Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

9pk59nuy

A 30 fokba állított késszán használata azzal az előnnyel jár, hogy a fogásvételt azon állíthatjuk be.
Továbbá: Ha pl.: 2mm emelkedésű menetet vágunk, akkor ugyanannyi, vagyis 2mm-t kell a kést az anyag irányába állítani. Természetesen nem 90 hanem 30 fokban. Ezzel, a felsőszán kézikerekének skálaosztása elvégzi azt a műveletet aminek az eredménye a menetmélység mérete.

Menetmélység mérete: 0.6945 * menetemelkedés

Menetóra és a késszán 30 fokba állítása együtt sokkal könnyebbé teszi a menetvágást!

fy9k4amuy

Azt is rakd össze, hogy pl ha van menetórád,
meg két ütköződ a keresztszánon, akkor a két ütközés között csak ki-be tolod fogásba a keresztszánt, a nóniuszt sem kell figyelni, a kéziszánnal veszed a fogást, a menetórával meg kapcsolod a tolást.
Borzasztó termelékeny, majdnem már mint a CNC. Majdnem.

Kicsit "okosabb", mint a csattanós módszer.

afjybsise

Jól hangzik, bár még sosem láttam itthon, hogy valaki így használta volna. Túl sok helyen nem jártam, de pár gépműhelyhez, esztergályoshoz volt szerencsém. Szerencsétlenségem is [#vigyor]

svejk

Ezeknek a dolgoknak csak szériáknál van jelentőségük, ott minden ilyesmit kihasználtak ami csökkenti a ciklusidőt.

Egyedit gyártani otthon barkácsolva hamarabb megvan a darab a tanult, gyalog módszerekkel mint hogy berögződnének a fineszes mozdulatok.
A hobbyba még egy selejt is belefér. :)

g89ketty

És a billegő menetkés az semmi, amit nem kell kiemelgetni, csak hátra arc fogásvétel akár 30 fokkal, és készülhet a menet?

KoLa

A gyalog módszer az melyik, a gyorsabb vagy a lassabb?

9pk59nuy

Miskolci egyetem anyagából.

ANTAL GÁBOR

Írtam privát üzenetet

fektiforg

Én már 30 éve ezzel a megoldással vágom a meneteket TOS SV13RA gépen
(saját ötlet)  részei: vállas persely ,rúgó , kapcsolókörmös reteszpályás gyűrű , mind lazán fel van fűzve az irányváltó tengelyre.  Ezzel a módszerrel ütközőre tudom vágni a meneteket, megállási pontossága pár tized mm. A gépen, aki ismeri van késkiemelő szán , így rugalmasabb tud lenni egyedi gyártásban mint egy CNC.  Anno rengeteg közcsavart készíttetem vele pl.colos metrikus átalakítók stb.

TOS SV13RA gép előnyei a menetórás géppel szemben hogy  colos modul menetet is lehet könnyedén vágni az irányváltó kar  segítségével, pont ezért vásároltam.
Az átalakítási ötlet később jött.

Lakat anyás vágás is mehet elég sok gépen menetóra nélkül, pl 6 mm es vezérorsóval 0.75 - 1 -1.5-
2- 3- 6  emelkedés vágható  ha az ember ügyessen tudja bekapcsolni a lakat anyát...
Lényeg vezérorsó emelkedés/vágandó emelkedés hányadosa  egész szám legyen.

fektiforg

kiegészités :első kép a menet vágás ütkötetés, második hosszán ötköztetés módja.

fektiforg

idézet :"A 30 fokba állított késszán használata azzal az előnnyel jár, hogy a fogásvételt azon állíthatjuk be.
Továbbá: Ha pl.: 2mm emelkedésű menetet vágunk, akkor ugyanannyi, vagyis 2mm-t kell a kést az anyag irányába állítani"

Na ebben több hiba van..
Kézi szánt 60 fokban állítjuk , mindig félkúpszöget mondunk és úgy is van beosztva.  

A melléket képen a zöld vonal valóban az emelkedés (P),

de az orsó átmérő H/8 -cal beljebb van  H értéke cos30*P

Tehát levegőből indulnánk :-)

Vetesi75

Legnagyobb előnye, hogy a kés nem "telibe", hanem csak az egyik oldalán dolgozik ,"keskenyebb" a leválasztott forgács, ezért kedvezőbbre adódik annak az alaki tényezője és így ugyanakkora forgácskeresztmetszetnél mérsékeltebb a forgácsolóerő.

Vetesi75

alaki tényezője = alakja   A fő forgácsolóerő képletében a "kácéegyegy"-et módosító alaki tényező lesz kisebb.

afjybsise

Hát, okosabb lettem ezektől a válaszoktól, köszönöm. :)

Csuhás

Talán nem is a forgácsoló erő a lényeg, mert azt elbírja a gép, hanem a két oldalról érkező forgács ütközik, feltorlódik, hajlamosabb élsisakot képezni, és talán ez lehet az egyik oka a tépett szakadozott menetprofilnak.