejtem mit akarsz,rájöttem a polár nem arravaló.

000000000

Egyszerű amit akarok: sokat kell fel-le szerelnem a satut a kis gépemről. Az órázást akarom elkerülni végre. A nagy gépeken elkényelmesedtem, meg ha már adott a technika használjuk ki maradéktalanul.  

A vezérlő programnak kell tudnia, nem a CAD, CAM-nek.

j3rx6bsjd

Ezt most nem vágom,ha nem a satuban akarsz dolgozni,akkor használj másik koordináta rendszert (G54,G55,...)
Az elforgatás miért szükséges?
Nekem időnként fent van a satu és még 2db befogó készülék egyszerre és eltolással megoldható.

3vv2btrhv

Sziasztok
Segitséget kérek aban a témában , hogy mit kell beirni a MACH-3 ba és hova  ha digitalizálot használok H_1 vezérlöm van !A digitalizálot a GDN és a mellete lévö csokiba kötötem .
Tibor

000000000

A felrakom a satut, akkor tökéletesen kell, hogy álljon, különben a már derékszögbe nagyolt anyag megmunkálásakor nem lesz jó a derékszög, párhuzam. Eddig óráztam a satu pofáját, hogy jól álljon. De eszembe jutott, hogy a másik gépeken csak megérintem a tapintó fejjel a fix pofát a két szélén és középpen, tárolom és a gép ennek megfelelően forgatja az X, Y síkot.  
Ugyan ezt akarom, csak szerintem ehhez kevés bármelyik vezérlő program.

j3rx6bsjd

Na ezt biztos nem tudja egyik sem,ez a nagyok kiváltsága,hobby szinten szerintem nem is használnák ki.Marad az órázás,én is igyekszem minnél kevesebbszer szerelni.Ennek ellenére én egy illesztőszeges megoldáson jártatom az agyam.
Fixen felfúrom az asztalra a satut.

Motoros

Csak bemásolom Gépész nemrégi hsz-t a köszörűkövekről:
""Irtad,hogy gyorsacélt (HSS) sikerült jól megköszörűlnöd, a widiát meg nem. Ez azért lehet, mert mindkétszer korund kővel próbálkozhattál.  
A gyorsacélt is, mint minden acél alapú ötvözetet korunddal (rózsaszín vagy fehér színű kő) kell köszörűlni, a widiát meg szilíciumkarbiddal (szürke vagy zöldes színű kő). A korund nem viszi a widiát, mert a szemcse keménysége kisebb mint a wolframkarbidé.  
Az SC kővel simán ki lehet nagyolni a szerszámot, gyémánttal csak simítani kell.""
tehát szilicium karbid a válasz