Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

ywathzay

Már hogyne lenne megoldás. Ha a kőműves tudta mihez kell a beton, akkor előhívod, nézze meg hogy barosszintotta el. Aztán kérd meg, kedvesen hogy csinálja meg rendesen.

afjybsise

Nyilván, de a gond, hogy legyártattam az ajtót, be van építve, stb. Nem lenne szerencsés vésegetni mellette :)
Majd választok akkor valami színben közeli kültéri padlólapot.

RJancsi

Van megoldás, de nagy eséllyel olcsóbb, ha valami fagyálló padlólapot veszel. (Az sem árt, ha nem tükörsima, hogy esős időben ne váljon korcsolyapályává.)

A mi előkertünk térkövezve van, 6 cm-es "Barabás" téglakővel. Viszont a bejárati ajtónk előtti pihenő (csak 1,5 m2), korábban padlólapozva volt, csemperagasztóval és kiegyenlítővel együtt alig 3 cm vastagon a vb lemez felett.
A szükséges mennyiségű térkővel elballagtam egy kőfeldolgozó üzembe (ahol sziklából fűrészelnek sírkövet, konyhapultot és általában bármit amire megbízást kapnak). Egymás után fektették a térköveimet az asztalon és a hídfűrésszel végigvágták az összeset, egyszerre vagy 10 db-ot. Minden követ kétszer vágtak, így egy db-ból kettő 1,5 cm-es lapot kaptam, a közepét nem használtam mert mindkét lapja vágott volt. Nem volt olcsó de megérte, így egységes az előkertem burkolata.

Az sem ördögtől való (bár látni kéne milyen térköved van), ha helyszíni öntéssel műkövezed a kérdéses részt, a fugákat meg belenyomod egy laposvassal vagy vékony léccel (gyémánt tárcsával utólag is belevághatod, de könnyen kitöredezik az éle). A műkő tetszés szerit színezhető, megfelelő adalékanyaggal (szemcsével) hasonlóra lehet keverni mint az eredeti térkő.

afjybsise

Azt hiszem Barabást néztünk ki mi is.

Műkő: Menet közben beszéltem a helyi "sírkövessel", ő is ezt javasolta, egészen hasonló végeredmény mellett.

Szerintem a környéken nincs ilyen kőfeldolgozó (semmi nincs itt) + kb fél m2-ről beszélgetünk, ami úgy jött össze, hogy 75 cm a falvastagság és falközépre került az ajtó, ahol eddig egy ablak volt.

Egyébként, milyen ideális állapot lenne, ha a gyártók a térkőpalettájuk mellé kínálnának kültéri lapokat is. Persze, más technológia, lehet, hogy igény sincs rá. [#nemtudom]

bundyland

Sziasztok !

Egy síkmaróba kéne lapkát vennem, de nem tudom milyen való bele. RXXX lapka de ugyebár a második betű az AN szöget határozza meg. Ha van ilyen lapkám hogy lehetne nagy biztonsággal meghatározni ezt a szöget, hátha van valakinek jó ötlete.

MoparMan

rengeteg megoldása lehet.

parasztba': hozzáfogod egy esztergakéshez kb a tengelyvonalban, majd melléteszel egy másik kést az oldalához. húzol egy vonalat az első késen a másodikat használva vonalzónak. majd egy szögmérővel megméred.

tudományosan:
a 2 átmérőt (alja, teteje) és a magasságát megméred ebből tudsz rajzolni egy derékszögű háromszöget. aztán már csak beírod a számokat ide
https://hu.calcprofi.com/triangle-kalkulator.html

α = 90°
A = lapka magassága
C = (lapka nagy átmérő - kis átmérő) /2

bundyland

Köszönöm!
A 2. módszer lesz a befutó! Ez tényleg jó, nem is értem miért nem jutott eszembe.

bundyland

Sziasztok !

Aki jártas lapkákban, hogy lehet az hogy pl. egy rpmt1204 (kör)lapka van ahol átmérő 12mm és van ahol meg 12.7mm ?

gaspa

Sziasztok
Sajnos 12 év után kizártak a napelem szaldóból,két fázison van betáplálós inverterem,viszont a hőszivattyú 3 fázisú.Kimértem hogyan is számolja a bruttót,amelyiken nincs inverter vételez,amelyiken van azt kivonja egymásból,gyakorlatilag ellopja a termelés egyharmadát.Most próbálom a rendszert átalakítani,de addig is lehetne-e a hőszivattyút 3 fázisú frekvencia váltóról működtetni,de csak két fázis igénybe vételével(hőszivattyú 3f,3 kW)?

remrendes

Most kell a H tarifa igenylest benyujtani.

gaspa

A H tarifa bevezetés is pénzbe kerül.Ez is egy politikai döntésen alapul,megeshet ma van,holnap nincs.Majd nagyjaink közül valakinek eszébe jut miért kéne 24 Ft.ért adni,amikor 70-ér is lehetne.Én sem 10 évre szerződtem a szaldóra.Gondolkodom a gázkazán rásegítésre vagy napelem duplázásra.Ez a bruttó nagyon gyilkos elszámolás,ha legalább napi szaldó lenne,nem volna ennyire gond.

Vetesi75

Ha esetleg a marófej oldalán látszik még a gyári típusjelőlés, akkor tudunk hozzá egy gyártót és katalógust keresni, amiből 100% bizonyossággal megtudható a bele való lapka. Nem csak a hátszög, hanem az élmagasság is lehet a különbség.

bundyland

Köszi, az sajnos nem segített, semmi nincs róla, pedig nem márkátlan.

Vetesi75

Azért, mert az ISO "....12...." jelölés mind a két fajta mérethez tartozik.
Lásd ennek a katalógusnak az 52. oldalát: https://sumicarbide.com/catalog/

Vetesi75

Ezt a márkát, ha jól rémlik a Hoffmann csoport forgalmazza.