Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

Nem a piros testen vannak a derékszögek hanem az oldalfalakon.

József

tekes

Igen.
A piros test síkjának a megadása is probléma, nekem csak két segéd DatumPlane közbeiktatásával sikerült megadni, felteszem, van egyszerűbb mód is.
További probléma, hogy a skiccet ki is kell húzni. Nehézségekbe ütköztem a vastagság irányának a megadásánál, Hiszen a skicc normálisa nem függőleges.
Próbáltam a test átlóján átmenő síkra készíteni a skiccet, de a többi test felületéig tartó kihúzásnál szintén problémákba ütköztem.
Végül többféleképpen is sikerült nem nagyon rossz, de nem elég jó eredményeket elérnem...

Nagyon kezdő vagyok még a FreeCad használatában, számos funkcióját nem ismerem, hiányzik még vagy ezer óra tutoriál, de mivel ez egy nem túl bonyolult, konkrét feladat, gondoltam megkérdezem, hogy kell csinálni.

TROMF22

IdézA csatolt képen a 20 mm-es lejtést 300 mm-re növeltem, hogy jobban látható legyen a kérdés.

Elég a feladat meghatározásához, hogy az a bizonyos egy kitüntetett átló két végpontja között 300 mm a magasság különbség?

Az az érzésem, hogy e körül az átló körül, mit egy forgástengely körül, a sík még bármilyen helyzetet felvehet. (billeghet a polc minden irányba, miközben a kontúrja természetesen változik)

Nem ebből a határozatlanságból erednek e problémák?

tekes

Köszönöm, de nem geometriai problémám van, hanem szoftverkezelési.

Vegyünk egy XY síkú, az XY tengelyekkel párhuzamos oldalú, 800x900 mm-es téglalapot.
Jelöljük ki az egyik átlóját, nevezzük X1-nek.
Az átló egyik végpontja legye O, a másik P.

Az XY síkban állítsunk egy O pontra illeszkedő merőlegest az átlóra. Ez a merőleges legyen Y1.

P pontot toljuk el Z irányban 20 mm-rel P1-be.

Az Y1 tengely és a P1 pont által meghatározott sík normálisa legyen Z1.
Az Y1 tengely és a P1 pont által meghatározott síkban a szekrény oldalainak metszete az ABCD paralelogrammát alkotja. (A=O, és C=P1, de ez nem lényeges)
Vegyünk fel egy Y1-P1-el párhuzamos síkot úgy, hogy a két sík Z1 irányú távolsága 18 mm legyen. Ebben a párhuzamos síkban a szekrény oldalainak metszete az A1B1C1D1 paralelogrammát alkotja.

A két paralelogramma egy olyan testet alkot, melynek mind a hat lapja paralelogramma. A szemközti lapok párhuzamos síkúak, de a szomszédos lapok nem merőlegesek egymásra.
Az A-A1 oldalél nem 18mm, az A-B oldalél nem 800 mm, és az A-D oldalél nem 900 mm.

Nos ezt a testet szeretném FreeCAD-ben szépen, tisztán, a szoftver belső logikája mentén, parametrikusan megrajzolni, ehhez kérek segítséget.

remrendes

A FreeCAD-et nem hasznalom, de SW-ben felvennek egymastol 20mm-re ket sikot. Az atlos sarkok metszespontjara tennek meg egy sikot. Arra atvetitenem a doboz korvonalait es kihuznam Z iranyba.

remrendes

Egy gyari gepen sincs sok esely ra, hogy barki racsapjon a veszstopra, ha teljes sebesseggel elindul valamerre. Majd a szervo megall tularamra.

sarktibsi

Én nem szeretném ha csak túláramra állna meg , az én szervóímnak nyomaték szabályozó bemenete is van.

Tehát ara gondoltam mikor a gép G0-val szaladgál akkor kiadna egy jelet , ezzel már le is tudnám csökkenteni a nyomatékot ,
G1-nél meg ráadnám , had legyen jó erős. (ez az elméletem )

svejk

No de hát pont a gyorsjárathoz kell a nagyobb nyomaték, hogy minél hamarabb felgyorsítsd a tömeget (pl. szánokat)

A megmunkáláshoz kiszámolta Robsy1 az értékeket egy adott géphez, történetesen Koláéhoz.

tekes

Így van, ezt szeretném, de mivel még nem mozgok otthonosan a FreeCad Projekt-Alkatrész-Test-Vázlat-Munkasík hierarchiában, az egyszerűnek tűnő folyamatban rendszerint hibázok...

sarktibsi

Ahogy írtam ez csak elmélet , a gyakorlatban ott járok , hogy a satuban lévő motorok forognak és minden úgy működik ahogy elterveztem. De hát a puding próbája az evés , fent a gépen minden ki fog derülni.
Én csak abból indulok ki mivel nekem túlméretes szervó pakkjaim vannak valahogy valamilyen formában lehet gyengítenem kell rajtuk.

Ha van ötleted , meghallgatom végül is ez nem az én szakmám , csak próbálkozom.

Arany János

Sziasztok!
Újra bénázhatnékom támadt.
Szeretnék két .xml fájlt összehasonlítani.
Sorról sorra!
Nem igazán vonz a nyomtatás, de a sorszámozással sem boldogulok! Enélkül pedig jojózik a szemem és lépten-nyomon belezavarodok!
Szerintetek megtalálható a Mach3 .xml-jében a G61-G64 beállítása?
Lett egy új kollégám, akit szeretnék betanítani a gép kezelésére és sikeresen megoldotta, hogy a gép -szemrefülre- csak G61 módban hajlandó dolgozni! Minden mondat végén megáll és újra gyorsul!
A General Config pöttyei és a kódba beírt G64 sem változtat semmin!
Ma már félig feladtam.
Configoltam a Mill képernyőt és a Plasma-t is!
Mindkettő működik, de a sajátommal nem tudok mit kezdeni: az .xml felülírása sem segített!
Piszkálja a csőröm a probléma!

Rabb Ferenc

Total Commander esetleg - sorról sorra, betűről betűre...

TBS-TEAM

Constant Velocity pipáld ki és visszaáll.

József

remrendes

Ez miert lenne jo? Attol, hogy csokkented a nyomatekot, csokken a teljesitmeny, de a mozgatott, forgatott tomeged nem valtozik.

svejk

Ezt írta:
"A General Config pöttyei és a kódba beírt G64 sem változtat semmin!"