Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

2vkx6unz

Ez történetesen egy EBM Papst R3G 160-ad52-01 ventilátor, van rajta kiegyensúlyozás céljából egy plusz fémdarab (gyárilag) nem érezni vibrációt forgás közben.

Ez egész kivitele elég korrekt az elektronika, és szerelhetőség szempontjából nagyon is rendben van. Csak a csapágyak fáradtak el hamar...
Nem tudom normál csapágyhézagúra cseréljem vagy C3-ra mint ami benne volt eredetileg.

Meglehetősen drága holmi, vagy legalábbis sokat kérnek egy újért...

Szalai György

Ma már a kerámia csapágy is megfizethető. Ebben az alkalmazásban valószínűleg egy emberélettől hosszabb ideig működne.

TBS-TEAM

Attól, hogy érzésre nem rezeg nagyon az nem mérvadó egy ilyen kis ventillátornál.
Mélyhornyu csapágyak oldalirányú terhelést nagyon minimálisat viselnek el.
Készíts egy egyszerű tartót amire felrakod a ventillátor lapátot motor állórész nélkül.

A tárcsa tengelyét párhuzamos vízszintes élekkel alátámasztva a tárcsa úgy fog beállni,
hogy a kiegyensúlyozatlanságot okozó tömeg alul lesz. A tömeg nagysága is, helye is megállapítható.
Kiegyensúlyozáshoz tömeget alulról kell elvenni, vagy felül kell hozzáadni.
Nagysága úgy állapítható meg, ha a tárcsát 90 fokkal elforgatjuk.
Ekkor ugyanis annyi tömeget helyezünk el rajta, hogy egyik irányba se induljon meg a tárcsa.
A pontosságot a súrlódás korlátozza az élek és a tengely között.
A kiegyensúlyozott tárcsa tetszőleges helyzetbe elfordítva ott megáll.

Beápítési helyzet ennél a típusnál: tengely vizszintes.

József

svejk

"Meglehetősen drága holmi, vagy legalábbis sokat kérnek egy újért..."

De akkor hogy kerül bele HCH csapágy, ami kb. a legalja minőség[#nemtudom]

svejk

"Mélyhornyu csapágyak oldalirányú terhelést nagyon minimálisat viselnek el."

Az SKF szerelési könyv szerint a mélyhornyúak axiális terhelhetősége a radiális 0,5-szöröse, míg pici csapágyaknál a 0,25-szöröse.

2vkx6unz

Ez ugye egy statikus kiegyensúlyozás lenne, vagy annak ellenőrzése...
A tömeget hova kellene elhelyezni a lapátok mely részére? Arra sajnos a statikus kiegyensúlyozás nem ad megoldást, ehhez dinamikusan kellene kiegyensúlyozni, hogy a megfelelő helyre kerüljön a kiegyensúlyozó tömeg.

A ventilátor felépítése miatt azért nem annyira egyszerű egy ilyen szerkezetet építeni mert meglehetősen kevés hely van ehhez a felépítése miatt.

svejk

Még az axiális előfeszítés hiánya is okozhat gyors kopást -főleg C3-nál-, bár a ventillátoroknál a működésükből adódóan ez meg lehet.

Én megpróbálnám valami jobb minőségű normál hézagúval.
Lehetőleg ne Bulgár staniszlis SKF-el. :)

2vkx6unz

Erről a németeket kellene megkérdezni...

Láttam máshol SKF csapággyal szereltet amin cserélni kellett... persze ott nem volt infó mennyi idő után kellett cserélni.

2vkx6unz

A környéken most Koyo csapágyat találtam, de megnézem hétfőn az SKF csapágyat még egy másik helyen...

Igazából a C3 hézagot nem értem miért van... de eddig minden képen, videón ilyen volt és ami benne volt az is ilyen.

svejk

Megjegyzem a normál és a C3 közt van átfedés, tehát semmiben sem lehet biztos az ember.

Egyébként mekkora méretű csapágyakról van szó?

svejk

Megnéztem a típust...
Ja, hogy mókuskerekes.
Szerintem a 3 év működés nem is olyan kevés.
Ezeknél sok esetben lerakódott piszok okoz kiegyensúlyozatlanságot, főleg ha van amikor áll hosszabb ideig.
(oké, Te írtad, hogy pormentes környezet)

Ha tuti csapágyat akarsz akkor Exist.
A bakelit vagy más műanyagkosár szintén nagyban csökkentheti a kopást.

Én utoljára szerszámbehúzóba vettem tőlük golyókat, mert a kommersz csapágyboltoké vagy kettétört pár hónapon belül vagy kiszögletesedtek, hiába mondták hogy 100Cr-ből van.

Igaz az Exist-nél majd 10-szer annyiba került de nincs velük gond.
Most nézem már másfél éve. [#t133p45603#]

2vkx6unz

Szia Svejk,

6000 2Z C3 a csapágy.

A pormentest az arra értem, hogy a ventilátor csapágyai vannak védve (maga a motor zárt, tömített) . A mókuskerék nem annyira. Nyilván a beszívott levegő egy szűrőn megy keresztül de nem lehet azt mondani, hogy a nagyon finom por nem éri. A szűrőket 5-6 havonta cserélem újra. Nyilván van valamilyen lerakódás a lapátokon amit most le is takarítottam. Hosszú idre nem áll le, 2 órát áll naponta, illetve ha nem vagyunk itthon akkor meg 6 óránként megy 2 órát.

2vkx6unz

Természetesen van benne kompenzátor lemez, gondolom az biztosítja a szükséges előfeszítést.

g89ketty

RS csapágyra nem gondoltál?

2vkx6unz

Nem. Szerintem arra nincs szükség, gondolom ha olyan kellene bele akkor a gyártó azt használná.