Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

HTD8M 112 fog (285.22mm átm.) ki kell nyomtatni az a legolcsóbb.
HTD5M nyomtattunk ~600mm átmérőt cikkekből.[#eplus2]

József

KoLa

Nincs benne a szíj! de biztos jó?
A tárcsa átmérő / fogszám = 2.5466

xsugix

Én ezen oldal alapján rajzoltam már meg HTD sorozatokból jónéhányat, szintén nyomtatásra. Van egy excel tábla is ott, T, MXL, L, HTD, GT profilokkal feltöltve. Kinyomtatva, vagy kimarva a szíjtárcsákat nekem eddig hibátlan volt mind (miután a nyomtató normálisan be lett kalibrálva.. [#vigyor]).

Robsy1

T5 profilú fogazott szíjtárcsánál a "fejkör" átmérőjéhez ezt a képletet használd:
Df=z*5/pi-0.8, ahol z: fogszám
Így pl. 100 fogú T5-ös szíjtárcsánál a Df~=158.35mm

TBS-TEAM

Igen jó lett. [#eplus2]
Találtam képeket, csak rá lett lökve a szíj mikor megjött.
Ha most tervezném nagy átmérőre akkor ~10 fogat
terveznék 90ˇ-ként bőven elég lenne, meg gyorsabb lenne a nyomtatás is.[#eplus2]

József

Robsy1

Jobb képet is találhattál volna, ahol nem ilyen szembetűnő a pontatlan szerelés. A lilás szegmens ugyanis magasabbra sikeredett, ott "felugrik" majd a szíj.

xsugix

Most találtam képet..

ANTAL GÁBOR

A zárójel hiányát kifogásolod vagy a 0.8 értékét vonod kétségbe?

Robsy1

Nem értem egyik megjegyzésedet se.

Ha nincs zárójel, akkor az alap matematika műveleti sorrend az érvényes, azaz a szorzás,osztás elvégzése után következik a +,- művelet, így nincs ezzel a képlettel semmi baj.

ANTAL GÁBOR

Ha kézzel írom le a képletet akkor egyértelmű . Számítógéppel  én jobban szeretem az alábbi formát.  
 Dfej=( z*t/pi )- 0.8

Lehet hogy felesleges a zárójel de a többségnek jó iránymutatás

Robsy1

Pont fordítva gondolom, a PC ismeri a műveleti sorrendet, oda de pláne teljesen felesleges ebben az esetben a zárójel.

ANTAL GÁBOR

Ezt nem számolja a Pc ezt hobbysták olvassák

TBS-TEAM

A legolcsóbb lánc meghajtás.
Pl: 06B lánckerék 100 fog (De:307,7mm)
powerbelt: CS05100 9421.-Ft+Áfa. van is raktáron.
Ennyiért még megrajzolni se nagyon lehet.[#eplus2]
József

KoLa

Van az a kis bemetszés a fogárokban ez idegesített idáig.
Mert ott kell lennie az osztókörnek a fenekén mert ott hajlik a szíj ott futhatnak az acél vagy kevlar sodronyok is, akkor mi is az a 0.8? erről senki nem írt!

Robsy1

Az 51359-ben kaptál tőlem egy képletet, ott szerepelt először a 0.8mm. A magyarázat pedig nagyjából az, amit írtál, ott futnak a T5 szíjprofil geometria szabványban az acél sodronyszálak, így alakul ki az "osztókör".