Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Szalai György

,,kúpos szorítással"
Tetszik a gondolat. Alacsony kúpszöggel hatalmas erőt lehet létrehozni.
Elég is volna egy irányban rögzíteni, csak hátra mozdulás ellen.
De milyen formában lehetne ez kivitelezni egy golyóskocsi után szerelhetően?
Most megint van min fejtörni.

TBS-TEAM

Pneumatikus rögzítök:
20 lineális sinen akár 2100N
25 lineális sinen akár 3500N rögzítő erőt tudnak.

József

Szalai György

Nem lehet, hogy ez egy félre tájékoztató ,,megvezetés" a lineáris vezetéken.
Azt értjük-e rögzítő erő alatt, amivel ő szorítja a sínt, vagy amivel én tolhatom a kocsit és még nem csúszik el?

TBS-TEAM

A katalogus nem azt írja, hogy ennyivel szorítja a sint,
hanem azt, hogy ennyi a rögzítő erő.
József

cpzh3wnf

Üdv . Tcfm100-as gép nct 90T-s vezérlővel van egy gépem , lenne hozzá egy kérdésem. Végállásra futott , leszedtem a kapcsolókat hogy eltudjam mozgatni , de mikor nullfeszbe rakom a gép 5-10 msre kapcsol össze. Esetleg az olajszint miatt kapcsol ki vagy van valami rejtett kapcsoló vagy relé ami zavarja vagy a A1-es stromag szervóerőrítő vissza jelző lámpája vörösen ég , ez lehet a gond csak nem tudom mi okozza. Válaszotokat előre is köszönöm.

TBS-TEAM

Valoszínüleg az a tengely amelyik végállásra futott megszorúlt
Azért áll a szervo is hibára bekapcsolás után.
József

dtb

Egy teljesen más téma, de meg kérdezem, hátha valaki jártas a kőművesmunkákban. Alap felállás, kell egy műhely, a garázst már kinőttem, a telephely árak meg elszálltak az ingatlanárakkal együtt. A könnyűszerkezetes házak nem érdekelnek, a beton garázs nem bedaruzható, mert nagy a távolság, ezeken már túl vagyok A jelenleg érvényes építési szabályzás szerint 100m3 nem meghaladó, nem lakhatási célú épülethez nem kell építési engedély, tehát egy kb. 5x8m alapterületű, 2,5m magas építmény minden különösebb eljárás nélkül kivitelezhető.
Tehát építés, alap betonozás, majd a fal. ...és már meg is állt a tudomány, mert a B30-as téglából számolva csak a téglának több mint egymillió lenne az ára, tehát szétnéztem más lehetőségek után. Két olcsóbb megoldás lenne, az egyik a zsalubeton, a másik a Ytong válaszfal elem. Nem lenne tipikus plafon, csak valami könnyűszerkezetes (fa) valami, és arra egy eltolt félnyerges megoldással trapézlemezes tető, tehát a tető felét az épület, a felét az előtérben található oszlopok tartanák. A fal tetejére gondolom kell a betonkoszorú, de ezekből lehet egyáltalán főfalat csinálni?
...vagy más ötlet?

MoparMan

vegyél két 40 lábas konténert. ez valamivel több de belül elválasztod, leakasztod az ajtót amíg megnézik. az ott egy külső tároló, nyitott...
nem lesz sokkal olcsóbb, viszont nincs falazás és szinte készen kapod

jani300

Egész hasonló műhelyem van .
Érdekelne is a téma , de úgyse látod mit írtam ,úgyhogy tárgytalan .

ANTAL GÁBOR

Télen nem akarsz dolgozni? mert oldalról is hideg lesz és felülről is

jani300

Nálam 10 centis bontott szendvicspanel a plafon , és talán 25 ös lukacsos homoktégla a fal .
Van két nagy ablak ,vas ajtó .
Az ablak ideiglenes ,gagyi , bontott üvegezett vacakból , az ajtó vékony hungarocellel szigetelve .
A plafon sem teljesen légzáró még .
De betudtam fűteni ,fűrészporos kályhával is .
12 fok legalább ha gyengén fűtöttem .
A plafon  toronydaru gém ,rövidebb oldala  , két szálban élére , plusz még erősítések keresztben ,
Nehéz ferde hullámpala tetővel .
Úgy érzem ,a fal felület kisebb gond , a nagy beltér miatt , némi purhabozás a plafon résein ,sokat dobna a műhelyemen .
Lesz 40x40 es csőprofilból dupla ablak is ,megvan még az anyag is .
A déli nagy ablakok ,több fokot emelnek így is ,ha süt a nap .
De aki letilt az megfagyhat ,rá is dőlhet ,bánja a fene :)
Meg hát pár ami batár is beférne ,ha bevinném :)

dtb

A konténeren gondokodtam, de mivel ez a családi ház kertje (csak ott van hely), elég érdekesen nézne ki.
Gábor, nem mondtam, hogy nem lenne hőszigetelés, csak előbb ugye a fal legyen meg.
Igazából ott a dilemma, hogy ez egyik oldal sem teherhordó fal lesz, hiszen gyakorlatilag egy garázs-szerű épület lesz, de nem egyértelmű, hogy a Ytong elemből lehet e külső falat húzni, vagy hogy a zsalubetonhoz milyen plusz merevítés kell, menyire kell bevasalni, kiönteni, stb... hogy stabil legyen.
:-) Látom a Te beírásod is. :-)

dtb

...ja és daruzni nem lehet, már volt kint darus felmérni, mert lett volna olcsó betongarázs. Mindkét oldalról zárt, csak az utca felöl lehetne daruzni, de onnan meg akkora a távolság, hogy csak a legnagyobb daru lenne jó, ami napi béres, útvonal engedéllyel, milliósnál nagyobb napidijjal.

MoparMan

nem ismerjük ugye a helyszínt.
a konténert ki is szállítják, le is teszik. ha nem tudják a helyére akkor elég könnyen oda lehet juttatni.
görgők, szükségkerék. "csak" 2.2 tonna, nem mozgathatatlan még házi körülmények között sem.

TROMF22

IdézTélen nem akarsz dolgozni?

Gábor kérdezte, de szerintem is alapvetően fontos dolog.

Sajnos nem csak a fagyoskodás miatt, a hidegebb napokon kialakuló páralecsapódás miatt is. Mindened agyon fog rozsdásodni. Könyveid, irományaid szét mállanak.

Egy télen át próbáltam ilyet, mert ki kellett ürítenem egy
házgyári épület alagsorában lévő, fűtéscsövekkel temperált garázst. Az porszáraz volt, 15-18 C volt benne télen is.

Száraz időben végeztem az átköltözést egy BVM öntött beton garázsba. Nyár-vége, kora ősz volt.
Rengeteg műanyag zsákot vettem az értékesebb dolgokat, irattárat, többszörösen csomagoltam. Minden lehető módon igyekeztem lezárni, ragszalaggal stb. Úgy maradt tavaszig.
A pára mégis befurakodott sok helyre, ami érzékeny volt károsodott.

Persze lesz ellenpélda, lehet télen is dolgozni vékony falazatú, vagy hullámlemez műhelyben is, pár órára bedurrantott kályha mellett. Munka függő, ember függő.

A téglafal egy millája csak a kezdet. Használható, temperálható műhely esetén ez többszöröződni fog.
Egy bizonyos négyzetméter ár alatt egyszerűen nem úszható meg.

A 100 nm lehetőség csábító, de célozz meg inkább egy duplagarázs méretet.
Egy vasbeton lemezalap, hőszigetelve, megfelelő rétegrenddel lehetne ennek területnek a duplája.
Ha lesz rá módod erre bővíthetsz.
Szerkezeti anyagnak pedig meg lehetne próbálni, ipari csarnok szendvicspanelt, lehetőleg bontásból.
De a födémre is szigetelt jusson.

Úúú... hosszú lett, bocs ...