Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

jani300

Egy tapintásos történetem nekem is van .
Átvettük a megyei kórházat ,üzemeltetésre .
Használati melegvíz ,központi keringetéssel .
Minden épülettömbbe beszereltek még egy kis keringető szivattyút hogy egyenletesebb legyen a cirkuláció .
No egy tömbnél nem sikerült ,félórát kellett engedni a vizet hogy melegedjen .
Az elődeink nem találták a hibát .
Energetikus levitt kettőnket hogy ezt nagyon meg kellene oldani .
Mőgényúltam a kis szivattyúnak ,ez fordítva van beépítve :)
Energetikus honnét tudom látatlanban ?
Hát érezni a bejóvő-elmenő öldalt .
No van még pár ilyen de nem untatom az úri közönséget :)

dtb

Nem egyszerű, de tartósabb megoldás lenne a 10-es menetemelkedést 5-ösre cserélni, vagy növelni az áttételt.

Szedlay Pál

2-es marónál nyugodtan használj 30,000-es fordulatszámot 1000mm előtolást és 0,8ae 0,8ap, ha kell "kopott" gyémántozott maró azt tudok neked postán küldeni.
vinni fogja mint a vajat.
Ha kell írj rám, a szénszál eléggé koptat.

bundyland

Sziasztok !

Főorsóban cserélek csapágyat NN. Az lenne a kérdésem hogy vajon mennyire kell felhúzni a kúpon. Arra nincs lehetőség hogy járatom és ahhoz állítom hanem előre kell jól megcsinálni. Aki esetleg szerelt már ilyet, mennyire húzta meg  ?
Előre is köszi.

szucst

Szervusz,

Ha később is hozzáférsz az anyához(pl esztergák) akkor összeszerelés után addig húzod amíg jó nem lesz a "lógása", vertikálokat meg ki be szerelgetéssel / próbálgatással ugyanez. Irányadónak: teljesen kimosni, orsóolajjal kenve az üres külső gyűrűhöz állítani, majd a helyére szerelve finomítani. De eléggé meg kell feszegetni az anyjával, nem könnyen tágul...könnyen lehet hogy elő kell melegíteni a belső gyűrűt... skf honlapon van valahol egy hosszas leírás hogy laborban hogy csinálják, és mekkora játék kell h legyen.
Ideges mikronos órával lehet mérni, megfelelő készülékben.
Gondolom az alap h minden tiszta, hengerességek bőven század alattiak, homlokfelületek körbe hordanak, párhuzamosak egymással és merőlegesek a tengelyre - ez utóbbiak pl mindig rosszak a gépekben...

Sok sikert!
Üdv: Tamás

bundyland

Szia !

Próbálgatásra semmi mód. Vertikál fej. Nem is volt nehéz annyira meghúzni hogy szoruljon, vissza is kellett engednem, csak nem tudom eldönteni mennyire húzzam meg. Kézzel érzek még némi kottyanást, de az is lehet hogy az kell mert melegedéskor lesz tökéletes. De ahogy olvasgatom elég bonyi ennek a beállítása.

szucst

Kultúrált vertikálban van kontraanya, azzal lehet még játszani
Ez a kétorsós fejű géped?
Persze ha nem kell "rendesen" meghúzni a felhúzóanyát és már szorul is a csapágy akkor elég rugalmas a belső gyűrű(!! Rossz ómen), vagy valami van alatta.
Próbálgatást úgy értem h kvázi készre szerelni mérni, és a játék mértékéből számolható mennyit kell utánhúzni. Szerelni kell akár többször is.
Próbálhatod így is:
kiméred a külsőgyűrű belső átmérőjét intóval mindig legalább 4 pozición, meg a gyűrű játékát az orsóra szerelt csapágyon.
Majd külső gyűrű a helyére készre szerel, ott is belső átmérőt nézni (4x és ha nem ugyanaz akkor nem jó), és ebből a különbségből meg a korábbi játékból lehet számolni mennyit kell ráhúzni még a kúpos gyűrűre.
De ez elmélet. Ezt lehet árnyalni hogy még kint jobban ráhúzva mennyit változik a játek, de ez sem egészen lineáris dolog.
Az orsó csapágyjátékát azért indikátorórával illene mérni. Több irányból. És mindegyik irányból ugyanannyit kellene mérni. Nem volna az sem baj hogy ha pl rugós mérlegen keresztül mindig ugyanannyit húznál rajta.

bundyland

Nem szerencsére. Ez a egy új FUW200 és abban van egy NN3009 amit be kéne állítsak. Ez is kúltúrált, csak több óra szerelés mire ki tudnám annyira szerelni hogy hozzáférjek az anyához hogy állítsam. De most találtam valami doksit ami szerint 0.005-re kéne állítani a hézagot.beállítás
De az is baj amit el is felejtettem hogy csapágycsere után mindig új távtartót kell a csapágy elé köszörűlni. :-(

szucst

Ha van kontraanya akkor nem kell új gyűrű. Nincs előttem a szerkezet, de szerintem így utánállíthatós orsófej felől.
Metszetet tudsz bedobni a gépkönyvből? v képet a betegről?

bundyland

Csak a meghúzó anya van, a másik oldalt nem is lehet ott a kúp folytatódik. Amit linkeltem doksit annak a 37.oldala felső kép, na pont olyan. Ott meghúzás beállítás után kell lemérni az "L" távolságot és gyűrűt köszörülni, de én még csak ilyet láttam.

bundyland

A kép még koszos állapotról.

KoLa

Hát a profi megoldás a távtartó gyűrű köszörülése! a gépkönyvben lennie kell erre utalásnak.
Én az EUcnc gépemen csak simán kicseréltem a csapágyat az eredeti köszörült távtartógyűrűvel, nincs probléma,meg kell húzni normálisan, lebiztosítani és tök jó! meg minden![#eljen]

szucst

Noss... ez a nagyon nem kultúrált megoldás. Pl Strigonban van kontra...
A régi távtartó akkor rövid, v túl hosszú? Ahogy KoLa is írta teljesen készre szerelve is nagy marad a csapágyjáték?
1, a méricskélős verzió, úgy beállítani a csapágyhézagot, aztán valahogy távolságot mérni- akár indirekt módon, és új távtartót csinálni...
2, azonos gyártótól (DKF?) csapágyat keríteni annak nagyobb valószínűséggel lesz ugyanott a kúpja.

Sok kitartást!

wkbgzy80t

Szia,

Én szénszállal foglalkozom, van egy munka 2mm vastag szénszálas lapokat marok kb 1200g/m2 szénszál mennyiséggel benne, szal gyengén töltött 2 vastag réteg és egy vékony, de azért jelentős.

Lényeg, hogy 15000 fordulaton (gyorsabban nem megy), 3mm keményfém kukorica maróval csinálom telibe (nyílásokat kell rá vágni), kb 1000 az előtolás, de már egy ideje nem is nézem, szal nem biztos szoktam fokozni az előtolást mikor milyen napom van alapon h gyorsabban kész legyen.

Lényeg, hogy van egy kb 300x200 lyuk, meg kb 10 db átm 15mm és 10db 3mm "szúrás".

Ugyanazzal a kb 500 ftos szerszámmal már a több száz darabot martam. Utübbi időben kicsit szálaz, de amúgy is van utómunka, egy finom csiszolóval egy mozdulattal lejön.

bundyland

Szia !

Nálam az eredeti azért nem jó mert gondolom amikor kopott picit a csapágy utánhúzták és köszörültek a távtartóból, ha most az új csapágyat odáig húznám akkor szorulna.
De igazából a kérdés nem is a távtartó volt hanem a csapágy előfeszítés beállítása. Na az ami iazán gondot okoz.