Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

remrendes

Ha kevesebb tegla jut 1m2-re, az nalam kevesebb habarcsot jelent. Plane, hogy a NF-es teglak koze nem kell habarcs. Rakni is gyorsabb, mivel kevesebb darabrol van szo. A hoatbocsatasi tenyezoje pedig sokkal jobb a 30NF-nek, mint a B30-nak.

2ni23j35s

És nem fognak panaszkodni az 1526 óta ott pihenő magyar harcosok se...[#nyes]

Szasza43

Sziasztok,

Keresek TOS FV30 CNC gépkönyvet vagy leírást, illetve Heidenhain tnc 124 vezérlés leírást.

Alga76

Alga76

Szasza43

PSoft

Biztos vannak itt, akik "értenek" a kazánokhoz.

Adott, a képeken látható, használt KörmendIII kazán.
Ismerős akarja beépíteni, a több tíz éve kidobott [#rinya] vegyes kazánja helyére.
Azonban -utána járva/kérdezve- kapott olyan véleményeket/infókat hogy ez a típusú kazán, nem igazán alkalmas vegyes, vagy fa tüzelésre, ezt a típust 'anno szén tüzelésre tervezték.

Most nem az a kérdés hogy érdemes-e beépíteni egy, az adattáblája szerint több mint harminc éves kazánt, hanem...
A kazán egyáltalán alkalmas-e a tervezett fa, vagy vegyes tüzelésre. [#nemtudom]

zozo

Nem vagyok szakértő, de amibe a szén jó, abban a fa is jó.  Mind a kettő szilárd tüzelés, ahogyan a kazán is szilárd tüzelésű.

Az nem mindegy, hogy milyen szén, mert ugye a lemezkazánt megeszik a jobbfajta (lengyel, német, szenek, koksz).

Itt pl, hirdetnek ilyet, mint vegyestüzelésűt. (bár a vegyes tüzelésbe gáz, olaj is beletartozik :) )

https://www.adokveszek.hu/kormend-iii.-vegyes-tuzelesu-hasznalt-kazan-sthafe

simarex

Én vegyes tüzelésű kazánnal is fűtök.Köztudott hogy a fa kisebb kalóriával rendelkező fűtőanyag mint a szén.Ez egy elég nagy teljesítményű kazán, kisebb teljesítménnyel is kifűthető egy átlagos 100m2 területű ház.

PSoft

Én sem vagyok 'szakértő", azért is kérdezem a nagyérdeműt.  
Igen, nézegettem én is a hirdetéseket.
Mindenhol vegyes tüzelésűként hirdetik.
A mai körülmények közt szén, főleg "jobb fajta" szén, biztos hogy nem kerül szóba.
Leginkább a fa és a ház körül "keletkező" egyéb éghető/égethető "hulladékok".

Szalai György

Ha van huzat a kéményben, akkor szerintem egészen biztos, hogy a hernyós meggyfaág, a zománcfestékes ablakkeretdarab, a lyukas gumicsizma és a reklámújság ebben is el fog égni.
Hullámkarton doboz, csirketoll, kukorica és napraforgó ízik szintén.
Rohadjon meg a szomszéd befőttje, ha nem igaz. [#vigyor2]

jani300

Szia !
Megkaptam az üzit épp most készültem írni .
Kicsit utána néztem de rajzot nem találtam hirtelen .
Ez egy aknás kazán ,amit felülről megtöltesz szénnel ,és az akna alján ég a tűz a rostélyon .
A füstgázok az alján a kazán hátsó felében kialakított hőcserélő részen keresztül távoznak .
Talán annyi hátránya van hogy ha akarsz rápakolni üzem közben felülről kijöhet a füst .
Úgy gondolom minden további nélkül fog működni fával ,talán többször kell hamuzni piszkálni a rostélyt .
Nagy valószínűséggel jobb a hatásfoka mint egy totyának ,nagyobb lehet a fűtőfelülete .
Ha sok gumicsizma kerül bele ,az gáz ,mert kissé nehezebb a füstjáratait tisztítani ,szerintem .
Igazából a faelgázosító kazánhoz hasonlít a felépítése ,működése .
Én teljes nyugalommal beépíteném ,főleg ha ingyen van :)

szf

Öreg barátom ilyenbe tüzelt fával (nem biztos , hogy ebbe a típusba de ilyen jellegűbe). Olykor nem volt őszinte a mosolya amikor megrakta. Minden szezonba megfogadta, hogy kiba...a a pibe. De vagy 20évig ment neki vagy tovább.

jani300

Begyújtáskor nem árthat egy füst elszívó , a kazán és a kémény közt .
A gyerek a totyába először papírral tüzet rak a legfelső ajtónál , és bemelegíti a kéményt .
Utána nagyon ég a kazánban a tűz :)

RJancsi

Hideg kémény esetén én a hőlégfújó pisztolyt szoktam a kémény tisztító ajtaján bedugni és 5-10 percig nyomtani a meleget. Utána már van huzata a kéménynek. A papíros előmelegítés nem vált be, amíg hideg a kémény addig a papír füstje is visszaáramlik a házba.