Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

tekes

Ismét FreeCAD
Kiosztás
Ezt is a Part Design munkaterületen illik csinálni?
Itt van rá Egyenes vonalú minta, Poláris kiosztás, Többszörös átalakítás, mindegyikben lehet táblázathivatkozásokat megadni a paramétereknél.

A sketch-en csupán egy hasonló eszközt találtam, a Négyszögletes elrendezést, de annál sem lehet hivatkozásokat használni a darabszámoknál.

(Valamiért nekem az lenne kézenfekvő, hogy amit csak lehet, megcsinálok vázlatban, aztán megyek a 3D-re, de majd megszokom, hogy nem így van.)

tekes

FreeCAD
Ha még nem unalmas, letörés kérdés.
Van rengeteg zsákfuratom, Szeretném a furatok bemenő éleit letörni, de a fenekek éleit nem, és a befoglaló téglatest éleit sem.
Ha a munkadarab felső lapját jelölöm ki, a képen láthatóan letöri az egyeneseket is.
Ha az egész testet választom, akkor  a sorszámozott élek közül könnyen ki lehet törölni azt a néhány egyeneset, amit nem kell, de letöri a furatfenekeket is...
Ha kézzel jelölöm ki egyenként, az két okból nem jó, egyrészt sok van és lusta vagyok, másrészt, ha megnövelem a furatok számát a paraméter táblázatban, az újak nem öröklik a letörést.

Már-már azt gondolom, hogy vissza kell rajzolnom a feleslegesen letört kis háromszögeket, de ez kókányolásnak tűnik.

Hogy kell ezt szépen csinálni?

vadember

Szerintem minden rajzprogram ezzel a módszerrel fogja letörni az éleket.
Ha egy felszínt kijelölsz, az összes rajta található élen el fogja végezni a kívánt műveletet. Ha az egész testet akkor azon fogja végrehajtani. Hiszen ez a logikus. Ezzel segíti a munkát. Ha menet közben kellene egy nagyobb tömbön egyszerre végrehajtott változtatást egy-két részen semmissé tenni, akkor pedig a kényszerek törlésével kell megoldani.
 A te esetedben vissza kell lépned a furatkiosztás elé. Az első furaton kell megcsinálni a letörést és ezt kell a kiosztással manipulálni.

Több éven át az Inventort használtam, azután abba hagytam mert a tört program miatt voltak gondok a licenckulcs újra aktiválással.
 Akkor néztem ingyenes programok után. A Design Spark Mechanicalt gyűrtem vagy három napig, amikor rájöttem, hogy az ingyenes verzióban nem lehet alkatrszrajzot készíteni.
 Ekkor jött a FreeCAD. Na ebből egy nap alatt elegem lett. Hozta a linuxos túlgondolt agyatlanságait.
 Ezután találtam a Oneshapet. Na ez az igazi. Szinte ugyan az mint az Inventor. Még csak erős gép sem kell hozzá, mert minden a felhőben készül.
 Egy kikötése van csak a program ingyenes használatának, hogy minden project nyilvános. Ez viszont nálam nem számít.

tekes

Köszönöm!

Ez lesz a jó, a furatot és a letörést külön kiosztani.

A működés nyilván logikus, olyasmire gondoltam, mint pl. a logikai műveletek, kiválasztani a felületet, de megadni kivételként néhány élet.

(Teljesen kezdőként nekem az is szempont, hogy ne legyen felhős, ezért nem a Fusion 360, ami amúgy jobbnak tűnik...)

remrendes

A SolidWorksnel pl igy mukodik. En jobban szeretem a Fillet/Chamfer funkciokat a rajz vegen hasznalni.
Kevesebb eroforrast igenyel.

gaspa

Sokan így gondolják,de ez nem munkaszerződés vagy lakásbérleti szerződés,amit ha felmondanak kiveszed a szomszéd lakást,ez milliós befektetés.Gondold el,vennél egy autót egy év múlva a gyártó kiszerelné a motort,mert más tervei vannak vele.Egyébként a frekiváltóra kaptam választ,előbb egy hasonló motorral kipróbálom,ezekben a mínuszokban nem piszkálom a kompresszort.

remrendes

Nem egeszen, mert az a tulajdonod. Ez egy szolgaltatasra kotott szerzodes, hatarozatlan idore, nem az orokkevalosagig.

gaspa

Valóban nem az örökkévalóságig szólt,de voltak opciók a megszüntetésre amik szerintem nem teljesültek.Ezzel ezt a témát elengedtem,mert már nem ide való.

tekes

Sziasztok!

Koordináta forgatás

Ha egy olyan munkadarabon szeretnék dolgozni, amelyiknek már van egy síkbamart éle, aminek a munkadarab koordinátarendszerében az X tengellyel párhuzamosnak kell lenni, akkor muszály úgy leszorítani, hogy ténylegesen párhuzamos legyen a gépi iránnyal, vagy meg lehet fogni 3D tapintóval két helyen, és a Mach3-ban megadni, hogy ez az irány az X?

kuner

Arduino programzásban jártas illetőket kérdeznék, hogy miként lehetne megírni egy led villogtató ciklust, ami nem delay() rendszerű.
Az lenne a lényeg, ha egy gomb high állapotú, akkor pl egy piros ledet villogtat, ha low, akkor egy zöldet. A villogás a lednél: 2300ms high, 100ms low állapotú.
Programba lenne ágyazva ez a részlet, azért nem jó a megszakításos villogtatás.

Tudnátok ebben segíteni? [#rolleyes]

dezsoe

Állapotgépet kell programozni. Találsz róla videót bőven a youtube-on.

freewind

Én ilyen feladatott igy szoktam megoldani egyszerűen:

unsigned long kovetkezoido=millis(); //globalis valtozo

void loop()
{
 if ((millis()>=kovetkezoido))
  {
   kovetkezoido=millis()+2300;
   //led kapcsolgatás
  }
 //egyeb feladat

}

dezsoe

Ezt hívják állapotgépnek. Viszont nézz bele a videókba: ha így ellenőrzöd az idő elteltét, akkor 49 nap múlva, amikor a millis() átfordul, akkor többé nem fog kapcsolni.

dezsoe

Illetve, állapotgép akkor lesz belőle, ha feldolgozod a LED állapotát is és aszerint hajtasz végre ágakat. De az egésznek ez az alapja, nem ragad be semmilyen várakozásba, hanem mindig továbbmegy, legfeljebb egy másik ágon.

freewind

"Állapotgép" névről nem hallota még.
Igen, ez ki is ment a fejemből (túlcsordulás)
Akkor  millis() - elozoido <= 2400
Azt hiszem akkor túlcsordulás után időtől függetlenül mindeképp lefut.
De ezt végig kéne újra gondolnom, ezt már kuner-ra bízom, csak egyszerű példa alapján akartam bemutatni, hogy én miképp csináltam annó.