Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

Szíjhossz korrekciós tényező táblázat szerint:

József

KoLa

Lehet hogy megint rosszul kérdeztem, de a szíjhossz engem nem érdekel annyira.
Csak egy dolog érdekelne, ha egy mondjuk T5-szíjat ráhajlítok egy 40mm-es átmérőre  akkor megmérem és tudok mindent, csak a fogszámot nem.
Én fordítva akarom számolni fogszám alapján.

KoLa

Akkor, ez a kis technológiai bemélyedés vezeti gyártáskor a sodronyt! OK! értem, köszi!

KoLa

A -0.8-at is megértettem végre , az osztókör a tárcsa átmérőn kívül van 0.8 mm-el [#nyes]

Robsy1

Lajos!
A fogszám csak egész lehet ugyebár, az osztás távolság pedig T5-nél 5 mm.
Azaz ezekből az következik, hogy az átmérőt nem válaszhatod szabadon (ahogy azt gondolod), az a képlet alapján kiadódik, és fogszám függő.
Így tehát 10 és 100 fogszám között "csak" 90 db helyes szíjtárcsa átmérő létezik.
Azaz ilyen szép kerek "40 mm-es átmérő" vágyálmaidtól gyorsan szabadulj meg a pi miatt is.

KoLa

Na! Téged is félrevezettelek bocsi! [#worship]
A tervezés alatt álló kezdemény, egy 250mm-es tokmányra fogatható szíjhajtás, ezt kell kiszámolnom, megrajzolnom, hogy fogszám szerint stimmeljen, és az egyébb mechanikai feltételeknek is megfeleljen, ez egy teljesen hobbi fejlesztés  lesz, egy mellék hajtás a hatszögesztergáláshoz, mint a PHorn ahogy mutatta a MachTech-en.

Robsy1

A képlet alapján:
Ha z=157 akkor Df=249.07mm
Ha z=158 akkor Df=250.66mm
Ha z=159 akkor Df=252.25mm

Válasszál közülük. Valamelyik csak jó lesz a 250-es tokmányodhoz.

D.Laci

"A tervezés alatt álló kezdemény, egy 250mm-es tokmányra fogatható szíjhajtás,"

Én úgy értelmezem, hogy a tokmány palástjára.

xsugix

"Magam akarom elkészíteni azt a lehajtást  amit egy 250-es tokmányra akarok bilincsszerű felfogatással rátenni, ez egy hobbi megoldás lesz."

Szerintem valami olyasmi lehet inkább, amit rá tud a palástra fogatni, szíjtárcsa, két fél ívből "bilincsszerűen".
Egyébként nem feltétlenül kellene fogazott szíj.

Robsy1

ÉS???

Nem tudjuk, hogy KoLa milyen szíjtárcsa illesztő alkatrésszel vagy anélkül képzelte el a feladat megoldását, csak azt tudjuk, hogy a tokmánya 250 mm-es. Így nyilván ennek a méretnek a környezetében akarja a szíjtárcsát rátenni azokkal a diszkrét méretekkel, amit a fogszám eredményez. Én segítség képpen 3 ilyen lehetséges szíjtárcsa méretet számoltam ki neki. Majd ha itt lesz, elmodja PONTOSABBAN, EGYÉRTELMŰBBEN, hogy mi a konstrukciós elképzelése.

Mert itt sajnos a Fórumon a kérdések, reakciók  is sokszor pontatlanok, megválaszolhatatlanok, hit alapúak, netán kötözködő, elterelő jellegűek.
Pedig a normális élet, viselkedés egyszerű lenne: ismerjük, tanuljuk, értsük meg a valóságot, és a biztos műszaki tudás birtokában dolgozzunk, hobbyzgassunk, tervezgessünk, gondolkodjunk.

Hogy a fentiek tükrében elősegítsem Lajos döntését, készítettem egy T5-ös TÉNY mérettáblázatot, kiválaszthatja belőle a neki megfelelő méretet.

D.Laci

"ÉS???"
Látom ball lábbal keltél... és ez "TÉNY"

Te tényleg ennyire..... ?
Szerintem semmi bántó nem volt az írásomban, csak segíteni akartam....  :(

Tudom te a 250-es tokmányra rárakod a:
"A képlet alapján:
Ha z=157 akkor Df=249.07mm
Ha z=158 akkor Df=250.66mm
Ha z=159 akkor Df=252.25mm

Válasszál közülük. Valamelyik csak jó lesz a 250-es tokmányodhoz."

Robsy1

Ezt írtam:
"Nem tudjuk, hogy KoLa milyen szíjtárcsa illesztő alkatrésszel vagy anélkül képzelte el a feladat megoldását, csak azt tudjuk, hogy a tokmánya 250 mm-es. Így nyilván ennek a méretnek a környezetében akarja a szíjtárcsát rátenni azokkal a diszkrét méretekkel, amit a fogszám eredményez. Én segítség képpen 3 ilyen lehetséges szíjtárcsa méretet számoltam ki neki. Majd ha itt lesz, elmodja PONTOSABBAN, EGYÉRTELMŰBBEN, hogy mi a konstrukciós elképzelése."

Sajnálom, hogy a szíjtárcsa ILLESZTŐ ALKATRÉSZ kifejezést még mindig nem láttad, értelmezted, valamint a 101 - 200 fogszámokra egy mérettáblázatot is beírtam, de téged ez se érdekelt.

Így aztán szerintem te keltél bal lábbal, mert ha ezen értelmezések megtörténtek volna, ez az írásod se született volna meg.

hostya

D.Laci

[#t200p51354#]

"Nem tudjuk, hogy..."

Csak a magad nevében beszélj!
Valószínűleg mindenki tudta csak te nem... :(

KoLa

Sok ötletet kaptam minden irányból, lehet meg se építem, bár az EUCNC-m ami a régi gépem, itt van kihasználatlanul, de működik, erre gondoltam ezt a hatszög, négyszög esztergáló forgófejes megmunkálást.
Döntésképtelen lettem, ilyenkor kell egy kis idő nekem hogy újragondoljam.
Köszi mindenkinek a sok segítséget![#eljen]