Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Nem jó, te megint elmész a professzionális szint felé.

Engemet mint kezdőt „még” nem érdekel az, hogy hogyan működik a léptetőmotor. Engem az érdekel, hogy:
Villanymotorral megy a CNC gép?
Olyannal mint a porszívó vagy mint a fűnyíró?
Neeem???
Hát léptetőmotor, AC DC szervó motor!
Hmm, és az hogy működik? Értsd ezalatt, hogy mi vezérli? Mi kell ahhoz hogy működjön?
Azaz jó akkor léptetőmotor és hányvoltal megy 230V és villanykapcsolót kell rárakni?
Nem, hanem külön vezérlő van, stb.

Érted mire gondolok?

A Maggi István oldalán (csak hogy házon belül maradjunk, és demonstráljam, hogy igenis minden infót összegyűjtöttem amit elértem) az Info Bázisban találtam leírást mind a léptetőmotorról mind a szervó motorról. El is olvastam. Érdekes volt a felét nem értettem és nem találtam választ a kérdéseimre. Arra, hogy egy CNC gépet akkor most mivel is hajtsak meg léptetőmotorral vagy AC motorral, mivel vezéreljem és miért azzal, mi mennyibe kerül stb.

000000000

A Magi István (bocsi javítottam.. István) oldalán (csak hogy házon belül maradjunk, és demonstráljam, hogy igenis minden infót összegyűjtöttem amit elértem) az Info Bázisban találtam leírást mind a léptetőmotorról mind a szervó motorról. El is olvastam. Érdekes volt a felét nem értettem és nem találtam választ a kérdéseimre. Arra, hogy egy CNC gépet akkor most mivel is hajtsak meg léptetőmotorral vagy AC motorral, mivel vezéreljem és miért azzal, mi mennyibe kerül stb.

Én csak annyit akartam tudni, hogy eldöntsem milyen gépre is van szükségem,milyen gépet vegyek? Nem akarok Én gépet építeni azt nem tudnám ahhoz kevés vagyok. De mégis melyik a nekem való az 1.300.000,-ft + ÁFÁS gép vagy a 100.000,-ft-os?
És kiderült hogy arra a célra amire nekem van szükség kell 1db 100.000,-ft-os és kell 1db 450.000,-ft-os.
Ehhez hogy ezt el tudjam dönteni kellet kb. 4 hét.

Mert nem akartam azt, hogy bemegyek a boltba és adjon valamit ami az eladó szerint jó nekem. Mert úgysem lesz jó és mert csak pénzpocséklás lett volna.

43pbwjg8s

Akkor ujra elmondom neked!
MIndenek előtt itt van az öszes válasz:
http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/ebooks/robotika/Robotok%20I/Robot%20Mechanisms%20and%20Mechanical%20Devices%20Illustrated.pdf" TARGET=_fnew>CNC, mechanizmus alapok.

HA ezt végigolvastad, akkor utána már lehet élyebben belemenni a dologba.  

De ez most nem vicc! Komolyan!

Egyszerűen, érthetően!

Tessék olvasni!!!!!!

Kikérdezem!!!

keri

Na látod. Ügyes vagy te. Én ennél több időt szoktam tökölni olyan dolgokon is amihez értek.
Én csak az orsó és vezeték kiválasztásával több hónapot töltöttem el.

Ezt az időt nem lehet megúszni. Elegendő és jól összeszedett infó található István honlapján. Amit nem értesz ott, azt meg lehet kérdezni itt.
Ennél többet nem tudunk segíteni. Akinek nem elegendő ennyi infó az rossz honlapon jár.

000000000

Ok I read it, and I still didn’t find the answer for my question.

De most komolyan olvassak el 338 oldalt angolul ami nem is arról szól amire szükségem van? Az angollal nincs gondom a feleségem nem magyar ezért otthon angolul beszélünk.
De hol találom meg a választ a következőre:
Nincs semmilyen cnc előképzettségem szinte minden új nekem, de szeretnék egy cnc gépet.
Venni akarok mert építeni nem akarok.
Domború famintákat akarok készíteni.
No és a kérdéseim:
Minek is hívják azt a domború fafaragásszerű valamit? Reliefnek.
Szóval reliefet akarok készíteni. (napi 1db-ot, tehát nem napi 8óra hanem igazi hobby kategória)

Milyen gép kell ehhez? Eszterga, maró, 4 tengely 5 tengely? Válasz 3D cnc maró.
Mi az a 3D cnc maró? Hmm hosszú válasz 
Milyen kell nekem? 200x300x100 A4-es méret.
Milyen felépítésű legyen a váz? Válasz az olcsó bútorlapos váz elég.
Pontosság? Nem kell nagyon pontos az átlagos pontosság elég.
Milyen motorral menjen? Fa vázhoz szervómotor? Ááá butaság. Válasz olcsó léptetőmotor olcsó vezérlőelektronikával. Trabantba nem rakunk Mercedes motort stb.

Csak megjegyzem hogy először is magát az igényt a kérdést megfogalmazni nem egyszerű!! Nekem az első napon nem is ment. Valami ilyesmit mondtam, hogy fát akarok megmunkálni olyan dombormű féle valami lenne, ehhez kellene valami kütyü.
Ahhoz hogy a fenti listát, kérdést összeállítsam kellet vagy 1 hét. Ez most komoly. Akik itt vannak és több mint 1-2 éve foglalkoznak a cnc gépekkel azok szerintem már ezt el sem hiszik, ez nekik már csak mese habbal.  

Na szóval csak azt akartam mondani, hogy ne mélyedjünk el a robotikába angol nyelven, ne menjünk el a professzionális tudás felé, maradjunk csak az alapoknál.
Mi az a cnc gép mi hajtja milyen vezérlő? Mik a lehetőségeim mik vannak? Ugyanez a mechanikára, milyen mechanika van? Trapézorsó golyósorsó, és még mi?  Ja vannak profeszionális HIWIN cuccok is? Ok ha ProfiHobby gép kell, de ha nem? Tényleg milyen is kell nekem? Stb.

Szóval csak az alapok semmi több.

000000000

Ok lehet, hogy rossz honlapon járok. Na de akkor mégis hol találok alapinfókat? Melyik honlapra menjek?
Te tudtad már a legelején, hogy a cnc gépeket léptetőmotor vagy szervómotor hajtja? Mert Én nem.  

43pbwjg8s

Net!
TE nem tudod én egy éve milyen keményen őrjítem a srácokat itt a kérdéseimel....
És még sehol sem tartok, csak azt érzem, hogy egyre kevesebb az amit tudok és egyre nehezebb eldönteni, mit és hogyan csináljak meg.

De visszatérnék egy alapkérdéshez!!!
...és talán ez a legfontosabb!
Milyen munkát akarsz végezni a géppel?
Nem a konkrét alkatrész vagy gép vagy akármi érdekel, hanem az hogy azt milyen technológiával lehet megoldani annak az elkészítését. Milyen anyagba, milyen sebességre és milyen pontosaaágra van szükséged.
Ez már sokat mond.
Igy el lehet indulni, hogy milyen nagyságú, teljesítményű gépre lesz szükséged.
Ehhez lehet már párosítani azt, hogy milyen mechanika kell, milyen jellegű motorkkal lehet a legjobban megközelíteni azt, milyen vezérlés kell hozzájuk.....  
Szóval!  
Mi az alap???

Mert mondjuk ha mákort akarsz darálni ahhoz van más célgép, tükröt gravírozni mással megint, műanyagformákat marni ismét mással, gravírozni fémbe fába megint mássalés még soroklhatnám.

i az amit rááldoznátok?

Rengeteg alapkérdés mielőtt kérdezel!!!
Vagy! Vgy ismerkedni akarsz a témával akkor pedig bátran olvass még, és kérdezz. Ahogy Keri is linkelt jó oldalakat a tanuláshoz más is fog.
És ha ott nem érted akkor kérdezz itt.
De most én mondom azt amit nekem Svejk mondott, hogy azért egy kicsit harcolj már a tudásért!!

És Svejknek nagyon igaza volt!!

43pbwjg8s

Te ezt most honnan veszed, hogy nem arról szól???
NET!!!
A kérdéseid,amit feltettél majd moindegyikére ott van benne a válasz!!!
Ne a címlapot és a tartalomjegyzélket olvasd el légyszíves.
Példaképpen ott vannak, hogy a gépek mozgatására milyen lehetőségek vannak
Milyen motorokkal végezheted el, elyik milyen és hogyan működik....
VAgy nem ez érdekel? Akkor azt hiszem nálam valami gond van mert nem tudom mit szeretnél.

És igen! Mind a 300 oldalt, és még azt a másik 300-at 600-at többszázat amit más linkel neked be a kérdésedre! Vagy tényleg rossz oldalon jársz!

000000000

Szóval csak mégegyszer mert nagyon elkanyarodtunk az alapfelvetésemtöl:

Jaj de jó lenne ezeket az alapinfókat összeszedni és kirakni a főoldalra. Miket is:
1. Mi az a trapézmenet  
2. Mi az a golyós orsó és ennek változatai  
3. Milyen lineáris megvezetési technológiák vannak  
4. Alapvetõen a marómotorokról  
5. Milyen vezérlõ szoftverek vannak  
6. Melyik gép megoldás mire való ill. milyen a pontossága  
7. Melyi gép megoldás milyen sebbeséget és erõt tud leadni  
8. Beszerzési források
+ Milyen vezérlőelektronikák vannak? Mi mire jó?

Ilyen válaszok lennének a jók. Ilyen alapdolgokat kellene összeszedni mint hogy:

Egy léptetőmotort lehet uni és bipoláris vezérlővel is meghajtani.  
DE!!!  
Az uni vezérlő ugyan olcsóbb de a motor csak kb a valódi teljesítményének a 60%-t adja le.  
A bipoláris vezérlésnél leadja mind a 100%-ot  
Vagyis vagy veszek egy majd kétszer akkora motort vagy bipoláris vezérlést használok.  
-
Ilyen például a mikrostep a beállithato áram vagy a motor pihentetés vagy a max ferki is . A hobbysta ugy választ vezérlöt hogy megnézi a várt igénybevételt és szorozza 2vel .Érdekes modon sokan használnak ( használunk ) kics áramu  
max 2A motorokat ( léptetömotort ) de 3.5A alat nem adjuk ( nehogy melegedjen mert azt nem szeretjük ).  
Saját véleményem hogy ugy általánosságban egy olyan vezérlö ami mikrostep-es ( max 1600step/ fordulat ) és 3.5A és 40V ot tud az tökéletesen megteszi még akkor is ha késöbb esetleg nagyobb lenne az étvágyunk is .
-
Vannak tények : A H1 fütyül de sebességben verhetetlen ( unipolár csak 60% )  
Az MSD sorozat széles határok között állithato áram és felbontás , viszont joval 10 000ft felett van csatornánként .  

A H2 egy olcsobb kategoria 4 csatornás vezérlö mikrosteppel és jo beállitási lehetöségekkel ( talán a táp kicsit rövid ) .  
Mondanám hogy a legjobb vétel de vannak másvezérlök is a piacon ( Allegro , Toshiba stb ) de ezek vállalkozáson kivüliek és ezért esetleg olcsobbak mint a legális és profin megépitett változatok .
-
STB.
Szóval valami ilyesmi kellene.

43pbwjg8s

"...Te tudtad már a legelején, hogy a cnc gépeket léptetőmotor vagy szervómotor hajtja?..."
oldalszámot mondjak???

000000000

Ezeket kb 2-3 A4 oldalban össze lehetne szedni, ki lehetne rakni.
Hidd el 1-2 hetet megspórolt volna nekem ha ez az infó ki lett volna rakva.

Szépen Magyarul röviden, csak az alap, ami segít elindulni ami után KÉRDEZNI tudok, tudunk mi mint KEZDŐK. Én az első lépésről beszélek de te már talán 4. 5. lépésnél jársz.

keri

És szerinted mint felhasználó, szükséged van erre az infóra? Szerintem nincs.

Egyik fősülin volt egy CNC eszterga. A műhelyfőnök teljesen el volt ájulva hogy vajon hogy tudják olyan pontosan mozgatni motorokkal. Egész egyszerűen fogalma sem volt az egészről hogyan meg miként működik. Fel tudta programozni, tudta kezelni, értett a forgácsoláshoz, de nem tudta hogy működik. Nincs rá szüksége egyszerűen.

Te megkérdezed hogy fát szeretnél faragni. Azért azt tudhatod hogy mekkorát. Mi felvilágosítunk hogy az túl nagy lesz, vagy nagyon drága. Te alább adod, aztán mutatunk neked pár gépet ami ilyet csinál, te meg eldöntöd hogy mennyi pénzed van rá.
Kocsit sem úgy veszel hogy tudsz ismernéd az injektor, vagy a motor működését.

000000000

Igen! És milyen választ kaptál?
Rrakjuk bele ebbe a kezdőknek szóló irományba a választ amit kaptál és rakjuk ki a főoldalra.  
Mert egy másvalaki aki új az nem fogja megtalálni a te régi kérdésedet és az arra kapott választ. Én sem találtam meg.:)
Nemtom érted-e, hogy mire akarok kilyukadni?

43pbwjg8s

Na figyu például!
Ez csak 33 oldal:
Ezt csak el tudod olvasni! (csak a 7. oldaltól kell, igy talán könnyebb):
Csak az első volt a gugliban a kerséskor!

http://www.sze.hu/~pinter/GY%C1RT%D3CELL%C1K/EL%D5AD_pdf/gyc-12-forg_gy%E1rt%F3cell%E1k_PJ.pdf" TARGET=_fnew>megmunkáló központok

Csak az első volt a gugliban a kerséskor!

De egy másik dolog:
Trapézmenet:
http://www.google.com/search?q=Trap%C3%A9zmenet+szabv%C3%A1ny&sourceid=ie7&rls=com.microsoft:hu:IE-SearchBox&ie=&oe=" TARGET=_fnew>trapézmenet

Folytassam?

000000000

Még mindig nem érted!!
Még csak KÉRDEZNI sem tudtam az elején. Nem tudtam, hogy MIT IS KÉRDEZZEK, és hogyan kérdezzem meg? Ehhez kellene ez az alap infó. Legalább annyit tudjak, hogy kérdezni tudjak.