Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Lacibácsi

Jó lesz az öntöttvas, ha újra 40 évet kibír akkor az már kiszolgál téged.[#kacsint]
Lehet kapni rúdban öntöttvasat, esetleg még a bronz is jó lenne, de az drágább. Mindkettőt könnyű forgácsolni abban nincs nagy különbség.
Azon gondolkozok hogy melyik bírja jobban. A bronz képlékenyebb, az öntvény inkább törik, nem hajlik. A fordulatszám nem magas, a miatt nem kell bronz. Esetleg az dönthet hogy mi van otthon.

jani300

Jól bírta , kímélhetted .
Ezek konstrukciós hibásak voltak .
Az az anya sokban megszakadt .
Legalább 35 éve csináltam egyet ,puha köracélból .
Automata acélt vagy valami puha köracélt javasolnék .
De vannak igen jó öntött kör anyagok is .
Szerintem a puha köracél is kibírja még a következő 30 évet , picit zsírozva .
Sőt évtizedek óta rozsdásodik egy szakadt anyás az udvaron .
De a másik fajtát szeretem használni .

jani300

Ismered a satu típust ?
Egy öntöttvas kör anyag van a tengelyére merőlegesen átfúrva menettel .
Egyszerűen kevés a menet hossza ,csoda hogy eddig is bírta .
A másik fajta régi magyar satu anyája és orsója is acél .
És maga a cső anya is hosszabb menettel bír .
De lehet csak az öntvény anyaga volt gyenge minőségű .

fisrcxuk3

A kímélet abból állt , hogy néha letisztítottam, zsíroztam.A pofája kopott, emelkedik vagy két mm-t szorításkor.Egy ujabb muterral engem kiszolgál.
Én bronzra gondoltam , vagy az luxus?

fisrcxuk3

Jól  írtad ,kitöredeztek a menetek,ezért gondoltam puhábbra.Bronzom van idehaza,öv-ből csak energo maradékom van ,azmeg szerintem nem adja ki.

jani300

Nem luxus , csak egy kis darab henger kell .
Én most azzal próbálkozok , szemezek hogy 20 fogú csigát gyártok ,szalagfűrészbe .
A lefejtő szerszámnak már nekiálltam valami igen szívós , gyártásközi maradékból , már érdeklődtem túrhatok e bronzot , nem mondott nemet a kisfőnök :) 50 es valami hulladékot remélem találok .
Még a fűrész sem kell már igazán ,de hát valamit már be kellene fejezni :)

fisrcxuk3

A kíméletről;  tudni kell a határt.ezt is toldottam csővel , de a tekető még most is nyil egyenes !Volt annyi eszem  hogy szükség esetén kettő csővel tekertem, kollégával, nem egy irányból egy csövel körbetekerem a hajtóvasát....
Biztos ami biztos , még van három másfajta , de azok még várnak a sorsukra.

Lacibácsi

Akkor legyen bronz...[#kacsint]
Az én satumnál a fecskefark vezetéknél van betéve egy-egy lemez csík vízszintesen ezzel csökkentve a mozgó rész emelkedését, lötyögését. két vége lehajlítva egy-egy szegeccsel rögzítve. Még apám tette bele, de engem is kiszolgál úgy látom.
Nem tudom a mosógép öntvény milyen minőségű, az ellensúlynál nem volt ez fontos paraméter. Próbáltad már forgácsolni?

jani300

Amibe én elkövettem az anyát ,az egy raktárból kihozott új darab volt , de talán egy hónapig sem bírta .
Maga az anya hegeres  része is öntött volt , durva felülettel
.
Lehet azóta javítottak ezen valamit ,látom még mindig gyártják a típust .

fisrcxuk3

D 62 ,d 29, l 35, ki adja?

fisrcxuk3

Csuhás Mester is ezt tenné, kihézagolná, meg mindenki aki precízebb nálam.De meg ígérem, ha nyugdíjas leszek,megteszem.

fisrcxuk3

Próbáltam, forgácsolni , elhasználtam már több energót, minden szempontból.
A kéreg lemunkálása után  homogén, kissé durva, nem annyira mint a húsdaráló,ami egy beakadt porctól a kezemben maradt .

jani300

Nem , 15 a tengelye .
De van hasonló kopott csigakerekem , persellyel abból is menne .
Nem gond , szerzek anyagot ,méhből .
Nem bánom mennyi , ott sem lesz olcsó .
De , köszönöm !

jani300

Sorompó súlyból gyalulgattam nagyon régen késszánt az finom puha anyag . No de hol van az már .
Már a mosógép súly is beton :)

fisrcxuk3

Ha nem , hát nem! Van ugyan ilyen átmérő tömör  L= 100 , mennyit vágjak belőle?
Vagy elküldöm , fogyasztasz amenyi kell,ha marad én kiforgácsolom a satu muterját, ami 40x40 körül van.