Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

dz0e78vi3

Sziasztok,

Siemens SINUMERIK 840d 6fc5253-7bx10-6af0 típusú PC-jének merevlemeze feladta a harcot. Mentés mindenről (NC, PLC, HMI) van kivétel magáról a Windows XPe-ről.
Hogyan tudom feltelepiteni a szükséges futtató környezetet? Sima XP embedded systems?

Üdvözlettel, Sly

ANTAL GÁBOR

Cnc esztergályos környezetben keresem a tailstock  angol szó jelentését . A tail az elvileg farok  a stock az kb készlet .
 Összeolvasva marhaság . A régi  ( német szón nevelkedett ) esztergályosok reistock- nak ( fonetikusan írom ) nevezték a szegnyerget .  A google fordító nem tudja , a deepl sem  egy szótárban találtam egy "nyeregszeg " megfelelőt .

De mit lehet csinálni egy CNC esztergán egy szegnyereggel  M10 el bekapcsolja M11 el ki kapcsolja  ( gondolom rögzíti )  Sok CNC esztergán nincs is szegnyereg . Vannak árammal ( pneumatikával hidraulikával ) rögzíthető szegnyergek ?  Vagy teljesen más dologra kell gondolni ( még az ütköző merült fel bennem )

remrendes

remrendes

Hopp, a kep rossz formatum volt es elmaradt.

ANTAL GÁBOR

Köszönöm ,  Tehát valószínűleg valahogy távműködtetve rögzíti a szegnyerget .

sarktibsi

Egszerű a kisebb gépeknél manuálisan odahúzod a szegnyerget , M10 hatására kitolodik a hűvely ( pinol löket ) M11 hatásra visszamegy ( hidralikus vagy pneumatikus ) persze pedállal vagy gombbal is működik. Dolgoztam ilyen gépen nagyon hasznos ( programbol vezérelhetö szegnyeregnek is hivják.

A nagy gépeknél a szegnyerget kűlön szervómotor mozgatja , lehet programozni.

A szelepeken keresztűl lehet álitani a hüvely sebességét valamint a nyomóerelyét.

ANTAL GÁBOR

No ez jó magyarázat , köszönöm .   Most már kíváncsi lennék hogy németül hogy hívják a szegnyerget ?  1974 ben alkalmam volt idős esztergályosok közt dolgozni  Azok ( mint írtam ) reistock nak hívták. Az orsóházat meg übersetzung ( gondolom áttételház )  nak

Lacibácsi

Az übersetzung-ot a főorsón bekapcsolható lassító áttételnek tudom, apám így mondta.
A szegnyerget én is reistock-nak ismerem.

Szalai György

Szalai György

TROMF22

Itt egy kis ékszer!

15 mm-e sínre illeszkedik, 1,35 kg, 601.- EUR +Áfa + szállítás.
Ilyen fajlagos áron talán Bentley pótalkatrészt is lehet kapni.
reitstock

Szalai György

És az a megfogóka rendesen megfog egy jól bezsírozott sínt?
Csak azért kérdezem mert rég töröm a fejem, hogy hogyan lehetne egy efféle rögzítőt kreálni, de nekem eddig az ilyen nem nagyon rögzített. Csak a zsíros sín mellett külön fektetett száraz plusz sín tűnt jó megoldásnak.

TROMF22

Ez esetben valószínűleg elegendő. Max. egy M10x1 -es orsóka lehet benne, amit a végén két újjal megsödörintenek.
Gondos tervezés, az ujjbegyek tapadását két kis gumigyűrű fokozza. Nem lehet ott baj. [#kacsint]

Ha saját célra készül, kicsit nagyobb sínnel, szerintem arra is megfelelő ez a megoldás.
Csak azért, hogy rögzítsem a szegnyerget, nem tennék második sínt.
Egy örök forgácsgyűjtő lenne a vályú közöttük.
Ha mégis bizonytalan a megfogás, egy kis papírtörlő segíthet a súrlódásnak.

sufnituning

Egy kúpos szorítással úgy meg lehet szorítani a sínt, hogy egy 10 kilós kalapáccsal nem ütöd arrébb.
Zsír ide, vagy oda.[#nemtudom]

Szalai György

,,kúpos szorítással"
Tetszik a gondolat. Alacsony kúpszöggel hatalmas erőt lehet létrehozni.
Elég is volna egy irányban rögzíteni, csak hátra mozdulás ellen.
De milyen formában lehetne ez kivitelezni egy golyóskocsi után szerelhetően?
Most megint van min fejtörni.