Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

Na jó!
Egyszerűsítsünk mert ennek semmi értelme.

Mit is akarsz?
Mert már nem tudom.
Csak azt látom hogy annak erősen ellenállsz, hogy bármit is megtanulj.

Szóval mit akarsz?
Aztán ha kiderül végre akkor halgass Keriékre akik tapasztaltak és megjárták már az utat.

s7manbs8

Itt egy kis ismeret anyag:

http://users.bergen.org/jdefalco/CNC/" TARGET=_fnew>CNC tutorial

43pbwjg8s

Net!
De Te még most sem tudod hogy mit kérdezz!!!!!

Ébresztő!!

s7manbs8

Pl. az Magi István oldalán nincsenek ilyenek, lehet az már bővebb az általad elgondolttól, de azért, mert valaki meg még erre, még arra volt kíváncsi.

s7manbs8

Abban igazad van, hhogy ez a fórum ez csak egy nagyon egyszerű, topiclista, azon belül meg ömlesztve minden, pár linkelési lehetőséggel, de ez ilyen fórum. Felül, meg alul lehet tenni ilyen linkeket, amit mondasz is.

000000000

Sajnos nem érted te sem!
El kellene jutnom odáig, hogy fel tudjam tenni a kérdést a Gugliban.
Nekem megmunkáló központ kell? Nem nekem olyan valami kell ami domborműveket készít:
Tehát a kérdés ez:
Mivel lehet olyan domború fragásszerű valamit készíteni? Szerinted erre kapnék választ?

Trapézmenet?
Honnan tudjam, hogy a cnc-ben trapézmenet van? És azt trapézmenetnek hívják?
Érted mit akarnék mondani? Kell egy alap ami után tudom hogy a cnc-gépekbe van trapézmenet, vagy golyósorsó, vagy valami más.

Addig csak azt tudom kérdezni, hogy mi az a cnc gép? Miböl áll egy cnc gép?

De itt jön a lényeg:
Igen feltettem a kérdéseket a gugliban:
Mivel lehet domborvalamiket gyártani?
Eljutottam a cnc gépekhez.
Ezután mit is akarok én igazán: Reliefet.
Milyen gép kell nekem stb.
Elindultam, kerestem kutattam eltelt 1-2 hét és tudtam normális kérdéseket felrakni.
Megtudtam rendelni a gépet ami kell nekem.
Elkészült holnap megyek érte!!!

Na de mennyivel gyorsabb lett volna ha az lapokat egy helyen megtalálom 1-2 oldalban leírva?

Tudtad, hogy a mach3 magyar nyelvű leírásában az elején tök jól le vannak írva az alapok? Olyan dolgok amik nem is a szoftver működéséhez tartoznak hanem arról szolt amit itt feszegetek?  

jv7pu3a5p

Már neheragudj de ha ilyennel akarsz foglalkozni akkor kell egy alapfokú mechanikai, meg esetleg elektronikai ismeret. Ne értsd félre, de egy pék aki azt sem tudja mifán terem a trapézorsó, az ne akarjon CNC-t, vagy ássa bele magát iskolás könyvekbe mechanikai ismeret után. Szerintem itt a legtöbbünknek van, én is reszeltem annak idején a suliban, pedig elektromos vagyok.

keri

Tévedsz. NEM lehet összeszedni 2-3 oldalban. Ez kb. egy tankönyv tartalom jegyzéke, nem pár egyszerű kérdés.
KisKZ könyve tényleg kicsit elvont, de vannak frankó egyszerű, neten fellelhető tankönyvek amik mindezt leírják ha nem is pont ebben a sorrendben és mindezt magyarul is.  

43pbwjg8s

Utólag kérlek Svejk!
Ne haragudj rám!!!

000000000

Szóval, hogy konkrét példát mondjak mert mint látom nehezen érthető vagyok. Sajnos ez természetes. Te és a többiek akik itt vannak mind öreg rókák tudjátok az alapokat ti már mással foglalkoztok más kérdéseket raktok fel és még csak nem is értitek hogy miért nem tudom azt, hogy milyen motor hajtja a cnc gépet. Nem értitek, hogy miért nem egyértelmű nekem, hogy a mosógépből kiszerelt villanymotor miért nem jó arra, hogy a x tengelyt meghajtsa?

Szóval én ilyen leírásra gondolnék ilyet kellene összeszedni és kirakni a főoldalra az első helyre read only módban:
Alapinformációk kezdőknek:

Szia te ismeretlen aki még csak most ismerkedik a cnc gépekkel. Először is ha cnc gépet szeretnél akkor a következőt kell tudnod. Nagyon sokféle cnc gép létezik van kicsi van nagy van olcsó van drága van mindenféle munkára mindenfélegép. Neked először is azt kell tudnod, hogy neked milyen gépre is van szükséged? Mit akarsz készíteni vele?
Milyen anyagba, milyen sebességre és milyen pontosságra van szükséged.  
Igy el lehet indulni, hogy milyen nagyságú, teljesítményű gépre lesz szükséged.  
Ehhez lehet már párosítani azt, hogy milyen mechanika kell, milyen jellegű motorokkal lehet a legjobban megközelíteni azt, milyen vezérlés kell hozzájuk.....  
Szóval!  
Mi az alap???

Ha csak fát akarsz akkor ilyenben gondolkodj….
Ha ipari méretekben gondolkodsz napi 8 órát akarsz vele dolgozni ilyenben gondolkodj: ….
Ha fémet is akarsz akkor ez ….

Ha üveget akarsz gravírozni akkor…
Ha ezt akarsz akkor ….

Választhatsz uni vezérlőket de akkor csak a tényleges teljesítmény 60%-t kapod.
Választhatsz bipoláris vezérlőt és akkor …
Szervómotort szeretnél az jó gyors és jó drága. Biztos az kell? …

Stb.
Stb.

43pbwjg8s

Na akkor utolsó próbálkozás:
http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/ebooks/NC_automatizls.pdf" TARGET=_fnew>NC/CNC alapjai

keri

Csak nem magadra ismertél :D

s7manbs8

Én meg nem értettem, mi bajod lehet neked Svejkkel, leesett Keri miatt.

43pbwjg8s

Nehezen esett le! :)
Én is ennyire durva voltam az elején??
(csak remélem hogy már nem vagyok ennyire)

4um5b65d

NetFantom !

Nézem a nickedhez tartozó adatlapot és azt látom, hogy kb akkoriban regisztráltál mikor én. Megkérdezhetem hol voltál eddig ?
Én ugyanennyi idő alatt apránként végigolvastam egy könyvet. A könyv címe:  "Hobby CNC fórum". Ennyi idő eltelt és még nem álltam neki komolyabban gépet építeni, pedig a gyártáshoz szükséges technológiák java része rendelkezésemre áll. A gyártáshoz szükséges elméleti tudásból is már valamennyit magamévá tettem, de ha elakadok, tudom, hogy itt lesznek többen akik a segítségemre sietnek. De azt nem várnám el, hogy egy egész könyvet leírjanak ide a fórumra, csak azért mert ennyi idő alatt semmilyen szakismeretre nem tettem szert. Tudom, hogy így visszaolvasni a fórumot elég rossz mert nagyon nagy az ismeretanyag amit át kell nyálazni. Ha ezt nem szívesen tennéd akkor kezdd el most olvasni a fórumot rendszeresen és 1 év múlva állj neki a gépnek. Ez idő alatt kérdések ezreit fogod olvasni, melyekre innen onnan megérkezik a válasz. Több kevesebb  kérdésre Te is fogsz tudni válaszolni. Ha így lesz, ne sajnáld a fáradságot...válaszold meg. Aztán meglásd a saját kérdéseidre is szép sorban megjönnek a válaszok.