Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

mex

Elég nagy feneket kerítek ennek a köszörű dolognak, de ráérek molyolni vele, egyúttal tapasztalatot is jelent.
Valószínűleg maradok a kisebb kapacitásnál, és ha sokszor bizonytalankodik indulásnál, akkor lesz külön indítókondi, és nyomógomb is.Azért igyekszem elkerülni, mert a motor talpába már nem fér plusz alkatrész, pláne egy nagyobb kondi. A jelenleginek is meg kellett a tokját faragnom kissé, hogy az aló zárólemezt fel tudjam szerelni.

Rabb Ferenc

Idézúj tárcsákat gyártok, mert a régiek már nem tudják biztosítani az egyenletes kőbefogást

Csak úgy tájékoztatásul...

2f428kduf

Szent meg-győződésem, a számítógép NŐ nemü. Csak azok tudnak így kitolni a szegény férfiakkal: a műhelyben szolgáló laptop egyszercsak elkezdett csintalankodni, a vége az lett, ujra kellett benne mindent felrakni. Egy bajom van, a 3D nyomtatóhoz  a Cura 15.04.3 szeletelőt, és a SketchUp 2016 programokat használtam. Ezek elvesztek, annak idején, sajnos nem mentettem ezeket.Szeretném pótolni, de sehogy sem sikerül, Találtam hasonlókat, de hiába írják, ingyenes, sehogy sem sikerül munkára bírni: mindenféle jalszót-egyebeket követelnek. Tud valaki tanácsot adni, mit keressek, de figyelmetekbe ajánlom: taposom a nyolcvanadikat. Egyszerű legyen és ingyenes. Az sem baj ha tud magyarul.  Köszönök minden segítséget.

mex

Köszönöm az ajánlást, de nekem az adott helyre, méretre kell alakítanom a tárcsákat. Az eredeti darabok présgépen készültek, utólagosan a furatnál munkálhatták meg. Az anyaguknem több négy mm vastagságnál. 10mm távtartó csövecske az egyik oldalt, a másiknál 11mm...
Az újak 6.5mm vastagok, a belső tárcsa egybe készül a távtartóval, és a névleges furatátmérők +2 századra vannak forgácsolva, így sokkal stabilabb a megvezetés.

PSoft

Egyszerű, ingyenes, magyarul is tudó szoftver.
Két beépített szeletelőből is választhatsz, az egyik a Cura, a másik a Slicer...
Pár éve mikor még nyomtattam, ezt használtam megelégedéssel:

Repetier-Host

Rabb Ferenc

Gratula! Egyben megoldottad szinte az összes problémát [#eljen]

tekes

Sziasztok!
C45-ös 10 mm átmérőjű pálcát meg lehet hajlítani kb 80 fokban hidegen anélkül, hogy eltörne, vagy megrepedne?

Vagy melegítsem meg?
(Van itthon akkora gázégőm, amivel át tudok "pirosítani" ekkora vasat, de nem értek hozzá, nem tudom a színéből megbecsülni a hőfokát, és fehérre nem is tudom felmelegíteni.)

Csuhás

Bármennyit melegítesz rajta jobb lesz. Ha piros akkor kézzel is hajlíthatod (a hideg részét fogva )

tekes

Köszönöm!
Kész is van, szép lett, végig hengeres maradt. (Mondjuk sablonnal fogtam a satuba.)

PSoft

Jahhh...
És ha kell, segítség is van a telepítéséhez/beállításokhoz.
ITT, jó párat találhatsz.
Egy a sok közül:

sarktibsi

Nekem is van egy pont ugyanilyen gépem , amit csináltam rajta: Átkötöttem deltába , kapott egy 1x230-as frekiváltót, 200-as burkolatot, D200-as korongok, (így jobb a hatásfoka) D80x10-es  korong tárcsákat (csak én ívesre esztergáltam a külsejét) Véletlenül megegyezik a Rabb Ferenc által felrakott listával.

Mikor összeraktam 3000-el forgott , ma már 4000-el forog , ahogy kopik a korong mindig emelem a fordulatot. Jó döntésnek bizonyult , kb: 5-éve csináltam. Tegnap pl: műanyagot köszörültem, ilyenkor csak visszaveszem a fordulatszámot kb: 1500-ra.

mex

Jó megoldás a frekiváltó, pláne ha helyhezkötött a köszörű. Nálam az oszlopos fúrógépnek van frekvenciaváltója, a köszörűt viszont ide-oda tervezem hurcibálni, a köszörülnivaló, és a fényviszonyok függvényében.[#nyes]
Amúgy egy kilométerre van a garázs ahol van a cucc, és nem mindennap járok arra, szóval sokkal többet nem fordítanék rá..

upe8a8c6v

Egy új CNC eszterga alap szerszámozásához nézelődtem kések, befogók, leszúrók, stb. után. Az árak szórnak elég jelentősen.
Egy nagyon alap, pár késes, szerszámos induló készletet ajánlottak ki 1000 EUR áron. Ebben kb. 12 db tétel van, 4-8mm fúrók, marók, leszúrók, kések, késtartók. Semmi nagyon extra vagy különleges.

Érdekelne, hogy miért olyan nagy a szórás mondjuk egy sima leszúró tartó esetén ami pl. egyik helyen 8000 Ft:
https://perfektszerszam.hu/MGEHR-20x20-3-valtolapkas-leszurokes-RST

Ez vélhetően kínai és Temu/Aliexpress páros esetén fele is lehet az ár. Ezzel szemben pedig mondjuk itt egy másik ilyen termék: https://mesterszerszam.hu/forgacsoloszerszam/valtolapkas-szerszam/valtolapkas-beszurokes/kgt-beszurokes/kgt-kulso-beszurokes/adkt-kg-l-2020-2-t15-beszurokes-20x20-mm-2-mm-es-lapkahoz-akko?utm_source=merchant&utm_medium=listing&utm_campaign=merchant2024&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw_e2wBhAEEiwAyFFFo4qfLO4g9WIN9D3Dc0-rNGALThpvQosqk8_bkVyeJN0BlKH5DYjGNRoCKccQAvD_BwElink

Látom, hogy esetleg a drágább felületkezelésében más, vagy és anagyában is, de lenne ekkora különbség?

Egy ilyen ára már a 25-50eFt között mozog és nem igazán látom a pár tízezres késtartókat, amik nem noname kínaiak lennének.

Egyik kérdésem, hogy számít-e, vagy akár jó a kínai is egy tartóból?
A másik kérdés, hogy mi a budget, de már ipari kategória/márka? Melyik webshop-on érdemes nézelődni, ha jót akar az ember, de nem feltétlenül kültene 1000 EUR összeget két marék szerszámra.

Köszi előre is :)

remrendes

Ha foallasrol, megelhetesrol van szo, akkor szerintem meg kell venni a markasabb, hazai forgalmazasu termekeket. Ezt bele kell kalkulalni a gep vetelaraba.
1-1 munkara, hobbira, masodallasra viszont meg lehet probalni 1-2 kinai gyartot, de ott sem az olcsobbakat.

ywathzay

A kérdés az, hogy CNC eszterga alatt mit értesz? A kis makarászó 40 kilós asztali gépet, vagy egy "igazi" gépről van szó. Ha előbbi, akkor bármilyen kínai szett megfelelő, ha utóbbi, akkor nem lehet megúszni nagyon olcsón, ha dolgozni is kell vele.