Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

KoLa

Én csak a próbálkozáshoz írtam a vékony lemezből kivágott alátéteket!
Ilyen vékony hézagolót nehéz gyártani, próbáltam már de nem fogja a mágnes elég erősen, mivel nincs nagy tömege!
Meg! minek is egy vastagabb mellé egy vékonyat illeszteni!
Inkább két 55% ost kéne köszörülgetni!

87x4z8c53

Sziasztok! Hobbi célból vásároltam pár hónapja egy Sculpfun S9 cnc lézert, amivel eddig csak kisebb méretű formákat vágtam, de utóbbi napokban, amikor nagyobb 250x150mm-es szabályos téglalapot szerettem volna vágni észrevettem, hogy a sarkak el vannak csúszva. Minden vágásnál egyforma a deformáció. Az alapanyag 3mm nyír rétegelt lemez. A gép tökéletes vízszintes felületen fekszik, akár csak a méhsejt rácsos alátét. A márkaszervíz még nem válaszolt a megkerésemre. Azért írtam a csoportba, hátha egy hozzáértő személy felismeri a problémát, amit én laikus hobbistaként nem tudok. Előre is köszönöm a segítséget!

dtb

Az X-Y derékszöget ellenőrizted?
Nem lehet, hogy csak az X két oldala van elmászva egymáshoz képest, vagyis ha minimálisan is, de meg van tekeredve az Y hid?

bundyland

Szerintem újraesztergálom kicsit nagyobbra és aztán köszörülöm akkor. Az tuti lesz.

KoLa

[#eljen]Na! eljutottunk a gépkönyv ajánlatáig!

Laci_01

Sziasztok!

Van egy Proxxon TBM 220 nevű mini, állványos fúrógépem amin a képen látható, elvileg Röhm gyártmányú (legalábbi eredeti Proxxon tartozék) tokmány van. Gondoltam feljavítom picit egy ER-11 -es befogóval. A képen láthatót távolkeleti áruházból vettem.

A kulcsos tokmányra ez van írva: L 3/8-24 S1
Az ER-11, leírása szerint 3/8 24 UNF

Az ER-11 -es befogót nem tudom a régi tokmány helyére tekereni, fél fordulat után már szorul, eröltetni nem akartam.

Ez a két menet nem egyezik vagy csak a szokásos távolkeleti minőséget sikerült kifognom? Ennyire nem vágom a menettípusokat, ránézésre egyezőnek tűnt. :)

Köszönöm!

sufnituning

Lehet, hogy az UNF kúpos menet?

laca

Az L nagy valószínűséggel LEFT HAND azaz bal menetet jelöl.

sufnituning

Fúrótokmányokat nem szokták balmenettel csinálni, meg akkor egy nyegyedet sem tudott volna betekerni.
De a mai világban már minden lehetséges.

Laci_01

Biztos, hogy nem kúpos, ezt meg tudom állapítani. UNF = Unified Fine = egységesített finom.

Az is biztos, hogy nem balos.

A szerszámbefogó belső menete kicsit olyannak tűnik, mintha nem lenne eléggé mélyen megvágva a menet. Mintha a három lépcsős menetfúróból csak az elsőt tolták volna bele. Persze lehet, hogy ez csak érzéki csalódás, műszerem/sablonom nincs, amivel ellenőrizni tudnám.

zozo

Szerezz kölcsönbe menetfésűt, menetfúrót. Magméretet tudod mérni tolómérővel is, aztán látod, hol a hiba.

zozo

Összehasonlító menetemelkedés mérést tudsz csinálni úgy is, hogy egy M6-os csavart hosszában félbevágsz, ez lesz a menetfésűd.
A 24 menetemelkedés 1,058mm, tehát arra jó, hogy összehasonlitsd a kettő menetet. 3-4 menet hosszban jól látható, ha eltérés lenne.

Lehet, hogy valami rossz beállitás miatt hibás menetet gyártottak rá, bár kicsi az esélye.

zozo

Na, végül utána is néztem az UNF-nek :)  
A magméret különbözik ezeknél a meneteknél pár tizedet, no és a menetprofil 60 fokos, mint a metrikus meneteknél.

Menetfúrót bele, ha nem kell nagyon precíz futás, bár menetes illesztés eleve nem tud olyat.

Laci_01

Köszönöm az infót!

Kerítek egy menetfúrót valahonnan. A fúrógép tokmánya sem a menetre illeszkedik, a menet végén van egy "váll", arra ül fel a jelenlegi tokmány is. Ha meglesz a művelet, beszámolok róla, hátha másnak is hasznos lesz.

Arany János

Sziasztok!
Szokás szerint ügyetlenkedem!
Haldokló PC kapcsán előtérbe került az USB-s csatlakozás.
Arra gondoltam, hogy mielőtt belekezdek a tényleges gépen (XP,LPT-vel) a kísérletezésbe, kipróbálom itthon az asztalon.
És már el is akadtam!
Amikor a Mach3-vezérlő szekrény-motorok megvásárlásra kerültek, került a csomagba egy UC100 is.
Ezt szeretném felrakni az esetleges új gépre, és ezt szerettem volna "begyakorolni" itthon. (WIN10-64bit)
Amin nem tudok túljutni (most még):
A Mach3 (nálam) a "D" meghajtón található!
Hogyan kellene ezt felvarázsolnom, hogy kipróbálhassam?
Illetve mi lenne a teljes menete a dolognak?