Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Motoros

Az idősaccolónál ez valamivel jobb, de két-három havonta picit korrigálni kell.A kvarcon kéne csiszolni, de ahhoz sem értek.
Nem baj, ha nem pontos, csak járjon, mert nincsen siralmasabb mint egy álló toronyóra, még azt hiszik itt a világvége.[#nyes][#csodalk]

Rabb Ferenc

Nézd a dolog jó oldalát. Az álló óra is naponta kétszer hajszál pontos[#eplus2]

Milyen kvarc van benne? Mert ha AT metszésű (azok a szép nagy békebeli darabok 1-10 MHz között) akkor azt viszonylag könnyű temperálni. 50°C-on nagyon stabil mert az f-t görbéjének ott van az egyik szélső értéke.

PSoft

Idéz...még azt hiszik itt a világvége.

Világvége, az semmi ahhoz képest hogy...
Mise után a sok "idős hölgy" :) biztos jól megpletykálná hogy ez a Misi...
No, az lenne az igazi világvége!(Neked) :)

RJancsi

Elnézést, nekem nem "jött le" elsőre, hogy ez tényleg egy toronyóra vezérlése. Azt hittem, eredetileg annak készült, de már egész másra használod. Így persze más megoldást kell keresni.

Alga76

Sziasztok!

Atomóra pontos lehet egy kínai wifis kütyü az inernet idő alapján. Nem akarok unalmas lenni
, de wemos d1 mini ide jó lehet. Mozgatni a motort, programozni a harangozást.... wifi elérés kell. A wifi az idő szinkronhoz kell, de nem folyamatosan.  

Ha érdekel Nem kell programot sem írni webe felületén minden összekattingathatö.

Jozs

Hát igen, nagyon könnyen összeállítható lenne Arduinoval egy vezérlés, ha nem wifi -vel akkor RTC -vel, vagy DCF modullal, akár hőmérséklet figyeléssel. A nagyobb munka az, hogy mindez ne csak "deszkapanelon" működjön, hanem a valóságban is, megbízhatóan, függetlenül az olykor szélsőséges hőmérséklettől, esetlegesen kimaradozó táptól, villámlástól stb. De ezt nyilván Ti is tudjátok [#kacsint]

dtb

Én is az arduinóra szavaznék RTC-vel, kiegészítve egy szilárdtest relével, és akkor milliók helyett megvan kb 5000 forintból, de ha senkit nem zavar a kattogás, akár még sima mezei relé is mehet az SSR helyett.

svejk

:)  [#eljen]
No többek között ezért kerül egy PLC több százezerbe...
Pedig abban is mikrovezérlő ketyeg :)

PSoft

Egy LG DSP Color CCD Camera...
A kamera...nem ad képet, az optikát egy másikra cserélve, a kamera működik ahogy kell.

A hibás optika..."nem nyit ki".
Mi a hiba az optikában? Szétszedhető/javítható, vagy...kuka?
[#nemtudom]

dtb

Rabb Ferenc

PSoft

Igen, egy auto iris -is- van benne.
Nem ismerem a felépítését, így tovább nem is "bontottam" a képeken láthatónál.
A "takaró sapka" viszonylag könnyen lepattintható, no de...hogyan tovább? [#nemtudom]
A sapka alatt, -a kép szerint- egy miniatűr nagy lépésszögű -talán 90°-os- léptecs lehet, ami impulzusra ki-be fordítja a lamellát.

vp0ek7s5

Sziasztok!

A fotón látható villanymotort szeretném átkötni 3 fázisról 1 fázisra. Mekkora kondenzátor szükséges hozzá? [#rolleyes]

Rabb Ferenc

Kilowattonként 70uF. Ez a motor 1HP(lóerő)=746W. Vagyis minimum 50uF-os állandó kondi kell hozzá.

Persze át kell kötni deltába, és nem szabad csodákra várni. Az indító nyomatéka az eredeti kb 30-40%-a, a maximális teljesítménye pedig a névleges 70-80%-a lesz.

Alga76

Ha más géped is van és kell a három fázis, akkor a legjobb megoldás a frekvenciaváltón kívül a forgó 3f konverter. Igaz kell legalább egy kicsivel nagyobb motor a meghajtani kívánt motornál.  Ezt a nagyobb motort kell elindítani és a kondikkal addig próbálkozni, míg a fázisonkénti feszültség (áram) közelítőleg egyforma. A motor elindul magától és nincs nagyon búgó hangja.  

Építkezésről egy 1,5 kw épített kölcsönkapott 3f csörlőt hajtottam meg 1,75 kw motorról így.

Az ötlet innen: https://www.waterfront-woods.com/Articles/phaseconverter.htm

O.