Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

ha a"kép és szöveg "van bepontozva akkor nem találja , ha csak a szöveg akkor igen   Az lehet a baj ....

ANTAL GÁBOR

Meg kell tanulni a boole algebrát . Mi az"és" kapu és mi a "vagy "kapu .   ( én megtanultam anno )

jani300

Hupsz !  Nekem sem nagyon szokott működni rendesen a kereső ,lehet ezért .

mex

Mármint a Boole algebra miatt?[#eplus2]

MoparMan

szerintem ehhez elég a józan paraszti ész is...
de valószínűleg már megint velem van a baj [#vigyor]

PSoft

Idéz...már megint velem van a baj

Jahhh!
Hol a sapkád!? [#vigyor]

Arany János

Az én "agyam" szerint: vót kép is mög szöveg is.[#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1]
Lehet, hogy nem ez a logikus.

Szalai György

Kis esztergámról (Emco Compact 8E "East" klón) olvasom, hogy:

,,önálló motoros hajtásrendszert tartalmazott beépített irányváltó kapcsolóval"
,,Sajnos nem minden volt olyan rózsás, mint amilyennek elsőre látszott, mivel az esztergagépből hiányzott a forgásirányváltó mechanizmus"

Valóban csak elektromosan, a motor leállításával és ellenkező irányú újraindításával tudok főorsó forgásirányt váltani.
Kérdezem a gyakorló esztergályos szakikat. Van ennek jelentősége?
Álltalános mindennapi munka során mi lehet az előnye a mechanikus irányváltó szerkezetnek a csak elektromos forgásirány váltással szemben?

jani300

Érdekes kérdés .
3 Kw ig fáziscserés irányváltás volt a divat . (kontrázás)
Volt gép aminek a motor ventillátor felőli oldalán volt forgás érzékelő az talán elektromos féket múködtetettt .
5,5 kW tól már állandóan forgó motor volt a divat , mechanikus tárcsás kuplungos irányváltással .
Egyfázison okozhat gondot a villamos irányváltás ,mert egyes esetekben gyors váltásra ,ugyanarra fog forogni a motor .
Igazából nem vagyok esztergályos , a mechanika felépítésében a gépeknek jobban ott hon vagyok .
Most a mai elektronikus megoldások már egészen más világ ,azokat nem is igen ismerem .

jani300

talán elektromos féket működtetettt

A motor két fázisára adott egyenáramot ,dinamikus fékezés céljával , ez kimaradt .

zozo

Teljesen jól lehet élni ezzel a 3 állású irányváltó billenőkapcsolóval, ilyen kis gépen.

Menetvágásnál, csak ezt használod, a fordulatszám a beállított. Kés végig ér, középállásba kacsolod, kényelmesen kiemeld a kést, iránytváltasz, majd megint középállás.
Kést új fogásra, aztán indítod megint.

Így soha nincs, amit Jani ír, hogy egyfázisú motor esetleg továbbfut egyirányba.

Vetesi75

Szerintem nincs jelentősége. Gyors irányváltásra általában menetesztergáláskor van szükség, de azt meg kell szokni és tanulni az adott gépnél. Kis gépeknél, ha van is fék, gyakori irányváltásnál jól jön, ha az kiiktatható, mert túlzott igénybevételt is okozhat.
Nagyobb gépeknél a kuplung mellett szól, hogy relatív kis tömeget kell a motor bekapcsolásakor gyorsítani ezzel mérsékelhető az indítási áramlökés. Rendszerint a bekapcsolás csak a kuplung üres állásában lehetséges - reteszelve van villamosan. Ez fordítva is igaz, mechanikusan főorsó forgásirányt váltva, már a motor (+a fél hajtómű) tömegét nem kell gyorsítani, ráadásul a lendületben levő tömeg energiatárolóként is működik, simítja a terhelési csúcsokat. Az gyors irányváltás a motorral Y/D indítás esetén is felejtős.

pvg92u9ui

Üdv! Azt szeretném kérdezni, hogy a mach3 ban van e lehetőség  8 tengely vezérléseére? Vagy ahogy a leírásában szerepel ez maximum csak 6 lehet. Esetleg ha valakinek szüksége volt már ilyesmire, sikerült e megoldania, és ha igen, hogyan? Köszi!

hegedűs györgy

A linuxos EMC2 lenne a Neked való. . .[#kacsint]
Gyuri

remrendes

Tobbekben fel fog merulni a kerdes. Mi lesz 8 tengelyes? :)