Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Nem nem erre gondoltam nem kell összegezni. Egyébként hiába összegeznéd akkor sem lenne jó mert itt mindenki profi, és megfelelő alapokkal rendelkezik. Azaz nincs is igazán kezdőknek szóló infó. Én tudom majd mindent végigolvastam 2005-ig visszamenőleg. Aki ide eljut annak már ilyesmire nincs szüksége. Én a kezdőkre gondoltam, a nekik szóló infókra pont olyanokra mint amiket a #5272 hozzászólásban írtál vagy a #5260 ben.

Az olyan rejtett, rejtőzködő olvasókra gondolok akik nem kérdeznek csak olvasnak mert még csak kérdezni se tudnak annyit sem tudnak mint amilyen Én voltam egy hónapja. Szóval ami megadná a kezdő lökést.
És itt most igazán nem gondolok nagy dolgokra csak alap infókra, mindezt összegyűjteni és kirakni a főoldalra ezzel a címmel. Kezdőknek! Ezt olvasd el először!
Persze ehhez az Adminok aktív segítsége is szükséges amennyiben arra érdemesnek találják ezt.

000000000

Egyébként Varsányi Péter valami hasonlót szeretett volna már 2006-ban. Igaz Én nem a Gépet vennék rovatba raknám hanem az Információk kezdőknek címűbe.
Idézet:
Varsányi Péter 2006. nov. 19. 22:51 | Válasz | #47
Ezt a gépet vennék rovatot egy teljes alap el magyarázó linkkel kellene bõvíteni... vagy teljesen
külön kezelni...
1. Mi az a trapézmenet
2. Mi az a golyós orsó és ennek változatai
3. Milyen lineáris megvezetési technológiák vannak
4. Alapvetõen a marómotorokról
5. Milyen vezérlõ szoftverek vannak
6. Melyik gép megoldás mire való ill. milyen a pontossága
7. Melyi gép megoldás milyen sebbeséget és erõt tud leadni
8. Beszerzési források
De ez nem az én reszortom...

Na szóval amikor ezt olvastam nagyonmegörültem és keresni kezdtem a válaszokat.  
….
Még most is csak keresem és keresem .:)

keri

Bocs, de hülyeséget akarsz.
Ez fórum és nem távoktató oldal.

Ha infó kell kérdezd meg és elmondjuk, vagy adunk elérést ahol elolvashatod.

Léptető motor elméleti alapjairól rengeteg iromány van, különböző szinteken.

A vezérlési módokról is sok iromány van.
A mechanikákról is végtelen mennyiségű információ érhető el.

Éppen ezért nem lehet összeszedni ahogy te elképzeled.

Az hogy mi éri meg és mi nem hát arról nem lehet esszét írni, aki ért hozzá az képben van, de ahoz hogy képben legyen nem 2 hetet olvasgatott, hanem minimum 10 évet tanult és nézelődött.

000000000

Itt egy mási idézet, hogy a mostaniak is voltak egyszer kezdők és nekik sem volt egyszerű

Varsányi Péter 2006. nov. 21. 09:09 | Válasz | #53
Nagyon nehezzek az elsõ lépesek!
Én is tapogatóztam a vakvilágban...
Amíkor elõször ide keveredtem az elsõ hét nézegetés után feladtam...
Vagy kérdezgettem volna abszolút hü...et...?
... aztán megvettem kinyomban a német gépet.
Ez volt az egyetlen logikus lépés mert még mindíg olvasnám és olvasnám ...
Sõt most is olvasom...
A németek meg tökéletes marketinggel eladják a gépeket. Sok videó és fotó... tökéletes
tisztánlátás...
Ki kellene adni a fórumot pdf-ben akkor a keresést is meg lehetne oldani és pl. kinyomtatni...
Rengeteg jó infó van itt... csak bírja összeszedni az ember...

És bizony bizony most sem könnyű a kezdőknek.
És igen jó lenne megint kiadni a fórumot mert az utolsú 2006-11-16. már elég régen volt. És mint tudjuk az újszülötnek minden vicc új. Vagy valami hasonló.

Miki2

Szervusz NetFantom !
Azt gondolom, az ár igen is a minőség függvénye elsősorban.
Amit említettél, 100.000 Ft-os géptő csodát ne várj. Azzal bizonyára nem lehet heteken keresztül napi 8 órában dolgozni.
Ha már olyan régen érdeklődsz a CNC-kel kapcsolatban, bizonyára eljutottál az alkatrész árakig.
Abbl Te magad is kiszámolhatod, hogy ennyi pénzből az alkatrészt megvenni sem lehet.
Csak egy marómotor, amivel napi 8 órát lehet dolgozni, több mint az általad említett gépár másfél szerese.
Az olyan árkategóriába tartozó gépeket olcsó költségvetésű, igazi HOBBY gépeknek építik.
Pl krómrudas vezetés, unipoláris, kis teljesítményű motorok, kis teljesítményű kézi csiszológépet marómotornak kinevezve.
Félre értés ne essék, ezek a gépek kitünően használhatók oktatási célra. Egy tollat bele fogva szépen lehet vele rajzolni, esetleg pici marószerszámmal fába még marogatni is lehet velük.
De nem egy vállalkozásban, napi 8 órán át, a határidő szorításában munkát végezni.
Ha netán a gép többszöri meghibásodása, vagy egyszerűen csak a lassúsága miatt a határidőt nem sikerül tartani, esetleg az ismétlési pontatlanságból eredően keletkező selejt darabok sokkal többe kerülhetnek, mint egy megbízható, pontos gép ára.
Elnézést a sok bla-blaúá-ért.

000000000

Szerintem nem akarok mást mint amit Varsányi Péter akart 2006-ban.
Nem távoktató valamit akarok csak néhány alapinfót összegyűjtve amit a főoldalra ki lehetne tenni, ennyi nem több. Mert bizony nagy NAGY szükségem lett volna rá az első 1-2 héten mostmár talán nem, de akkor igen.
És hogy egy klasszikust idézzek 2006-ból:

1. Mi az a trapézmenet
2. Mi az a golyós orsó és ennek változatai
3. Milyen lineáris megvezetési technológiák vannak
4. Alapvetõen a marómotorokról
5. Milyen vezérlõ szoftverek vannak
6. Melyik gép megoldás mire való ill. milyen a pontossága
7. Melyi gép megoldás milyen sebbeséget és erõt tud leadni
8. Beszerzési források
De ez nem az én reszortom...

keri

Amúgy meg a mai napig vannak dolgok amit én sem tudok. Olyankor fogom és utána nézek.

000000000

Teljesen egyetértek veled nem is napi 8 órás munkára szántam hanem egy olcsó tanulógépnek amin le lehet modellezni a dolgokat gyakorolni lehet.

Persze szükségem lesz egy profi hobby gépre is mint amit a Klavio fog építeni a tavasszal. A V6-os. Ez menne napi 8 órában ez dolgozna de gyakorlásra a 100.000,-ft-os is megfelel.

s7manbs8

A Magi István oldalán ott van szerintem a keresett infód.

000000000

Persze ez természetes de az alapod az megvan?

Mert Én erről beszélek kell egy alap, kell egy hely ahol az alapinfók megvannak utána a többit össze lehet szedni de amíg az alapot sem tudod még kérdezni sem tudsz.

Tehát Én nem a speciális ismeretekről beszélek hanem arról, hogy  
Pl.:
Mi a különbség az uni és a bipoláris vezérlők között?
Milyen egyéb vezérlők vannak?
Stb.
Tehát semmi extra csak az alap, ebből ki lehet indulni és tovább lehet lépni. De a lényeg az, hogy nem kell heteket ezekkel az alapinfók megszerzésével eltölteni.  

Gondolj vissza arra az időre amikor még nem volt CNC géped, szinte azt sem tudtad mi is az De szerettél volna egyet, szeretted volna ezt a hobbidnak. Te hogyan indultál el? Tudtál mindent már az elején? Milyen információkat szereztél be az első 1-2 hétben?  
Na ezekre az infókra gondolok nem azokra amikre most vagy kíváncsi mint „öreg róka”.
Nem tudom érted-e mire akarnék kilyukadni?

keri

Szerinted ez kinek lenne a dolga?

000000000

Néztem, nincs.
Persze lehet elnéztem, ha adsz egy linket ránézek.

000000000

Bocsánat de ez senkinek sem a dolga.
Nem a tiéd, nem az enyém nem az adminé, stb.
Ez nem kötelező dolog.

Ez egy jó dolog lenne, ha a tapasztalt öregek tudnának ilyen infókat elhelyezni, Ez CSAK jó lenne de nem a dolguk.
Csak jó lenne ennyi és nem több.

keri

De az alapokat nem 2 hét hanem 10 év alatt tanultam meg.

Amúgy engem mindig is érdekelt a mechanika. Karácsonyra technik legót kaptam gyerek koromban és gyakorlatilag már akkor elkezdtem az alapok megismerését.
LEgóból csináltam az első robotkaromat, amit sima DC motorok mozgattak.
Még internet sem létezett amikor először találkoztam a rádiótechnika . újságban a léptető motorok alapvető elméletével azóta vagyok rákattanva, közben elvégeztem egy középiskolát, kibuktam 3 főiskoláról, megházasodtam, 3 munkahelyem is volt és még mindig nincs igazán működő CNC-m.

Ha szükséged van egyre vegyél meg egyett készen és használd és ne akard tudni mitől működik. Ha meg érdekel akkor tanulj, tanulj, érdeklődj, gondolkodj, és ne várt a sült galambot hogy majd 2 hét alatt elmagyarázzák neked nulla előismereteddel az egészet.

keri

Na akkor már kezded érteni.
Te mint kezdő nem értesz valamit, akkor kérdezel.

Pl:
-hogy működik a léptető motor?
-erre én belinkelem neked ezt: http://anton.extra.hu/elektro/leptetomotor.php" TARGET=_fnew>Léptető motor működése

ás akkor te boldog leszel mert kimerítő választ kaptál, mert ugye minek is írnám le az egészet ha már az interneten megtalálható MINDEN infó

Persze elismerem hogy kezdőként nehéz ráakadni ezekre az infókra, de ITT felteheted a kérdéseidet és mi eligazítunk.