Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

xfrhyvxky

Ha nézed a gépet 13%-al gyorsabban dolgozik[#smile]

kaqkk007

Kérdés hogy milyen cnc gépről van szó ? Én most éppen két napig ültem egy cnc plazmavágó mellett, óránként kopóelemcsere , és 10-15 percenként újraindítás.

tekes

Erősen tudok hunyorítani, lesz az 15% is!

Láttam már fényképet "megbolondult a maró" felirattal, tökön-babon, satun-asztalon keresztülmarva...
És az ipari gép volt, nehezebb elrontani, meg jobban is értenek hozzá.

Hülye ötlet sínekre szerelni mozgatható végálláskapcsolókat, és mindíg az aktuális szerszámmal és felfogással beállítani, hogy csak a szerszámot és a munkadarabot tudjam tönkretenni, a gépet ne?

tekes

Hát hobby!

Kínai vezérlő, kínai léptetőmotor, etc.

A elmélet az, hogy szerszám nélkül anyag nélkül futtatni, majd bűanyaghabban futtatni, aztán mintadarabon futtatni, terméket mérni, sorozatgyártani.

De ez hobbi, egy termék készül összesen. Persze, az elsőket, meg a rövideket végignézem levegőben. Aztán később pedig, amikor már profinak képzelem magam, rommá töröm a gépemet...

Vetesi75

Nem hülye ötlet. Ez a profi gépeken "szoftveresen" realizálható - "munkaterület lehatárolás" néven fut. A felhasználó (kellő rutinnal) definiálhatja és ha szükséges (akár progamból is) felül írhatja vagy kiiktathatja (de ahhoz szándékosság kell). Ugyan nem véd meg minden hülyeségtől, de sok nagy bakit kiszűr (kicsiket kevésbé).

tekes

Köszi!

A szoftveres az a Mach3-ban is megvan, de az csak az elrontott G-kódtól véd meg. Az elektromos zavarokból esetleg adódó tömeges lépésvesztések miatti eltévedéstől nem. Ezért gondoltam ilyen "dinamikus" hardveres védelemre.

Vetesi75

A géphiba egy más kategória. Ekkor még a profik is ugrásra készen... (Aztán nyugodtan meg lehet kérdezni, hogy mitől stresszes egy echte CNC-forgácsoló munkakör...)

TBS-TEAM

Elméletileg felügyelet nélkül nem hagyható CNC gép.
Hobbi gépedet léptető motorokkal szinte biztos, hogy nem
tudtad annyira túltervezni, hogy komolyabb mechanikai kárt
tudjon tenni önnmagában egy X-Y vagy Z végütküzésnél.
A gyári gépeken gumi végütküzőt használnak a gyártók meg szervo motorokat
melyek igen nagy sebességre és gyorsulásra képesek.
A végállásokat meg PLC kezeli ami nagyságrendekkel stabilabb
mint bármilyen OP rendszer és még így is sikerűl összetörni.
József

tekes

FreeCad

Rajzoljunk egy 800x900 mm alapterületű "szekrényt", aminek ajtaja nincs, csupán két oldala és egy hátulja, mindhárom test vastagsága 18 mm.
-Eddig nekem is egyszerű.
Ebbe a szekrénybe helyezzünk el egy polcot, szintén 18 mm anyagvastagsággal
-de-
a polc az egyik átlójának az irányában lejtsen 20 mm-t!

Segítséget kérnék, nem boldogulok vele.

Ps. A feladat tisztán elméleti. A "polc" testnek nyilván egyetlen derékszöge sincsen, az adott méretek mellett a torzulások igen kicsik, kimondottan megnehezítik a szemléletes áttekintést.

Köszönöm, ha foglalkozol vele!

noctiluxx

Tisztelettel megőrültem.
Van egy kis Farkas Ádám féle kis váz, sonceboz 6600R045 motorokkal, UC400, mindennek külön táp, gyönyörűen megy, szel mindent amit elé rakok (kb 6 éve hibátlanul), de mostanában az Y random lépést veszít.Munka közben úgy csinál, mintha ütközne fél másodpercre és megy tovább. Sebességtől gyorsulástól függetlenül. Mechanika ép, könnyen jár, motor nem feszül.Rendszer tiszta, csak a mach3 megy rajta. Másik pcvel is ezt csinálja.Motoron kívül mindent cseréletem már. Az a kérdésem, hogy léptetőmotor tud így kimúlni??

Vetesi75

Tengelykapcsoló vagy valami hasonló cucc nincs fellazulva?

TBS-TEAM

Pitagorasz tétel.
a=200
b=800 vagy a 900
c= a kért érték
József

TBS-TEAM

József

TBS-TEAM

A golyós anya is tud ilyet művelni.
József

tekes

Azt szerettem volna kérdezni, hogy hogyan kell szépen szakszerűen, elegánsan elkészíteni a piros testet FreeCad-ben.

Keservesen és ezer sebből vérző módon tudom csak megoldani, nyilván van sokkal jobb.

A csatolt képen a 20 mm-es lejtést 300 mm-re növeltem, hogy jobban látható legyen a kérdés.

Nem számolni, azt én is tudok. Éppen az lenne a lényeg, hogy pusztán az előbbi adatokból megszerkeszteni a testet anélkül, hogy bármilyen származtatott méretet vagy szöget számítanánk. (egyébként itt elég sokat kéne csuklóztatni Pitagórászt, mert a piros testen egyetlen derékszög sincsen.)