Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

Ja, hogy ez egy flancos fióksín? Engem csak a "csapágy" elnevezés zavart meg.

Szedlay Pál

Akkor hívjuk fióksínnek, mi a fül feladata, azt tudod?

Szedlay Pál

Csak kíváncsi vagyok a véleményedre?
Mi ebben a fióksínben a "flancos" ezt találtam a szótárban cifra, cifrálkodó, nagyzoló, fitogtató

Rabb Ferenc

Ha valaki valóban fióksínnek használná - az enyhe túlzás lenne, oda túl drága és feleslegesen pontos.

Poénnak szántam de nem jött be.

designr

Nem fényképezted le a kettészedett sint.
Ezekben a sinekben a két fél között egy rövid, kb a sinhossz harmad-negyedhossznyi golyósor van egyenes golyókosárral.

Szerintem ez a fül a golyókosár része, és a lineár egyik rfeléhez kell csavarral rögzíteni hogy a kis rövid golyósor ne ickázzon véletlenszerűen a hosszú sin mentén üzem közben.
Ugye ilyen sinpárt mindíg duplán szerelnek egy lineárba.
És általában az egyik oldalon a mechanikus ékléces megvezetésekhez hasonlóan kis csavarsorral precizen be lehet állítani az előfeszítést.
Nemrég adtam el itt egy ilyen sinnel szerelt kis USA lineárt.
Nem szedtem szét, de ha találok képet mindjárt felteszem.

designr

Az említett lemez nem látszik, de a sin hosszához képest meglepően hosszú volt a mozgástartomány, kb 200mm.
Tehát viszonylag rövid golyósor kellett hogy legyen benne.

Ha nincs rögzítve a golyósor helyzete az egyok sinhez, akkor a mozgás során ide-oda vándorol véletlenszerüen.
És ugye ha a két oldalon nincs azonos pozicióba akkor szerintem gondot is okozhat.
Amúgy a szimpla golyósor ellenére nagyon precíz és utánállítható.

designr

Mégsem jó az elgondolásom..
A golyósornak vándorolnia kell hogy gördülés legyen ne csúszás.
Akkor mostmár azt nem értem hogy oldják meg hogy a mozgástartomány középső részén ide oda rövid szakaszon mozgó sinpár mindkét tpárjában azonos helyen legyen a golyósor.
Ha egyik oldalon elől van, másikon hátul szerintem nem megfelelő nagyobb terhalés esetén.
Mégis azt mondom a golyókosár része a lemezfül.

Rabb Ferenc

Egy megoldás a görgősor elvándorlásának megakadályozására:

TROMF22

IdézA golyósornak vándorolnia kell hogy gördülés legyen ne csúszás. ... Mégis azt mondom a golyókosár része a lemezfül.

Így van, a golyókosár 1/2-ed úthossznyit vándorol.
Nagyon valószínű, hogy a kosár része a fül.

Csak tippem van rá: Talán valami takaró lemezt, rés védelmet, harmonikát, teleszkópos csúszólemezt kapcsolhatnak hozzá.

designr

Egy korai linear cross rail.
Ezt találtam hirtelen a fiókomban.
Aki elsőnek megírja minek az alkatrésze, az kap egy bumedlit..

Szedlay Pál

Igen nem fotóztam külön le, de most igen. Ilyet nem láttam és logikusan a beépítésnél igencsak zavaró, hogy kilóg. A golyóskosár nem vándorol, illetve nem jó ha vándorol működés közben. Egyhelyben áll, magához képest. De ha a lineáris egység "alja" fix és a teteje mozog akkor a golyóskosár is elmozdul. Ezért nem értem mi célt szolgál a fül. De írok egy levelet a gyártónak és megkérdezem tőlük is. Ha válaszolnak akkor tudatom veletek is.

tekes

De mi az a bumedli?

Eddig csak a kosárfül volt kérdés:)

mex

A bumedli, a bumszlinak a rugalmasabb "gumisabb" változata.[#nyes]

majer

Tiszteletem!
Szeretném a segítségeteket kérni.Keresnék NCT géphez feltöltőprogramot,amivel a G kódokat át tudom vinni,jelenleg RS232 csatlakozásom van a gépen.
Van valami V24-es szoftver,de sehol nem találok.
Előre is köszönöm a segítséget.
Üdvözlettel:Attila

konvoid

Szia!

Nincs másik E-mail címed, mert a megadottra nem tudom
elküldeni.

Üdv.: István