Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

bundyland

Szerintem a kettő összege lesz azaz 100L 3%-os az 97L oldandó és 3L oldószer. De erre nem tenném a fejem.

svejk

Gondolom fordítva akartad írni, de gyanús hogy nem ilyen egyszerű.
Hiszen "oldódik".

No majd hátha előkerül Bálint Endre vagy a paksi vegyészünk, akinek most nem ugrik be a neve.

svejk

Húú... Antal Gáborról nem is szólva!

Szedlay Pál

Az oldószer és az oldandó anyag térfogatát egyszerűen összeadni nem lehet, mivel a folyadékok keveredésekor a térfogatok nem csak egyszerűen összeadódnak. A keveredés során az oldószer és az oldandó anyag részecskéi közötti kölcsönhatások miatt a végeredményes térfogat változhat. Ez a jelenség különösen észlelhető, amikor olyan anyagok keverednek, amelyek különböző polaritásokkal bírnak, vagy ha az oldott anyag a folyadékban molekulárisan kölcsönhatásba lép, esetleg szétoszlik.

Például, ha sót oldunk vízben, a só részecskéi a víz molekuláival hidratálódnak, és a végeredményes térfogat a vártnál kisebb lehet, mivel a vízmolekulák a só ionjait ,,befogadják". Az oldás során tehát a térfogati megváltozást számos tényező befolyásolja, beleértve az anyagok hőmérsékletét, nyomását, és a kémiai tulajdonságaikat.

Szedlay Pál

Az első oldat térfogatszázaléka 6%, míg a második oldaté legyen x%. A célunk, hogy 300 liter 5%-os oldatot állítsunk elő. A megadott adatok alapján felállíthatjuk az egyenletet.

Az első oldat térfogata 200 liter, a második oldaté pedig 100 liter. A kevert oldat térfogata tehát 300 liter lesz. Az egyenletet a következőképpen állíthatjuk össze:

(6% * 200) + (x% * 100) = 5% * 300

Most számoljuk ki, mennyi az első oldat koncentrált anyagtartalma: 6% * 200 liter = 12 liter anyag.

Írjuk be ezt az értéket az egyenletbe:

12 + (x * 100 / 100) = 15

Itt 15 liter az a teljes anyagmennyiség, amit a 300 liter 5%-os oldat tartalmaz. Az egyenlet így alakul:

12 + x = 15

Most oldjuk meg az egyenletet az ismeretlen x-re:

x = 15 - 12
x = 3

Ez azt jelenti, hogy a második oldat, amelyet hozzá kell adnunk, 3%-os koncentrációjú kell legyen ahhoz, hogy a végeredmény 300 liter 5%-os oldat legyen.

svejk

Ilyesmit sejtettem én is, köszönöm!

svejk

Igen, gyakorlatilag ezt láthatod az én fecnimen is csak fejben számolva.

De szépen leírtad, köszönöm ezt is!

ANTAL GÁBOR

A legtöbbször un vegyes százalékos oldatot csinálunk ( pl  gr/liter ) Ilyenkor a  szokásos megoldás az az hogy az oldandó anyagot feloldjuk a folyadék kb 80-90 % ában és a kész oldatot kiegészítjük az előírt térfogatra .
 Ha  folyadék az oldandó anyag akkor egyes esetekben érdekes jelenséget tapasztalhatunk. Pl 50ml alkoholt feloldunk 50 ml vízben . A summa kevesebb lesz mint 100 ml

svejk

Köszönöm neked is, rémlett nekem valami ilyemi jelenség.

TBS-TEAM

Mikor a háziasszony rumos süteményt készít a rumaroma a süteménybe és a [#finom] rum a háziasszonyba kerűl nem a süteménybe.
József

g89ketty

Köszönöm! Szeretem a humoros hozzászólásokat. Sziasztok:GS

OlyFlyer

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Kicseréltem a Bosch PBD 40 fúrógépemet erre:

Sajnos van egy néhány probléma vele és le akarom szedni a főorsót, de nem tudom ezt a rugós tűt (ez a neve magyarul?) kivenni hogy le tudjam venni a orsóadagolót.

Hátulról nem lehet kikalapácsolni mert nem fúrták keresztül, tehát nem egyszerű. Kifúrni sem tudom mert nem férek oda a nagy kézi fúrógéppel, a kicsi meg nem bírná azt fúrni.

Tud valaki segíteni ötlettel?

sarktibsi

Én ezt csinálnám , átfúrnám egy kicsi fúróval előröl , majd belefúrnék hátulról a nagyobb fúróval , de csak röviden , aztán már szerintem ki lehet ütni. Ha nem férnék oda a sima fúróval akkor rendelnék olyan hosszút ami odafér.

Én pénteken rendeltem hosszított fúrókat a PERFOR-tol hétfőre meg is jön. T033 és P381 (szerintem a második leszabható nekem is vágnom kell)    

De ez csak tipp.

Csuhás

Ha nem akarod fúrni akkor óvatosan egy menetet tudsz fúrni az elejébe, majd egy darabka menetes pálcával és egy anyával ki tudod húzni. Nem kell korrekt menet, csak meg kell karistolni a furatot, és akár egy kicsit leköszörült menetet bele lehet kapatni, esetleg ragasztóval megsegítve. Azután összerakás előtt érdemes átmenőre kifúrni.

OlyFlyer

Köszi a választ. Keresztül szerintem nem lehet fúrni addig amíg a rugós tű benne van, mert szerintem eltörik a fúró, pláne ha hosszú. Tehát ezt nem akarom kockáztatni, mert akkor még több lesz a probléma.