Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Lacibácsi

Késköszörüléshez pár gondolat:

Sokszor árulnak használt gyorsacél késeket, pl. hagyatékból, amikről látszik hogy tapasztalt esztergályos szerszámai voltak. Ezekről le lehet lesni az élszögeket, forgácstörő kialakítást.Meg se muszáj venni, gyakran a hirdetési fotókon is jól látni.

Aztán érdemes rászánni az időt, és kipróbálni egy gyorsacél késen a különböző élszögek hatását. Melyik forgácstörő hogy működik, hogyan kell terelni a forgácsot különböző irányba. A könyvek, vagy videók adnak kiindulási értékeket, ezeket ki kell próbálni a gyakorlatban, majd kicsit átköszörülni és újra kipróbálni hogy mi a változás.

Érdemes ugyanígy a vágósebességet is változtatni ugyanannál a késnél, megfigyelni mit okoz a növelés, vagy csökkentés.

Sok sikert, és bátorságot kívánok a késköszörüléshez mindenkinek![#kacsint]

ANTAL GÁBOR

Lustaságból ( mert nem terveztem hogy elmenjek a műhelybe ) bele szerettem volna nézni a TOS esztergám gépkönyvébe .  Hát a Csuhás féle gyűjteményt nem érem el .  Mit csinálok rosszul ?
Vagy máshol van ?

ANTAL GÁBOR

Tárgytalan , megtaláltam ...

75h7is7dv

Sziasztok!

Van egy TB6560-4V3 motorvezérlő ami állandóan meghibásodik. Valaki tudna ajánlani egy másik fajta vezérlőt. Fontos hogy mach3 támogatás legyen + soros port csatlakozás.

Üdv: Anti

Karácsony Sándor

Biztos,hogy soros kell? Mert ezen párhuzamos van.

petren404

Hymseann SNS 3V Smooth Arc
Leírást ígértem, de nincs annyi időm. A használathoz elküldöm amit megfejtettem a paraméterezésről. Csak az XY síkot használom, de a másik kettő - gondolom - ugyanígy működik.
Lényeges, hogy a koordinátarendszer a kézikönyv szerinti, tehát a bal kezed három ujja mutatja a tengelyek irányát.
A leírásban a 6-os és 7-es iránya rosszul szerepel, pont ellentétes, de ez kiderül a kezdőpontból.
Definíciók:
 d: szerszám átmérő
 r: a szerszámpálya/létrehozandó körív sugara
 a=r+d/2

Tehát a kézikönyv szerinti számozással, nem sorrendben:
        X.      Y.       StAng.       EndAng
5.      -a.     0.           0.           90
1.      -a.     0.         360.          270
8.       a.     0.         180.           90
4.       a.     0.         180.          270
7.       0.    -a.          90.          180
6.       0.    -a.          90.            0
3.       0.     a.         270.          180
2.       0.     a.         270.          360

RJancsi

Lehet, hogy ezért megy tönkre? Mert a párhuzamos portot a sorosra kötik? [#fejvakaras][#vigyor2]

Miki2

Ezt párhuzamos portra kell kötni !!!

Barkácsmarci

Sziasztok.
Az adok veszek cserélekbe tudja e valaki hogy miért nem tudom törölni azt amit feltettem. A műveleteknél nem jelenik meg a törlés. Köszi előre is a segítséget!

RJancsi

Egyszerűbb mint gondolod: mert nincs rá lehetőséged. Amit felraktál ott marad. Két módon törölhető, ha szabálytalan akkor a modi törli, vagy ha 10 fórumlakó törlésre jelöli.

Varga László

Tisztelt hozzáértő tagok!
Keresnék megoldást ,24V-os kefés kettő 350W-os motor fokozatmentes vezérlésére,ami a forgásirányváltást kettő középállású potméter végezné!
A motorokat egyszerre, illetve külön-külön is előre ,hátra is kellene forgatni.
Minden ötlet érdekel!

TBS-TEAM

József

svejk

A linkelt cuccok sajnos játékszerek, pl. áramkorlát sincs bennük, az első full gázos irányváltásnál halál.

Emberünknek a következőre lenne szüksége:

- gyakorlatilag egy kisebb gyalogtargoncát épít rokkantkocsi motorokból.
- egy motor az emeléshez, egy másik a mozgatáshoz
- az egész rendszer 24 V-os akkumulátorról működjön
- a kezeléshez minimális kezelőszerveket szeretne használni,
egy ilyen joystick jó kiindulási alap lenne a hüvelykujjas vezérléshez.  
- elektronikusan meg kell oldani a középállásnál egy megfelelő  méretű holtjátékot.
- meg kell oldani a gyorsításokhoz a meredekséghatárolást
- a minél gyorsabb leálláshoz a féküzemet
- irányváltás esetén a megfelelő holtidőt
- az áramkorlátoknak beállíthatóknak kell lenniük.
- természetesen bombabiztosnak kell lennie az egésznek

Talán ha Tibor45 olvassa, Ő kapható lenne a fejlesztésére.

TBS-TEAM

Ez a specifikáció sokkal részletesebb,
a vezérléshez FX3U-14MT használnék 0-10V szabályzéssal.
Van 6 analog bemenet 2 analóg kimenet ami pont elég ehez
a feladathoz 8 DI 6 DO (akár PWM szabályzás is lehet).
József