Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Tari Gábor

Idézetet írta: onagy Dátum 2025 május 27, 22:42Eszembe jutott: https://www.piccircuit.com/shop/pic-develop-board/119-icp12-usbstick-pic18f2550-io-board.html
Ez az icp12 ugyan 0-5V, de tudja mindazt ami kell 19USD-ért, szoftverrel. Van egy a fiókban, ezt legalább tudom hol van, oda tudom adni próbálgatni.
O.

Köszönöm, valószínű ezt ki fogjuk próbálni. Jól látom itt nem is kell plusz táp a szenzornak?

onagy

Idézetet írta: Tari Gábor Dátum 2025 június 02, 11:02Köszönöm, valószínű ezt ki fogjuk próbálni. Jól látom itt nem is kell plusz táp a szenzornak?
Az analóg kimenetű szenzoroknak illik tápfeszültséget adni, hiszen a kimenetükön megjelenő feszültséget is elő kell állítsák valamiből. A hobbiboltokban árulnak olyan nyomástávadókat, amelyek 0-5V analóg proporcionális kimenettel rendelkeznek és 5V tápfeszültséget igényelnek, azt lehet lopni az ICP-ből.
O.

svejk

Nem tudok rájönni milyen kódolás az alábbi képen látható igazságtáblázat.  :-\
Nem BCD és nem is Gray.
Az első oszlopban a számok nem feltétlen a tényleges értékek de a sorrend ez.
Az is lehet hogy negáltak az értékek.

Gyári megoldás és egy 12 helyes szerszámtár absolute pozícióját kellene

hogy visszakapjam a 4 biten.

MoparMan

Idézetet írta: svejk Dátum 2025 június 02, 19:25Nem tudok rájönni milyen kódolás az alábbi képen látható igazságtáblázat.  :-\
Nem hexa és nem is gray.
Az első oszlopban a számok nem feltétlen a tényleges értékek de a sorrend ez.
Az is lehet hogy negáltak az értékek.

Gyári megoldás és egy 12 helyes szerszámtár absolute pozícióját kellene

hogy visszakapjam a 4 biten.

Egyszerű bináris kód, el van forgatva (offsetelve) 6 egységgel.
Pozíció (1...12) → 4-bites kód → decimális érték
------------------------------------------------------------
1  → 0 1 1 1  →  7
2  → 1 0 0 0  →  8
3  → 1 0 0 1  →  9
4  → 1 0 1 0  → 10
5  → 1 0 1 1  → 11
6  → 1 1 0 0  → 12
7  → 0 0 0 1  →  1
8  → 0 0 1 0  →  2
9  → 0 0 1 1  →  3
10 → 0 1 0 0  →  4
11 → 0 1 0 1  →  5
12 → 0 1 1 0  →  6

svejk

Idézetet írta: MoparMan Dátum 2025 június 02, 19:38Egyszerű bináris kód, el van forgatva (offsetelve) 6 egységgel.
Pozíció (1...12) → 4-bites kód → decimális érték
------------------------------------------------------------
1  → 0 1 1 1  →  7
2  → 1 0 0 0  →  8
3  → 1 0 0 1  →  9
4  → 1 0 1 0  → 10
5  → 1 0 1 1  → 11
6  → 1 1 0 0  → 12
7  → 0 0 0 1  →  1
8  → 0 0 1 0  →  2
9  → 0 0 1 1  →  3
10 → 0 1 0 0  →  4
11 → 0 1 0 1  →  5
12 → 0 1 1 0  →  6

Basszus!

Pedig próbálkoztam az eltolással, de nem tűnt fel.
Köszönöm!  [#worship]

svejk

Idézetet írta: svejk Dátum 2025 június 02, 20:01Basszus!

Pedig próbálkoztam az eltolással, de nem tűnt fel.
Köszönöm!  [#worship]

De mamlasz vagyok, hiszen a kódolvasó kapcsolók pont az áttelenes oldalon -tehát hattal arréb- vannak mint a főorsó.  [#falbav]

MoparMan

Idézetet írta: svejk Dátum 2025 június 02, 20:04De mamlasz vagyok, hiszen a kódolvasó kapcsolók pont az áttelenes oldalon -tehát hattal arréb- vannak mint a főorsó.  [#falbav]

én azt sem tudom miről van szó, csak a logikát láttam.
ezt most nem konkrétan neked, csak úgy általánosságban mondom:
hiába tanultál meg valamit és csinálod akár nap mint nap, egy "csatornában" mozogsz miatta amiből a tudásod nem enged kilépni.
időnként érdemes megkérdezni olyanokat akiknek semmi köze a témához mert ők másképp szemlélik a problémát. én ezeket úgy hívom, hogy "akiket nem gátol a tudás". sokszor vannak pofon egyszerű megoldások amikre egy képzett mérnök nem biztos, hogy gondol mert ő egy magasabb szintű gondolkozással próbálja megoldani a problémát miközben nincs is arra feltétlenül szükség ;)

sarktibsi

Idézetet írta: MoparMan Dátum 2025 június 02, 21:05én azt sem tudom miről van szó, csak a logikát láttam.
ezt most nem konkrétan neked, csak úgy általánosságban mondom:
hiába tanultál meg valamit és csinálod akár nap mint nap, egy "csatornában" mozogsz miatta amiből a tudásod nem enged kilépni.
időnként érdemes megkérdezni olyanokat akiknek semmi köze a témához mert ők másképp szemlélik a problémát. én ezeket úgy hívom, hogy "akiket nem gátol a tudás". sokszor vannak pofon egyszerű megoldások amikre egy képzett mérnök nem biztos, hogy gondol mert ő egy magasabb szintű gondolkozással próbálja megoldani a problémát miközben nincs is arra feltétlenül szükség ;)

Én Pl: nagyon szeretem a forgó kapcsolókat 15-16 fokozat, de csak 4 kimenete van. Ha egy plc-re rákötök 5db ilyen kapcsolót még mindig csak 20 bemenetet használtam fel , aztán a programba meg csak kikódolom , hogy meglegyen 15-16 fokozat.

TROMF22

Segítsetek! Berozsdásodtam.

Át lehet-e állítani az AUTODESK DWG TrueView 2023, rajznézegető képernyőjét sötét módról (fekete háttér) világosra? És aha igen hogyan?

MoparMan

Idézetet írta: TROMF22 Dátum 2025 június 03, 18:41Segítsetek! Berozsdásodtam.

Át lehet-e állítani az AUTODESK DWG TrueView 2023, rajznézegető képernyőjét sötét módról (fekete háttér) világosra? És aha igen hogyan?

szerintem előbb megtaláltad volna ha nem ide írtad volna a kérdést :D

TROMF22

Idézetet írta: MoparMan Dátum 2025 június 03, 20:38szerintem előbb megtaláltad volna ha nem ide írtad volna a kérdést :D

Köszönöm szépen a figyelmet.
Elhiheted, hogy nem itt kezdtem el a keresést.
De, az a gond, hogy nekem az Options menű sem nyílik meg, hiába ajánlgatja bármelyik YT video. 
Ezért nem jutottam sehová. (Továbbra sem.)

tekes

TrueView-et nem használok, de az autocadban az "options" parancs is kb ugyanezt a panelt hívja meg.

TROMF22

Idézetet írta: TROMF22 Dátum 2025 június 03, 21:28Köszönöm szépen a figyelmet.

Megvan az OPTIONS !

Legalább tízszer megnéztem, mire előkerült.

Nálam a felső sarokban a "D" ikon mellett nem egy legördíthető nyíl van, hanem egy TRW felirat.
Így rákattintásra azonnal a rajzfájlokat hozza elő, és azokkal való műveleteket ajánlja.
No ennek a panelnak a legalján van egy picike options ablak, egy másik lehetőséggel együtt. Ez vezet a célhoz.

TROMF22

Idézetet írta: TROMF22 Dátum 2025 június 03, 22:05Megvan az OPTIONS !
Legalább tízszer megnéztem, mire előkerült.

Ne maradjon elvarratlan a dolog.
Azért nekem is van egy kis igazságom.

A módosításokat lehetővé tevő  ,,OPTIONS"  ablak ugyanis nincs mindig ott.
Közvetlenül a program megnyitása után az a terület üres.

A options csak akkor jelenik meg, ha egy rajz nézegetésre meg van nyitva.
Csak a vakszerencsén múlott, hogy tegnap egy ilyen próbálkozásom is volt.

Ez egyébként csak ma derült ki, amikor a tiszta papír-fehér hátteret kicsit tompítani akartam.
Ma sem ment elsőre, de végül megtaláltam.
A háttér módosítás is sikerült,  előállt a szerkesztéskor megszokott, kicsit szürkéskék, RGB (210.206.217) kombináció.

nagysam

Van arra valamilyen beállítás, hogy ha a fórumot megnyitom, a "friss témák" füllel induljon?
Illetve a fórum működésével kapcsolatos kérdéseknek melyik a legmegfelelőbb témaköre?