Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

noctiluxx

400Hz-t sehol nem veszi be, csak 320-ig tudom. V,A,max rpm, minden mást hagy, csak ezt nem. Egy léghűtéses, 1.5kW 65mm-es standard kínai spindle-hez akarom belőni.

TBS-TEAM

P0-08
P0-10
P0-12
Mindhármat be kell állítani max:500Hz tudnia kell a 400Hz.
Elsőnek a P0-10
József

noctiluxx

https://www.youtube.com/watch?v=DfxOgZh0OsY
Egyik helyen sem engedi beírni. Előtte nyomtam egy gyári resetet is. Mind a kétfélét.

ANTAL GÁBOR

Sprint layoutban tervezek egy panelt . Utána gravírgépen marnám körbe a vezetősávokat .  ( un isolation milling file készül )
A GND pontokat nem akarom körbemarni de furat az kellene ( a pozicionálás miatt
Hogyan kell a pad- eket lerakni hogy ne marja körbe .
Egy megoldást tudok : kétoldalas panelt használok , a normál vezetősávos oldalt körbemarom és kifúrom és a másik ( tele )  oldalon forrasztom a földet .  

Régebben tudtam ( Horváth Tibor okosított) de mostanra elfelejtettem ...

TBS-TEAM

Utoljára mikor használtuk ezeket a paramétereket adtuk meg:
Előkerestem a rajzot.

József

noctiluxx

Köszönöm! Megnézem mindjárt!

noctiluxx

Sokadszorra olvasom ki a manualt, nem sikerült beállítani.

KoLa

Volna egy kérdésem: egy M16-os anyát annyira kellene meghúzni hogy 500kg-ot tudjon, hány Nm-el kell meghúzni?
Előre is köszi!

RJancsi

Lehet, hogy én nem értem a kérdést, de a metrikus menet nagyjából önzáró. Ha nem húzod meg semennyire, akkor sem fog "lepörögni" az anya hanem inkább átszakad a menet. Szerintem.

KoLa

Pneumatikus szerszám behúzót tervezek marógéphez, ezt elfelejtettem mondani.
A Haas oldalán találtam meg régebben hogy a 4-es kúpot 500kg erővel kell  meghúznia a meghúzónak, ezt akarom oldani pneumatikával a feszítő alátéteket megnyomva, tehát még lehet hogy nagyobb erő kell a próbák után.

KoLa

Pontosabban 780-1400 lbs a meghúzóerő.
Magyarul: 353.8 kg tól - 635kg ig.
Nálam lehet elég lesz az alsó határ is de túlterveznék!
Ez, az az 5 golyós megoldás mint amit a Haas használ, lekoppintva egy régi Hurt marógép főorsójára.

ANTAL GÁBOR

Mindjárt leveszem a polcról a gépelemek könyvemet ahol a surlódást is figyelembe veszik és majd leírom
De addig is :  ha golyósorsó - anya lenne a kapcsolat (surlódás mentes eset )  akkor közismert hogy az erőt úgy kapjuk hogy .  F = 2*Pi*M / e  
 Ebből   M = F*e/(2*Pi )  . Az M16 os csavar emelkedése   e= 2 mm.  Vagyis elméletileg  M = 500*0.002/6.28 =0.16 mkp  ( az erőt kp ban helyettesítettem )  Ha a csavarhajtás hatásfokát ( a surlódás miatt ) 0.2 nek veszem akkor M = 0.8mkp

A tudományost mindjárt folytatom ....

ANTAL GÁBOR

Folyt :  M =( Dköz /2 )*F * tg ( alfa + ró )
 D köz = 14.7mm  
  alfa = arc tg( (e/(Dköz*Pi ) )
  alfa = arc tg(( 2/(14.7*3.14))   alfa = 2.5 fok
 A surlódási tényező legyen 0.2
 ebből a surlódási szög   ró= arctg ( 0.2 )   ró =11.3 fok

élesmenetű csavaroknál a profilszög miatt (béta =  60 fok ) nagyobb surlódási  szöggel kell számolni   . A szorzótényező =
1/ cos(( béta /2 ))   .  A szorzótényező : 1.154
 A növelt surlódási tényező  mű* = 0.2*1.154 = 0.23

ebből a ró* = 13 fok
az alfa és a ró* összege = 2.5+13= 15.5 fok
ennek a tangense = 0.277 ( kerekítem 0.28 ra )

M = (14.7/2)*500*0.28 = 1029mmkp = 1.029mkp    

Az előző hozzászólásban 0.8 mkp ot saccoltam . A sarkalatos pont a mű értékének helyes felvétele.    A számolás mellőzésével ha mű = 0.1 akkor   M = 0.588mkp

Csuhás

Nem teljesen értem hogy mit tervezel. Ha rugó ellenében kell oldani a behúzót akkor neked a rugó erőt kell meghatározni. Hol itt a csavar?

KoLa

Köszönöm Gábor a részletes számítást!
Kevésnek találom, vagy mindig túlhúztam kézzel.
A csillagkulcsom 250mm erőkar, akkor itt csak 4kp-ot kellene kifejtenem az 500kp erőhöz?