Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

jani300

Olvasgatok itt .
Első körben két verziót látok .
Vagy nem tud valami szennyeződés miatt teljesen behúzni (oldani) a fegyverzet , vagy menetzárlatos a tekercs .
Autó  önindítók behúzó tekercsénél még létezik olyan is hogy két külön tekercs van behúzásra és benntartásra ,de az egyenáram .

TBS-TEAM

A fékbetét megkopott és megnőtt a kiemelési távolság.
A mágnes nem tudja kiemelni a féklapot és folyamatosan fog.
A legtöbben be lehet állítani a kiemelési távolságot.
József

JZoli

Köszönöm a segítőkészséget. A távolságot állítgattuk, egy bizonyos határon belül ugyanaz a végeredmény, de nagyobb távolságnál meg olyan, mintha ott sem lenne a fék.
De akkor megpróbálom finomabban állítani a távolságot.
Érdekes, hogy milyen keveset lehet olvasnni erről a fékezési tipusról, pedig ebben a műhelyben elég sok gép van, és a zömükben ugyanez a féktipus van.

JZoli

A tisztogatás volt az első, utána a távolságállítgatás, de egyik sem hozott megoldást. Most így az jutott eszembe, hogy van valami egyenirányító kocka a motorban ami a fékvezetékben van, azt még megmérem, hogy rendben van-e.
Neked is köszönöm a segítséget.

TBS-TEAM

Ha van másik fék mérd meg a jón lévő ferodor tárcsa vastagságát és a kioldott fék hézagot.
A jónak megfelelően állisd be a hézagot.
József

jani300

https://agisys.hu/hirek/fekes-villanymotor-a-gyakorlatban-119

Némi alapszintű magyarázat .
A trafó alkalmazására is ad magyarázatot .

JZoli

Helló! Ezt megtaláltam már én is. De ez a szerkezet nem ilyen. Gondolom a működése hasonlíthat, de ebben nincs semmilyen kilógó kar sem, meg a ventilátorlapátot fékezi.

JZoli

Ez egy olyan műhely ahol nincs senki a hétvégén. Hétfőn, vagy kedden lefényképezem.
Közben kaptam közvetlenül is tanácsokat, a jövő hét elején átvizygálom tüzetesebben is a fékszerkezetet.
Köszönöm mindenkinek a segítséget!

jani300

Lehet ezt is láttad , de itt van magyarázat a 110 voltra is .
Végül is nem ártott nekem sem hogy kicsit utánanéztem a mondernizált dolgoknak .

jani300

https://theissdrive.com/villanymotor/egyeniranyito/

Nekem gyanús a PMG típusú fékvezérlő egyenirányító .
Ez is egy betegség ,érdekel és nehezen engedem el ezt a témát .
És gyanús hogy nagyobb feszültséggel húz be , és fél fesszel tartana bent ,ha behúzna .
Na de részemről ennyi ,majd a képek segítenek ,talán .

molnarfme

Üdv
Pár tizedes mágneshézagot állits be, igy müködnie kell, ha jő anyomcsapágy,
Ferenc

borvendeg

Sziasztok!

MAráshoz Vectric-et használok. Ez tudom hogy korlátozottan használható de a belépés egyszerű volt.

Most vettem egy esztergát is ami CNC. Ki milyen programot használ cnc esztergáláshoz? A legoptimálisabb ha a maró is ugyanezzel a programmal megy de akkor a vectricnél jobb program kellene. Egyenlőre vectric szintű eszterga program is jó lenne.

üdv.
Olyan nincs hogy nem fér be!

svejk

MasterCAM?
Én egy régi verzióval szoktam bénázni, de az induláshoz kellett a segítség.

Mesélj majd a szerzett gépről is valamelyik topicban!

Vetesi75

Semmilyet. Amíg rajz meg modell nélkül kell dolgozni, addig  semmi előnnyel nem jár a használata.

gaben

Ezek szerint ha főállásban nyomod, akkor csak egy rajzot kapsz és abból kell legyártani mindent?

De gondolom a kolléga saját maga részére vette a gépet és lesz ideje modellt készíteni az alkatrészről.