Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

upe8a8c6v

Köszönöm a válaszokat! Ez egy Doosan Lynx 2100 esztergagép.
Nyilván a gép ára után adott lehetne jó szerszámokra is költeni, de a kérdés azért merült fel, mert egyik-másik dolognál, mint patron készlet, vagy váltólapkás kések esetén nem igazán látom, van-e értelme megfizetni a minőséginek tűnő felfogókat, vagy éppen egy noname vasdarab is ugyan azt hozza kb, mert végül a lapka lesz a lényeg, nem az ami tartja.

Tudtok ajánlani márkás, jó, de kedvezőbb árazású gyártókat, kereskedőket?

Vetesi75

Szia! Erre a gépre már nem javasolnám az alsókategóriás szerszámot, mert hosszú távon csak a szívás lesz vele. Írom ezt úgy, hogy napi szinten hajtok a melóhelyen Doosan Lynx-eket és itthon hobbira használom a kínai cuccokat is.
Nem csak anyagában, hanem pontosságában (lapka idexálása) is más kategória!
Pl. kinai váltólapkás leszúrókés: A Korloy MGMN 3-as G-s lapka már igényelné a 0,08...0,1mm-es előtolást, hogy értelmes forgács keletkezzen, de ehhez a kés lapkát alátámasztó része nem eléggé szilárd. Ha megtolod, jön a lapkatörés (derékban) és viszi magával a szárat is (a törött lapka beszorulva letépi a penge részét). Eredmény 1 késszár + 1 kihasználatlan lapka + 1 selejt darab (és amennyiben a gépen nem sérült semmi, akkor olcsón megúsztad...)  Egész gyűjteményem van ilyen törött kínai leszúrókésből.
Pontosság: Ha tudsz úgy lapkát cserélni-fordítani, hogy a tűrésen belül maradsz, akkor mellőztél egy halom selejtet. Megspóroltad a ráfordított időt, anyagot, eszközöket, stb.

upe8a8c6v

Értem, akkor hiába vas-vas és szabványok, de mégsem olyan az egyik lapkatartó mint a másik.

Van esetleg olyan márka akit érdemes lenne venni és még jó de nem horror mint egyes németek?
Pl. a Korloy egész olcsó volt sok másik mellett. Vagy az AKKO tűnt még nem elborultan drágának. Ezek jók? Esetleg van más alternatíva amit ajánlanál?

svejk

Én azt sem értem, hogy aki vesz egy ilyen gépet az hogy nincs tisztában a lentebb feltett kérdésekkel?[#nemtudom]

Ajándékba kapta?

hostya

Vállalkozó..

Nem ő akar dolgozni a gépen,hanem (talán) egy hozzáértő alkalmazott.
Ő csak pénzt akar keresni a géppel, minél olcsóbb szerszámokkal.. [#wink]

Vetesi75

Majomra telik, banánra nem...

Vetesi75

Akko-s létezik olyanban is, amibe passzol az YG-s lapka. Melyik országrészben vagy? Adjak hozzá egy területi képviselőnek az elérhetőségét?

ywathzay

Egy tisztességes felszerszámozás, közel a gép árát elérheti. Készülj.

upe8a8c6v

Itt inkább az lett volna a kérdés, hogy kell-e a majomnak BIO prémium banán, vagy jó a Tescos sima tömeggyártott banán, azaz van-e jelentős különbség egyik - másik szerszám között.

Azért nem egyszer lát olyat az ember, hogy valami 2x többet bír, de 10x többe kerül és éppenséggel a nap végén nem biztos, hogy az jött ki jobban.

Visszatérve az eredeti kérdésemre, van olyan szerszám márka, amit tudnátok ajánlani? Ami jó ár/érték arányt képvisel?

upe8a8c6v

Köszönöm, elfogadom!
Gödöllő, Pest megye.

cw9ewd93y

Sziasztok. Érdeklődni szeretnék. Openbuild programot használok.
Elkészítem a vektort, beillesztem a webes programba, kijelölöma marni kívánt részeket, beállítom a mélységet, előtolási sebességet és generálok egy g-kódot. Mivel leginkább, 0,8-1,2es szárakkal dolgozom plexibe, így nem mondható gyorsnak a folyamat.

Ezt még a program is igencsak megnehezíti.
Ahelyett hogy egy adott területen kezdene munkálkodni és a kimarandó felületet bővítené, helyette cikázik az anyagon mindenfelé. Csippent 0,5-nyi anyagot, azután kiemeli a szárat, odébb utaztatja 100mm-t ahol ismét megteszi és indul vissza. Egy anyag kimarása nem igényelne többet 1,5 óránál, de ez a nyomorult ingázik mindenfelé és 15 órányi munkát csinál, ami hobbi szinten nem állja meg a helyét..

Kérdésem az lenne hogy hogyan lehetne ezt kiküszöbölni, mert hócipőm kivan vele hogy halomra szivat. Egyszerű a program mint a faék, pont az ilyen primitíveknek mint én való, de nem találok benne olyan opciót ahol ezt ki lehetne kapcsolni.

Ha valaki tud rá megoldást, vagy ismer olyan programot ami hasonlóan egyszerű és nem ilyen szivatós, kérem írjon nekem mert kiüldöz ez a program a világból.

Nagyon szépen köszönöm.
Petya

re7wfp0gt

Sziasztok!

Arra van valami trükk, hogy amikor a marás befejeződik, akkor szabaddá válik a munkadarab, és ha nem fogom meg kézzel, akkor beszorulhat?

Gyenge a gépem, meg nem is túl pontos. Ezért fánál 1mm-es stepdown-t használok, és van hogy már akkor leválik a munkadarab, amikor a gcode-ban van még egy kör a profilingból.

Tudom, szerezzek normális marógépet ami elbírja a nagyobb stepdown, és kalibráljak rendesen. Mindkettőn rajta vagyok, de addig is kéne valami megoldás hogy ne kelljen marás közben a munkadarabhoz nyúlkáljak.

remrendes

Femeknel hagyunk osszekoteseket amiket a vegen a sorjazoval takaritunk le.

D.Laci

Összekötőfül, 2 oldalas ragasztó vagy alul hagyni 2-3 tized anyagot mindenhol, azt kézzel kilehet nyomni, vagy sliccerrel kivágni.

re7wfp0gt