Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

besirkyjh

Szia  

Kezdem én . Nehezet kérdezel .A vezérlök között van különbség , de ugy naggyábol ismerve a piacot és a kinálatot azt mondhatom hogy az ár/érték arány rendben van .
Sokféle vezérlöt probáltam már , volt saját készitésü ( uni és bipolár is ) mivel hogy haladni kell a korral ezért állandoan cserélgeti az ember a vezérlöit .Valahol ezzel is meg kell állni.
Inkább a támasztott igények azok amik befolyásolják a vezérlök használhatoságát .

Ilyen például a mikrostep a beállithato áram vagy a motor pihentetés vagy a max ferki is . A hobbysta ugy választ vezérlöt hogy megnézi a várt igénybevételt és szorozza 2vel .Érdekes modon sokan használnak ( használunk ) kics áramu
max 2A motorokat ( léptetömotort ) de 3.5A alat nem adjuk ( nehogy melegedjen mert azt nem szeretjük ).
Saját véleményem hogy ugy általánosságban egy olyan vezérlö ami mikrostep-es ( max 1600step/ fordulat ) és 3.5A és 40V ot tud az tökéletesen megteszi még akkor is ha késöbb esetleg nagyobb lenne az étvágyunk is .

Konkrét infot erre nem lehet adni ahoz konkrét igényre is szükség lenne .

[#integet2][#smile]

000000000

Lehet, hogy egy ember nem tud minden vezérlőről mindent de biztos van valaki aki el tudja mondani a Klavio Kft féle vezérlőről a tapasztalatait a jellemzőit az extráit.  
Azokat amik nincsenek benne a feltüntetett adatok között.
Másvalaki elmondja a másikat valaki más meg a harmadik típusú vezérlőt stb.
Csak megjegyzem, hogy nekem a feltüntetett gyártói adatok nem mondtak igazán sokat. Persze a főbb adatok ott vannak de ebből nem jöttem rá, hogy milyen géphez milyen vezérlő lenne az ideális mennyire megbízhatóak, mennyire gyorsak, mennyire bővíthetőek, milyen kiegészítő kell még ahhoz, hogy működjön stb.

Szóval szerintem biztos össze lehetne hozni egy jó kis információs adat bázist ezzel kapcsolatban.

000000000

Ennél konkrétabb infó nem is kell! Pont erre gondoltam így közérthetően elmondani mi lebegjen egy új hobbysta szeme előtt. Mire figyeljen milyen alapelveket kövessen. És akkor nem fogja csalódás érni. Nem fog előfordulni, hogy a motor alulméretezett és emiatt lépéstévesztés fordul elő stb. Rossz vezérlőt választ stb.

s7manbs8

Egy táblázatos formájú adathalmazt össze lehetne szedni, ami megmutatná a vezérlők valahány paraméterét, maximum értékeit, így lehetne közülük választani. Ez nem rossz gondolat, segítene a kiválasztásban ha lenne egy ilyen.

Rabb Ferenc

Szerintem a legrészletesebb választ a gyártótól, ill forgalmazótól kaphatod. Minden apróságra kiterjedően. Pont erre van két topic: Kérdések az M&V Elektronikához és Kérdések a Klavio Kft-hez.  

000000000

“Sokféle vezérlöt probáltam már , volt saját készitésü ( uni és bipolár is )”

Csak megjegyzem, hogy nekem kb 4 vagy 5 nap kellet amíg összeszedtem annyi információt, hogy mit is jelent az uni és a bipoláris vezérlés mik a különbségek.
Például én ezt szedtem össze ezeket tudom:
Egy léptetőmotort lehet uni és bipoláris vezérlővel is meghajtani.
DE!!!
Az uni vezérlő ugyan olcsóbb de a motor csak kb a valódi teljesítményének a 60%-t adja le.
A bipoláris vezérlésnél leadja mind a 100%-ot  
Vagyis vagy veszek egy majd kétszer akkora motort vagy bipoláris vezérlést használok.

Szóval itt van az Én alapproblémám is. Hogy itt a hozzászólók között mindenki alapból érti ezt de az olvasók akik csak olvasnak, információkat gyűjtenek akár csak Én tettem ezt a múlt hónapban azok számára ezek nem ismert tények. Még most sem vagyok benne teljesen biztos, hogy Én is jól tudom-e ezeket. Szóval amíg nem tudtam ezeket addig kérdezni sem kérdeztem, nem is tudtam megfogalmazni egy normális kérdést sem. Így csak mostanra gyűjtöttem össze annyi bátorságot hogy egyáltalán előmerészkedjek a kérdéseimmel, problémáimmal.

000000000

Jó lenne az ötlet ha elfogulatlan válaszokat kapnánk.
Pár napja még csak fel sem lehetett tenni ilyen kérdést a meg nem nevezhető cég termékeivel kapcsolatban.
Nyílván előnyös lenne a gyártó, forgalmazó elöl járna és minél több infót adna. Ehhez egyébként jó példa a Kérdések a Klavió Kft. -hez topik ahol pl az új vezérlők és a automatikus tanulási részük meg van említve. No de a Maggi féle is tudja vajon ezt? Mit is jelent ez a gyakorlatban? Stb.

s7manbs8

Viszont az is biztos, hogy ha ilyen gépeket akarunk használni, nem is árt némi szaktudományt elsajátítani, azért ez nem olyan, mint egy TV-t bekapcsolni a távirányítóval.

jv7pu3a5p

Nem is tudom meddig nézegettem István oldalát (HobbyCNC), mire nekifogtam a gépépítésnek. A bal oldali menüben a Mechanikaxx vagy 100 átnéztem tüzetesen, ötleteket merítve. Aztán belefogtam, megvettem egy pár cuccot. Később elkezdtem fórumozni is, szerintem 1 hétig tuti csak olvastam. Szóval gyüjts sok infót aztán nyomd a kérdéseket, sok segítőkész rendes ember van itt.

43pbwjg8s

Szerintem kezd itt a dolgot:
Elég jó alapozó a főbb fogalmakról:
http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/ebooks/robotika/Robotok%20I/Robot%20Mechanisms%20and%20Mechanical%20Devices%20Illustrated.pdf" TARGET=_fnew>Mechanizmusok robotok CNC

000000000

Most nekünk olyan munkáink vannak, lesznek, hogy CNC szükséges hozzá. Fel is adtam még november végén itt a fórumon egy hirdetést, hogy gépet vennék. Na szóval holnap megkapom a gépemet. Na de amíg eljutottam idáig! Alig találni használható információt.  

Mint írtam semmit nem tudtam a CNC gépekről így még csak kérdezni sem tudtam. A hozzászólásokat először még csak értelmezni sem tudtam olyan virágnyelven szolt. Rendszeresen napi 3-4 órát olvastam a fórumot, és folyamatosan Googliztam az infókat is. Így jutottam el több mint 1 hónap után a mostani szintre. Azaz kérdezni már tudok de gépépítésbe bele nem fognék. És nekem muszáj volt infót szereznem, de kibírja vajon az akit csak hobbyból érdekel?

Szóval mint ahogy írod, hogy te is legalább egy hétig csak fórumoztál az elején, ezen szeretnék segíteni. Ne keljen egy hétig fórumozni, ahhoz hogy alapinformációkhoz jusson az ember! Hanem legyen itt összeszedve egy csokorba. Persze nem csak a vezérlőkről, hanem mindenről.
Mi a CNC (hobby cnc) mire jó, mire lehet használni?
Milyen fajták vannak, melyik mire jó, mit lehet vele csinálni?
Milyen motorok, vezérlők kellenek hozzá?
Milyen szoftverek kellenek hozzá?
Hol lehet gépet venni, ki épít ilyet?
Mennyibe kerülnek mi a reális ár?
Ki az aki gépet épít ki az aki csak alkatrészeket?
Stb.

Pl.: Egy kezdő nem tudja, hogy a bútorlapból épült gépek nagyon szuperek és olcsók de csak fákat lehet megmunkálni mert a fémet nem tudja hűteni. Persze utólag adja magát, hogy a hűtőfolyadék és a fa nem barátok de először nekem ez egyáltalán nem volt magától értendő, nem is gondoltam erre.

Pl.: Kaptam olyan ajánlatokat amiben tökre ugyanolyan gép egyszer 400.000,-ft a másiknál meg 160.000,-ft volt ugyanolyan felszereltségben. Végül kaptam árajánlatot egy zsírúj gépre úgy épült direkt nekem új váz, motorok, vezérlők és még marómotor is van hozzá mindezt 100.000,-ft-ért!!! Pedig először azt hittem, hogy a drágább értelemszerűen jobb is. Ha azt vettem volna meg utólag csak bosszankodtam volna. Sok negatív tapasztalatot el lehetne kerülni ha megfelelő információk lennének fellehetőek.

És most komolyan mondom, hogy a fórumot átolvasva az utolsó 4 év hozzászólásait ami azért sokszor 10.000 hozzászólás bizony bizony kínkeservesen lehet csak összeszedni kezdőknek való alapinformációkat. Olyan információkat amik segítenek megindulni ami felbátorít ami után már KÉRDEZNI MEREK!  

Na szóval valami ilyesmire lenne szükség. Tudom sokat akarok, de talán nem lehetetlen.

keri

Hajrá, jó ötlet, csináld meg!
De mintha lenne már ilyen...wikipediának nevezik.

besirkyjh

Szia  

Ez a gyárto , forgalmazo dolog egy kicsit sántit mert mindenki( ? ) probálja eladni a sajátját és ezért valami uton modon elé hellyezi a saját termékét a másik nak .

Vannak tények : A H1 fütyül de sebességben verhetetlen ( unipolár csak 60% )  
Az MSD sorozat széles határok között állithato áram és felbontás , viszont joval 10 000ft felett van csatornánként .

A H2 egy olcsobb kategoria 4 csatornás vezérlö mikrosteppel és jo beállitási lehetöségekkel ( talán a táp kicsit rövid ) .
Mondanám hogy a legjobb vétel de vannak másvezérlök is a piacon ( Allegro , Toshiba stb ) de ezek vállalkozáson kivüliek és ezért esetleg olcsobbak mint a legális és profin megépitett változatok .

Volt mind a három ( H1 , H2 , Kb 15db MSD stb ) most gondolkozok egy saját épitésün , talán a 3977SED lessz de még meditálok rajta ( elég huzos az ára csatornánként ) .

Nehéz .[#fejvakaras]

besirkyjh

Hát érdekes dolgokat kérdezel .

Ez az egész forum és minden topickja erröl szol és ezt összegezni ? háááát inkább válaszolunk a konkrét kérdésekre .Vagy tényleg végig kell olvasni az egészet ( jujjjjj) .

[#eljen][#papakacsint]

43pbwjg8s

Szeritinem előbb azt kellene meghatározni, hogy ahhoz a munkához amit Te csinálni akarsz milyen gép elég!
Akár az is lehetséges, hogy nem elegendő a hobby kategória?!
A feladatot körvonalazd először akkor meg lehet nézni egyáltalán merre indulj!