Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

0gbwyh99

Azért két változat , hogy kikérjem a véleményeteket . Mennyire ellenálló a csavarodásokra 120X60X3-as zártszelvény ? Elég az oda vagy inkább tegyem két darabbol : 100X60X3 és 60X60X3 ? A 120X60-asnak 9,17kg a méterenkénti súlya , még a 100X60 és a 60X60-asnak az együttes súlya 12,85kg . Hm , nem is nagy a különbség ! Talán megéri 2 darabbol .
Elnézést ha hangosan gondolkodom , segítsetek eldönteni !  [#help][#worship][#worship][#wave]

0gbwyh99

A motorról még annyit hogy 1,7kg a súlya .

0gbwyh99

Szóval : képet a motorról beraktam , méretei mégegyszer : átmérő 85mm , hossz 78mm (tengelyvégek nélkül) , súly 1,71kg , a tengely egyik oldalt átmérő 12mm , másik oldalt 10mm , és 1,6 meg 2,6 ohm-ot mérek a madzagok között . Unipoláris , 6 madzagos , lágyvasmagos a forgórész (nincsen a motorban állandó mágnes) .

besirkyjh

Szia  

Tegnap a másik topickban kaptál válszt hogy miért lassu a sebességed .Ha a Pc nemtud több frekit biztositani a ( minkrostepek miatt ) akkor a sebeségedet fogja kurtitani .

Más : Hagyd igy a vezérlödet ahogy van és használj nagyobb emelkedésü orsot pl: 10 x 3 vagy 12x3mm trapézt .Még igy is 1 ezred mm alatt van a felbontásod( minek ? ) és mégis 7-800mm/ perc a vége .800 step/kör böven elég és nincs rezonancia , ha nem ok akkor válassz szervot .
Az elektronikának és a mechanikának vannak határai föleg ha nincsennek összhangban .

Isván irja hogy gond lehet a 6v-os motorral is , probálj rátenni egy MSD 50 vagy MSD 70-et a 70-nel vigyázni mert 200Khz-ig megy mig az 50-es 400Khz ( ha jol emlékszem ) .Nagyobb tuning tényezö segithet , de az hogy 1mm Te 0.00031mm felbontást akarsz használni az nemfog menni .Illetve fog 230mm/perc .Gondolom nem ez a célod .

[#confused][#integet2]

besirkyjh

Szia István  

Fogalmam nincs milyen motor lehet ez ( nincs benne állando mágnes ) nekem ez magas .

A 120x60 x3 szelvény az elég de feltétlen merevitsd meg a két végénél a csapágyhoz , hasonlo képpen mint az orso csapágyazásnál .

Az hogy milyen lessz a gyorsulásod ( dinamikád ) az függ az orso menet emelkedésétöl is .Az a kb 3 kg töblet nem hiszem hogy gondot jelent .

Motorra csak tipem van .Ki tudod mérni a tarto nyomatékát ?  

Milyen vezérlöd van hozzá ?

[#nemtudom]

besirkyjh

Irok irok de nem olvasok ( vissza ) .

Tehát M16x2.5mm az orso ( ha jol emlékszem 2.5mm ) és H1-el hajtod .

Várok  

000000000

Köszönöm a türelmedet, ha lehet még élnék vele:-)
A PC 2.16GHz 1GRam, szerinted ez a gép mekkora frekire lehet képes Mach3-H2-4db motorral?

A H2 200/400/1600/3200 steppet tud, ezek szerint az én esetemben a féllépés(400) az elérhető max?

Rabb Ferenc

Szerintem az egyhttp://vili.pmmf.hu/jegyzet/diplom/1998/boncz/24.html" TARGET=_fnew>reluktancia motor lesz. Annak pedig nincs tartónyomatéka.

0gbwyh99

Szia!
M16X2mm orsó . H1-es vezérlő . Hogyan , mivel , milyen módszerrel mérjem ki ?
Köszi hogy időt szánsz rám ! [#worship]

0gbwyh99

Ja ja , stimmel ! Tartó nyomatéka kikapcsolt helyzetben nincsen , de a H1-es vezérlőnél lehet 3 fokozatban beállítani az állóhelyzeti áram erőségét . Ha ráteszek egy ceruza elemet a megfelelő 2 madzag végére akkor még fogóval sem tudom elfordítani a forgórészt !

keri

A kívánt értékhez legközelebbi egész lépésre áll be. De nem hiszem hogy 0,44mm/lépés lenne a géped. Nincs a világon ilyen léptetőmotor meg orsó, ami ilyen nagy lépésre jönne ki. Ha pedig 0,044mm/lépés akkor annál pedig nem probléma az a kicsi eltérés.

0gbwyh99

A Mach-ban úgy emlékszem hogy a motortuning ablakban úgy kell beírni hogy hány lépés kell egy miliméter elmozduláshoz ! És oda nem muszáj egész számokat beírni , és a Mach igazodik ahoz ahogy azt keri is leírta !

besirkyjh

Élhetsz vele persze azért vagyok itt . Engem is érdekel a dolog .

Nem tudom mekkora freki megy rá motoronként majd más tudja .Nekem a gépen ( CNC-n) egy P IV 1.6Ghz pentium proci van és RD ramm 512Mb és már 4 éve használom .Semmi bajom vele .Szerintem a Tied is tud ennyit ( bár ez eredeti pentium proci ) .  

Tehát összegezve : A Te esetetben adott egy 1mm menetemelkedésü menetes szár aminek a linearitása nemigazán jo ( de használhato ) kövessük ezt a minöséget ( bár ez a leg gyengébb lánc szem ) Használsz egy H2 vezérlöt ami tud mikrosteppet .

Ha veszünk egy elméleti felbontást amit a mechanikád produkálhat az jo esetben ( nagyon jo esetben ) 0.01mm és ehez válasszuk a vezérlö felbontását is kicsit tul méretezve 200lépés/mm ( 1mm az orsod ) de ez egész lépés és esetleg " rezeg " a motor 400-nál még mindig rezeghet ( bár függ a beállitott áramtol is ) tehát marad a 800 lépés/mm ami 1mm orsoval számolva 0.00125mm/ steppet jelent .Itt még a Pc kiszolgálja az elektronikát és a sebeségednek a menetes orso szab határt .A gyakorlat azt mutatja hogy egy léptetö motort max 1000fordulatig lehet használni de még jobb a 7-800fordulat /perc .Ha 3x nagyobb emelkedést használsz az orsonak a felbontásod még mindig joval 0.01mm alatt van ( 0.00375mm/step ) de a sebességed a háromszorosa ugy hogy csak az orsot cserélted , az hogy a dinamikád marad-e az függ az alkalmazott motortol is .

Egyenlöre ennyi .[#smile]

besirkyjh

Kicsit türelem játék adatok nélkül .

Elöszöt is meg kell keresni azt a feszültséget és áramot amit még a léptetömotorod elvisel hibásodás nélkül ( max 60 fok ig ajánlom ) ( én már hütöttem vizes törülközövel is , gözölt , de nem ez a gyakorlat , csak ökör voltam )  és kibirta .A feszültséghez nemférsz hozzá csak az áramhoz .

Tahát a H1-re teszel tápot mondjuk 30V de lehet más is , és beállitasz a potival egy áramot mondjuk 1A körül és hajtod a motort megállás nélkül ( felbontás , és a gyorsulás most nem számit ) hajtod ugy jo félorát és ha kézmeleg akkor ki indulásnak jo lessz .

Ezután kellene kimérni a tartonyomatékot de ez a vezérlövel nemfog menni csak ha a pihentetést kitudod kapcsolni ( jumper )  . A motor tengelyére teszel egy erökart a központtol 100mm-re fursz egy jukat és oda akasztol ismert sujjokat ( a motor csak áll és nincs pihentetésen ) .Ami sujt már nemtud megtartani ( lezuhan a suj ) az lessz a tartonyomatékod ezen a távon ( 100mm) 1kg suj 1Nm-nek felel meg jo megközelitéssel .

A gép müködéséhez nem feltétel a Nm pontos ismerete , inkább az áram korlátja a lényeg ( melegedés ) a mechanikád ugy is megmondja hogy jo-e neki a motor vagy sem .

Hajrá

43pbwjg8s

Szia!
Szerintem nem muszály egész számokat odairni!