Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

Megvan mind a 3 tekercs.
A frekiváltót beállítod JOG módba (Max 5Hz.)
Összekötöd csillagba vagy Deltába.
Elinditod a frekiváltót JOG módba, ha felpörög akkor elsőre eltaláltad.
Ha nem fordítol egy tekercs két végét, ha nem jó visszaforditod és a következőt fordítod meg, míg nem kezd forogni.

József

jani300

Ez járható útnak tűnik .
Ha nem is lesz dupla , de a jó irányban biztosan nő a feszültség .
Rossz iránynál szerintem szembedolgoznak és csökken a feszültség .
Ügyes gondolat !

jani300

Szerintem nem jól gondolod .
Háromfázisú tekercselésnél, a másik két fázis tekercs egyik oldala benne van az első fázis tekercs közepében .
Egyfázisú tekercselésnél már más a helyzet .

jani300

http://centroszet.hu/tananyag/elektro_bovitett2/342_vltakozram_motorok.html

Azt írja nem biztonságos ,mindenki csak a saját felelősségére nyissa meg .
Ezt találtam ,pedig szép magyarázat lenne .

Arany János

Sziasztok!
Újabb ügyetlenkedésem:
Sikerült a Linuxcnc-t látszólag mozgásra birnom.
Szeretnék a G-kódokba beleszerkeszteni, de egyik képernyő sem engedi a szerkesztést!
Geany "csonkolt fájl"-ra hivatkozik!
Hogyan lehet ezt megoldani?

PSoft

Sosem csináltam így, -mert nem volt rá szükségem- de szerintem járható az út.
Persze, a feszültség "duplázódása" sarkított, de ha jó a soros kötés, jó a kezdő/végző párosítás, a feszültség mindenképpen nőni fog.
Aztán ha így végig értél/mértél, még egy kötéssel "bezárod a kört" és szerintem...
Eljutsz a lentebbi képhez, amit József mutatott és...
Kész is a delta kapcsolás Csuhás frekiváltójához.

Ha meg rosszul gondolnám, valaki hozzáértő majd biztos megcáfol. :)

jani300

Először is azt írtam szerintem jól gondolod !
De akkor most írom még egyszer :)

PSoft

Igen...nem Neked kellett volna "címezni", [#falbav] hanem csak úgy...leírni. [#kacsint]

svejk

Jól gondolod!

Talán forgórész nélkül működik mint autótrafó de abban sem vagyok bizonyos.

A kérdést nekem is feltették már sokszor, de nem foglalkoztam vele, egyszerűbb  azt a pár variációt végigpróbálni.
Ha valamelyiknek nem jó a kezdő-vége akkor morog-bug a motor és erőteljesen asszimetrikus a fázisok áramfelvétele, jellentősen melegszik a motor.

Csuhás

Igazad, van a gyakorlati tekercselésnél tényleg vannak egymásba lógó egymást átfedő szakaszok, így tényleg tud trafóként működni két szomszédos tekercs.

TBS-TEAM

Csak csillagban működik a váltakozó feszültséggel való táplálás és sorrend azonosítás.
A műszer egyik mérőzsinorja mindig a csillag ponton.
1:első tekercsre FESZÜLTSÉGET kapcsolunk.Pl:U1-U2
2:következő tekercs egyik végét U2-höz kötjük. Ha jó az irány ~15-20% feszültségnövekedés.
Ha nem jó az irány drasztikus csökkenés a rákötött tekercs másik végén.
3: 3 tekercset hozzákapcsoljuk a csillag ponthoz és mérünk
ha jó feszültség növekedés mérhető.
Forgásirányhelyesség csak mindhárom fázis táplálásával lehet meghatározni.

Egy kicsit macerás.
Frekiváltóval gyorsabb.[#eplus2]
József

jani300

Veled nem fogok vitázni .
A rajzot megnézted amit feltettem a tekercselés kiosztásáról ?
Forgórésszel jobban záródik a mágneskör !
De itt már csak a próba fog segíteni a döntésben :)
Ha más nem ér rá hát majd megpróbálom .... :)

svejk

No de ugye a gyakorlat mindig más...

Mivel már sokszor volt téma, most meg úgy is világvégi hangulatom van gyorsan csináltam pár mérést.

Egy 1,1 kW-os 2800 fordulatú akadt a kezembe.

Érdekes, hogy mindkét elmélet megdőlt.

Valamelyest transzformálódik a feszültség de épp ellenkező irányba mint vártuk volna.
Egy 36V-os 1W-os izzó fényerején is látszik a különbség, tehát nem lehet műszer vagy kontakt hiba.
A motor forgórészét nem forgattam.

svejk

No de van szakember tollából is iromány

Belőle idézek:

"Rövidre zárt forgórészű gépnél csak forgó állapotban lehet az ellenőrzést elvégezni. A motort csökkentett feszültségről terhelés mentesen hálózatra kapcsoljuk (2.6. ábra). Ha a tekercselésben 60°-os elkötés van, az áramfelvétel a névleges üresjárási áramnál lényegesen nagyobb és három fázisban lényegesen eltérő lesz. A motor fázisainak áramfelvétele úgy aránylik, mint 1:1:gyök(3). Generátornál ez az arány a feszültségviszonyokra érvényes.
Az áramfelvétel asszimmetriáján kívül a hibára, a gép erősen búgó hangjából, melegedéséből és a terhelés hatására történő erős fordulatszám csökkenésből is következtethetünk."

A fenti gyakorlatilag TBS-TEAM frekiváltós módszere, vagy amit írtam, hogy úgy is észreveszed a beüzemelésnél ha el van kötve.

TBS-TEAM

Pontos leírás:

Csak csillagban működik a váltakozó feszültséggel való táplálás és sorrend azonosítás.
A műszer egyik mérőzsinorja mindig a U1 ponton.
1:első tekercsre FESZÜLTSÉGET kapcsolunk.Pl:U1-U2
2:következő tekercs egyik végét U2-höz kötjük. Ha jó az irány ~15-20% feszültségnövekedés a rákapcsolt tekercs végen.
Ha nem jó az irány drasztikus csökkenés a rákötött tekercs másik végén.
3: 3 tekercset hozzákapcsoljuk a csillag ponthoz és mérünk
ha jó feszültség növekedés mérhető.
Forgásirányhelyesség csak mindhárom fázis táplálásával lehet meghatározni.

1985-ben játszottunk vele elektro órán. [#eplus2]
Egy kicsit macerás.
Frekiváltóval gyorsabb.
József