Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Papp Ferenc

Üdv Mesterek!

Lenne egy képen látható motor-vezérlő kombó. Nem tudom ,hogyan kössem be a motor resolver kimenetét a vezérlőbe. Sajna a gyári kábele nincs meg. Esetleg valaki tudna nekem segíteni ebben ? Köszönöm! Feri

dz0e78vi3

Sziasztok,

Siemens SINUMERIK 840d 6fc5253-7bx10-6af0 típusú PC-jének merevlemeze feladta a harcot. Mentés mindenről (NC, PLC, HMI) van kivétel magáról a Windows XPe-ről.
Hogyan tudom feltelepiteni a szükséges futtató környezetet? Sima XP embedded systems?

Üdvözlettel, Sly

ANTAL GÁBOR

Cnc esztergályos környezetben keresem a tailstock  angol szó jelentését . A tail az elvileg farok  a stock az kb készlet .
 Összeolvasva marhaság . A régi  ( német szón nevelkedett ) esztergályosok reistock- nak ( fonetikusan írom ) nevezték a szegnyerget .  A google fordító nem tudja , a deepl sem  egy szótárban találtam egy "nyeregszeg " megfelelőt .

De mit lehet csinálni egy CNC esztergán egy szegnyereggel  M10 el bekapcsolja M11 el ki kapcsolja  ( gondolom rögzíti )  Sok CNC esztergán nincs is szegnyereg . Vannak árammal ( pneumatikával hidraulikával ) rögzíthető szegnyergek ?  Vagy teljesen más dologra kell gondolni ( még az ütköző merült fel bennem )

remrendes

remrendes

Hopp, a kep rossz formatum volt es elmaradt.

ANTAL GÁBOR

Köszönöm ,  Tehát valószínűleg valahogy távműködtetve rögzíti a szegnyerget .

sarktibsi

Egszerű a kisebb gépeknél manuálisan odahúzod a szegnyerget , M10 hatására kitolodik a hűvely ( pinol löket ) M11 hatásra visszamegy ( hidralikus vagy pneumatikus ) persze pedállal vagy gombbal is működik. Dolgoztam ilyen gépen nagyon hasznos ( programbol vezérelhetö szegnyeregnek is hivják.

A nagy gépeknél a szegnyerget kűlön szervómotor mozgatja , lehet programozni.

A szelepeken keresztűl lehet álitani a hüvely sebességét valamint a nyomóerelyét.

ANTAL GÁBOR

No ez jó magyarázat , köszönöm .   Most már kíváncsi lennék hogy németül hogy hívják a szegnyerget ?  1974 ben alkalmam volt idős esztergályosok közt dolgozni  Azok ( mint írtam ) reistock nak hívták. Az orsóházat meg übersetzung ( gondolom áttételház )  nak

Lacibácsi

Az übersetzung-ot a főorsón bekapcsolható lassító áttételnek tudom, apám így mondta.
A szegnyerget én is reistock-nak ismerem.

Szalai György

Szalai György

TROMF22

Itt egy kis ékszer!

15 mm-e sínre illeszkedik, 1,35 kg, 601.- EUR +Áfa + szállítás.
Ilyen fajlagos áron talán Bentley pótalkatrészt is lehet kapni.
reitstock

Szalai György

És az a megfogóka rendesen megfog egy jól bezsírozott sínt?
Csak azért kérdezem mert rég töröm a fejem, hogy hogyan lehetne egy efféle rögzítőt kreálni, de nekem eddig az ilyen nem nagyon rögzített. Csak a zsíros sín mellett külön fektetett száraz plusz sín tűnt jó megoldásnak.

TROMF22

Ez esetben valószínűleg elegendő. Max. egy M10x1 -es orsóka lehet benne, amit a végén két újjal megsödörintenek.
Gondos tervezés, az ujjbegyek tapadását két kis gumigyűrű fokozza. Nem lehet ott baj. [#kacsint]

Ha saját célra készül, kicsit nagyobb sínnel, szerintem arra is megfelelő ez a megoldás.
Csak azért, hogy rögzítsem a szegnyerget, nem tennék második sínt.
Egy örök forgácsgyűjtő lenne a vályú közöttük.
Ha mégis bizonytalan a megfogás, egy kis papírtörlő segíthet a súrlódásnak.

sufnituning

Egy kúpos szorítással úgy meg lehet szorítani a sínt, hogy egy 10 kilós kalapáccsal nem ütöd arrébb.
Zsír ide, vagy oda.[#nemtudom]