Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Arany János

Te ne haragudj!
Nem tudom, hogy melyik a Te számod!
Van néhány nem fogadott hívásom ez tény, de lefoglalt a saját vergődésem.
Viszont a Fórumra lépten-nyomon benéztem, hátha hozzászól valaki!
Azért kérek nyilvánosan segítséget, mert én csak ilyen módon tudok segíteni másokon!
Vagyis az én káromon okulhassanak, ha szükségük lenne rá!
Biztosan ismered a mondást:
Minden bolond a maga kárán tanul, az okos pedig...!

hostya

Hmm.. azért nem biztos hogy "bevitték a málnásba"..

Nekem is van egy régi P3-as gépem amire csak DOS van telepítve, meg néhány számomra fontos Dos-os program.. -jó egy ilyen régi gép a háznál- [#finom] Kár hogy nagy helyet foglal a monitorral,+billentyűzettel,+ a "golyós" egérrel.. [#circling]
Van benne egy CD megh.+ egy HDD, + egy Flopi meghajtó.
DE nincs benne USB csatlakozó.. Innentől nem lehet használni az USB-s pendrivert.
Én úgy tudom,(lehet hogy rosszul) hogy a DOS 6.22 alapból nem tudja kezelni az USB-t.
Anno volt nekem egy flopim "USB for DOS" felirattal de sajnos az már nincs meg... Ha meglenne akkor feltelepíteném a DOS-t egy másik P4-es gépre, amin már van USB.
Még az is lehet hogy nem az öreg P4-re telepíteném hanem egy szintén régi laptopra, ami úgy emlékszem szintén P4 vagy talán P5-ös.

Tudsz nekem abban segíteni hogy hogy lehet a DOS 6.22-t alkalmassá tenni arra hogy kezelje az USB-t?

jani300

https://linuxmint.hu/blog/2020/01/ha-dos-program-futtatasara-van-szukseg

Ebben látok némi ismerős dolgot .
Nekem is vannak kétségeim az usb és dos kapcsán .
Valamikor régen a dos nem okozott problémát .
Alaplap és bios mindenképpen  problémás lehet szerintem .
Milyen sys vagy valami hasonló fájl van a 6.22 dosban  ami kezel usb-t erre kíváncsi vagyok
Semmi kötejedés ,csak érdekel .

TBS-TEAM

Alapból a DOS nem tudja az USB-t kezelni.
Ha segíteni szeretnél:
Kérlek írd le honnan tudja letölteni és hogyan tudja az USB sys file-it feltölteni a HDD-re és hova. Melyik lesz a jó?
Csak CD-ROM van. (CD írással is ismerkedik).

Hogyan tudja konfigurálni a cofig.sys file-t.
Hogyan tud majd egy 8-16Gb vagy nagyobb USB meghajtót FAT16-ra formázni,
mert 100 emberből jelenleg szerintem 1-2 talán tudja a mai OP rendszerekkel.
Ezt is le kell írnod.
Ha ez mind megvan azt is le kellene írnod hogyan kell használnia DOS alatt az USB-t, mert nem úgy működik mint Win alatt ki-be huzgáljuk.
Tudnod kell, hogy nem számítógépes szakembernek kell elmagyaráznod. Semilyen képlet nem játszik.
Videó is jó.
Sok sikert a tiszta száraz érzéshez.
Kivezetheted a málnásból
József

Robsy1

Mesélsz itt össze-vissza, ahogy szoktál.
Először is P3 alaplapon van 1.44-es floppy.
Így CD nélkül egy floppy-ról telepíthető a DOS.
Csak te elvitted a CD málnásba.

TBS-TEAM

József

Arany János

Tudom, hogy nem nekem írtál, de:
Ha figyelmesen olvastál volna, akkor láttad volna hogy floppyt nem kaptam, az enyémek már hibásak. Itt a Fórumon sikerült vennem! Holnap ér ide! (ha a szállító betartja amit ígér)
Nem! Nem az eladó, hanem a szállító!
Tehát ez nem működik!

TBS-TEAM

Majd kiderűl,hogy a Floppy meghajtó sem jó. Mert ez így szokott lenni. [#kacsint]
József

Arany János

Ismered azt a mondást, miszerint: aki jósol nem ...!!!
[#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1]
Abból ítélve, hogy a másik öreg masinában mennyire dadogott a cd, ez nem is lehetetlen![#wow1]

PSoft

IdézÍgy CD nélkül egy floppy-ról telepíthető a DOS.

Te is mész a floppy "málnás" felé rendesen!
Hogy fogalmazhatsz ilyen "pongyolán" egy műszaki fórumon! [#ejnye1]
Ugye azt akartad írni hogy egy floppy meghajtóról telepíthető a DOS.

Robsy1

Olvastam a fejleményeket, megint tévedsz.
Holnap megkapod a floppy-kat, akkor mi nem működik?

Az meg felettéb furcs nekem, hogy úgy akarsz P3-as gépen DOS-al foglalkozni, hogy egy működő floppy-d sincs.
Akkor minek fogsz bele?
Alap szerszámokra mindenhez szükséged van. Ezek hiánya nélkül, alap feltételek megteremtése nélkül kár volt belefognod. Azért hívtalak, hogy hátha mégis életet tudtunk volna lehelni azokba a régi floppyk-ba is (ezért is hívtalak volna, ha felveszed, vagy visszahívsz), ugyanis ha nincs mechanikai sérülése, a közhiedelemmel ellentétben ritkán mennek azok totál tönkre.

Robsy1

Nem azt akartam írni.
Téves a tudásod. Mondom EGY floppyról.

Fölöslegesen mutogatod itten a 4 db-os telepítőt.

PSoft

Én nem nevezném "téves"-nek, inkább csak...elavultnak.
Amikor én DOS-t telepítettem, akkoriban még nem volt az egy floppys változat.
Biztos vagyok benne hogy Te is telepítettél DOS-t több floppyról.
Ebből számomra az következik hogy...megint ferdítesz! :(

PSoft

Mennyivel elegánsabb lett volna ha azt írod hogy:

A több floppy-s DOS telepítő már a múlté.
Ma már, egyetlen lemez is elég a telepítéshez.

jani300

Hát ....
Szisztemre formázott indítólemez ,flopi .
Autoexec.bat config.szisz megír kézzel  , az a pár fájl a lemezen ,és egy volkov kommander ,abból is herélt gondolom .
Utána már mehet a vinyóra a többi ,valahogy így emlékszem , de alig és hiányosan :)